« Vissza

5 tévhit a felhővel kapcsolatban

VPS

VPS csomagjaink

Azoknak a cégvezetőknek és magánembereknek, akik már régóta hagyományos szerverekre támaszkodnak, a felhőre való áttérés szükségtelen kockázatnak tűnhet. Főleg akkor, ha az interneten keringő pletykákat nem kezelik megfelelő fenntartásokkal. Ilyen megalapozatlan kritikákból rengeteg terjed az online világban, és nem csak a biztonságosság kérdésében. Igazság szerint a legtöbb felhőalapú szolgáltatást ért támadás megalapozatlan. Ahogy általában az összes új technológiát, így ezt is rengeteg tévhit veszi körül. Az alábbiakban öt támadó kritikát fogunk megdönteni a technológiával kapcsolatban.

A felhőalapú szolgáltatások terjedése csak egy felkapott szeszély

Valószínűleg ismeri, sőt használja is a következő szolgáltatások valamelyikét, vagy talán mindegyikét: Gmail, iTunes, Amazon, eBay. A közös bennük az, hogy mindegyik felhőalapú technológián alapszik. A felsoroltakon kívül hasonló elven működnek például az online jegyértékesítők, vagy a bankok online szolgáltatásai is. Mindenféle megfontolás nélkül használta ezeket az eszközöket eddig is, és így rajtuk keresztül a felhőalapú szolgáltatást is. A felsorolt példákból látszik, hogy a világ legnagyobb vállalatai már régóta használják a technológiát, és ez a tendencia folytatódni fog.

A felhőalapú szolgáltatás (pl. VPS) csak az egyéni felhasználóknak előnyös

Már az előző példából is látszódott, de a vállalati világ legalább annyira támaszkodik erre a technológiára, mint az egyéni felhasználók. Vállalatok ezrei használják például a Salesforce nevű felhőalapú szolgáltatást, hogy nyomon kövessék az eladásaikat és a marketinggel kapcsolatos adataikat. Hasonlóképpen a még nem nyilvános projekteket a vállalat alkalmazottai a vállalati kapcsolattartásra létrehozott Yammer nevű közösségi oldalon vitatják meg, ami szintén egy felhőn található.

A felhő használata kockázatosabb, mint a hagyományos technológia

A felhő szóból kiindulva, azt hihetné az ember, hogy az adatai, fájljai csak úgy lebegnek valahol. Valójában egy nagyon biztonságos helyen tárolódnak ilyenkor. Kivételes esetek előfordulhatnak, amikor természeti katasztrófák, ritka időjárási jelenségek esetén a felhőszolgáltatók bizonyos ideig elérhetetlenek lehetnek, ám ez a vulkán-, földrengés-, és szökőármentes Magyarországon nem túl valószínű.

A felhőalapú számítástechnika drágább

Az új technológiára való áttérés a kezdetekben drágábbnak tűnhet, ám hosszú távon sokkal gazdaságosabb lesz a hagyományosnál. A felhőalapú szolgáltatás igénybevétele csökkenti az informatikai karbantartás költségeinek egy részét, hiszen ezeket a szolgáltató végzi. Egy egyszerű hasonlattal élve a felhőalapú szolgáltatás olyan, mintha a termesztés és feldolgozás helyett a boltban vásárolnánk meg a kávét.

Az adatvédelem nem megfelelő a felhőkön

A szolgáltatást végző vállalatok egyre nagyobb biztonsággal védik a rajtuk keresztül tárolt adatokat. Ha mégsem bízna a szolgáltatók magas minőségű biztonsági megoldásaiban, akkor a hagyományos szervereken is alkalmazott egyszerű kódoló programokkal tovább erősítheti az adatai védelmét.

Szeretne VPS-t bérelni?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek