« Vissza

A VPS rövid története

VPS

VPS csomagjaink

Manapság az internet a mindennapi élet egyik nélkülözhetetlen eleme. Bárhol járjunk a világon, az emberek mindenhol használják, és egyre több vállalat is az internet segítségével irányítja az alkalmazottakat. A virtuális szerverek létrejötte talán az egyik legnagyobb innováció a web hosting történetében.

Mi az a VPS, vagyis virtuális szerver?

A VPS a Virtual Private Server rövidítése, magyarul virtuális szerver. Lényege, hogy a nagy teljesítményű fizikai szervergépeket több kisebb, önálló, elkülönített erőforrásokkal rendelkező virtuális szerverre osztják fel. Ezek a virtuális szerverek az önálló szerverek minden előnyével rendelkeznek, viszont sokkal költséghatékonyabban a fizikai szervereknél. A gyakorlatban tehát egy VPS szerverrel a felhasználónak mintegy saját dedikált szervere lehet anélkül, hogy meg kellene vásárolnia a hardvert és el kellene helyeznie azt egy profi szerverteremben. Próbálja ki a Rackhost VPS szolgáltatását!

A VPS történeti áttekintése

A VPS nem annyira új találmány, mint ahogy a legtöbben hiszik. Az IBM már az 1960-as években használta a módszert, hogy csökkentse a különböző számítógépek futtatásának költségeit. Az egyszerűbb feladatokat egy szervernek kinevezett gépnek szánták volna, ám problémába ütköztek akkor, amikor a kinevezett gépnek egyszerre több feladatot kellett volna ellátnia.

Az informatika gyors fejlődésének köszönhetően az árak egyre alacsonyabbá váltak, és az emberek elfeledkeztek a VPS-ről. Az olcsóbb áraknak köszönhetően inkább újabb és újabb számítógépeket vásároltak a gyarapodó feladatok elvégzésére. A hardverbővítéseknek is meg volt azonban az árnyoldala: az egyre nagyobb és egyre több szerver állandó hűtést igényelt, valamint rengeteg áramot fogyasztott. Ezek az igények együtt idővel magasabb költségekhez vezettek. Óriási probléma volt az is, hogy a legtöbb magas fenntartási költséggel rendelkező szervernek kihasználatlan kapacitása maradt. A VPS azonban tökéletes megoldást kínált ezekre a problémákra.

Több vállalat is felismerte ezt a problémát, de a legnagyobb lépéseket a megoldás felé az IBM tette meg, kulcsszerepet vállalva ezzel a virtuális szerverek létrejöttében. 1965-ben készítették el az első, egyértelműen virtuális szervernek szánt számítógépüket, a CP-40-est. Több évnyi tökéletesítés után végül 1972-ben adták ki a System/370-es gépüket, amelyik a világon először használt virtuális memóriát.

A ma ismert VPS nagyjából egy évtizede alakult ki. Ideális megoldássá vált azok számára, akik megbízhatóbb és jobb teljesítményt szeretnének a megosztott szervereknél, de nem akarnak annyit költeni rá, mint amennyibe egy saját szerver fenntartása kerülne. Manapság már a mobileszközök rendszerébe is be van ágyazva az ötlet a felhőalapú VPS alkalmazásával.

A felhőalapú szolgáltatások terjedésével három fő irányvonal alakult ki:

  • Az IaaS vagyis az Infrastructure as a Service, egy olyan szolgáltatás, amelyben

egy szerverfarm erőforrásait az interneten keresztül osztják szét a felhasználóknak.

  • A PaaS, vagyis a Platform as a Service, egy olyan szolgáltatás, amelyben egy

fejlesztői környezetet kapnak a programozók, amelyben továbbfejleszthetik már meglevő alkalmazásaikat, vagy újakat hozhatnak létre az infrastruktúra megvásárlása nélkül.

  • A SaaS vagyis a Software as a Service, a három szolgáltatás közül a

leggyakoribb. Ebben a formában a szolgáltatók egy meghatározott havi összegért felhőn keresztül szoftverhozzáférést biztosítanak a felhasználók számára, így nem kell megvásárolniuk magát a szoftvert, csak a bérleti díjat kell kifizetni.

Szeretne VPS-t bérelni?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek