« Vissza

Miért van szükség felhő alapú adattárolásra?

VPS

VPS csomagjaink

A vállalati adatok felhőre költöztetésénél talán csak egy dolog nehezebb, mégpedig az, hogy eldöntsük, mely adatok maradnak irodán belül és melyek költözhetnek át egy felhőalapú tárhelyre. A tárolt adatok mennyiségétől és bizalmasságuktól függően, az adatok költöztetésének folyamata nagy kihívást jelenthet a kis- és középvállalkozások számára. Rengeteg kérdés merülhet fel ilyenkor, például a vállalat több száz, több ezer alkalmazott programját hogyan költöztessük át a felhőre, egyáltalán átköltöztessük-e mindet. Az alábbiakban ebben szeretnénk tanácsokat adni.

Felhőalapú adattárolással kapcsolatos kérdések

A következő hét kérdés segítségével könnyebben eldönthetjük, mely adatokat költöztessük, és melyeket hagyjuk az irodán belül.

Tárol-e a vállalat kiemelten bizalmas, vagy titkos információkat, és ezen adatok mozgatása tilos-e a vállalaton belül?

Ha léteznek ilyen adatok a vállalaton belül, akkor a vállalati előírásokhoz kell igazodni. Nem szabad ezeket az adatokat felhőre költöztetni addig, amíg más besorolást nem kapnak, vagy a vezetőség külön engedélyt nem ad rá.

Milyenek a szabályozások a felhőalapú szolgáltatást végző vállalatnál?

A különböző államokban eltérőek a törvények a tárolt adatokra vonatkozóan. Különösen fontos ezeknek az előírásoknak az áttekintése, ha bizalmas információkat kezelünk. Ellenőrizze, hol működnek a szolgáltató szerverei, és azon a területen milyen jogszabályok érvényesek! Például a júniusban kirobbant amerikai adatgyűjtési botrány miatt, nem tanácsos titkos információkat amerikai szolgáltatóknál tárolni. Európában az egyik legszigorúbb szabályzási forma él, ezért adatait az Európai Unió tagállamaiban működő szolgáltatoknál, így a Rackhost-nál is, biztonságban tudhatja.

A vállalatnál alkalmazott szoftverek épülnek-e más szoftverekre, illetve igényelnek-e speciális hardvereket?

Néhány programnak szüksége lehet más programokra, illetve speciális számítógépekre a futtatáshoz. Ilyen esetekben az egymástól függő programok mindegyikét költöztesse át a felhőre, illetve ellenőrizze, hogy a speciális hardvert igénylő programok működnek-e távolról futtatva.

Vannak-e kihasználatlan kapacitásai a vállalatnak?

Vannak-e olyan hardverek a vállalaton belül, amelyek nagyon kis százalékban vannak kihasználva? Ha vannak ilyenek, célszerű a rajtuk futtatott néhány alkalmazást a felhőre átköltöztetni, csökkentve így a költségeket. Ugyanígy, ha olyan alkalmazásai vannak, amiket már a vállalat nem használ, ajánlott ezeket eltávolítani, így hardverkapacitásokat szabadíthat fel.

Van-e a vállalat által használt szoftverek licencszerződésében kikötés a felhőn való futtatásra?

Felhőre költöztetés előtt mindig ellenőrizze a licencszerződéseket. Előfordulhat, hogy egy-egy fejlesztő nem engedélyezi, hogy a terméke felhőn legyen tárolva. Járjon utána annak is, hogy a fejlesztők garantálnak-e felhőalapú támogatást is. Azokat a programokat, amelyeket nem támogatnak, inkább tartsa irodán belül.

Van-e igénye a vállalatnak az azonnali növekedésre? Szűkösek-e a meglevő kapacitások?

Ha az alkalmazott programok flexibilitást, illetve nagy tárhelyet igényelnek, érdemes őket felhőre átköltöztetni. Az ilyen programoknak nagy a rendszerigényük, megfelelő erőforrásokra van szükségük, így a felhő alapú környezet ideális lehet a számukra.

Globális szinten alkalmazza-e a vállalat a szoftvereket?

Azoknak az alkalmazásoknak, amelyeket az egész világon szeretnének elérni, földrajzilag közel kell lenniük a fogyasztókhoz, hogy a legjobb élményt nyújtsák. Ilyenek például a weboldalak, vagy az okostelefon-alkalmazások. Helyi szerverek kiépítése költséges lenne, így ilyenkor a legköltséghatékonyabb megoldás, az abban a régióban működő felhőkre való átköltöztetés.

Ezeken a pontokon végig haladva reméljük, könnyebbé válhat a felhőre való áttérés folyamata, és csökkentheti a hibás, meggondolatlan döntések meghozatalát is.

Szeretne VPS-t bérelni?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek