« Vissza

Mit kell átgondolni, mielőtt vállalkozást indítanánk? – 2. rész

Vállalkozás

Annyi ingyenes vagy olcsó online lehetőség segíti egy vállalkozó életét, hogy elmondhatjuk: soha nem volt olyan könnyű vállalkozást indítani, mint korunkban. Ez a felszabadító környezet olyan egyéni vállalkozóknak is lehetőséget adott, akik digitális nomádként a világ bármely tájáról irányíthatnak projekteket. Épp ezért egyre több fiatal dönt úgy, hogy vállalkozó lesz. De mit is kell átgondolni, mielőtt belevágnánk a nagy kalandba? Cikksorozatban járjuk körbe a vállalkozás indítása előtti teendőket, az első rész után jön a folytatás.

 

Hajlandóak és képesek vagyunk a folyamatos tanulásra?

 

Tanulás egy életen át – gyorsan változó világunkban már mindenki erre hivatott, de a vállalkozók különösen. Csak akkor érdemes saját vállalkozást indítani, ha megvan bennünk az állandó tanuláshoz szükséges képesség és hajlandóság.

 

Még ha meg is van a vállalkozás indításához fontos munkatapasztalatunk és kapcsolatrendszerünk – ezeket a témákat az első részben fejtettük ki –, rengeteg dolgot még biztosan nem fogunk tudni, amikor a vállalkozói életbe vágunk. Hogyan kell adózni vállalkozóként? Hogyan lehet minél több profitot termelni? Pontosan mennyi befektetésre és tartalékra van szükség? Hogyan kell főnökként viselkedni? Hogyan csábíthatjuk a cégünkhöz a tehetségeket? És még megannyi kérdés!

 

Sportnyelven szólva: el kell fogadnunk, hogy kezdőként fogunk indulni egy olyan ligában, ahol évtizedes tapasztalattal rendelkező, gazdag, sikeres csapatok lesznek az “ellenfelek”. Rutint kell tehát szerezni, hogy alapvető képességeink legyenek az első célok eléréséhez. Ehhez időre van szükség és rengeteg tanulásra!

 

Milyen az értékesítési képességünk?

 

Sales, sales, sales – ezt a három dolgot kell talán először megtanulni. Általában azok a vállalkozók tudnak leggyorsabban fejlődni és haladni a céljaik felé, akik el tudnak adni (szinte) bármit.

 

Vegyük mindenki számára érthető példaként az influenszereket. Bizonyos rendszerességgel ajánlanak termékeket és szolgáltatásokat, de nem (csak) ezek eladásában jók – leginkább ugyanis saját magukat kell tudni értékesíteni. A stílusukat, az értékrendjüket, egyáltalán a gondolatot, hogy őket megéri követni és megéri megfogadni a tanácsaikat (ami az esetünkben termékek és szolgáltatások vásárlására ösztönöz).

 

Hasonlóra metódusra van szükség egy vállalkozás termékei és szolgáltatásai kapcsán, ami értékesítési képességek nélkül nem, vagy nagyon nehezen fog menni.

 

Ki tudunk lépni a komfortzónából?

 

A nagy célok eléréséhez kényelmetlen, szokatlan helyzeteket kell vállalni. Vállalkozóként szinte minden nap fogunk olyan dolgot csinálni, amit korábban sosem kellett, és nem is akartunk.

 

Például olyan dolgokra fogunk pénzt költeni, amelynek a megtérülésében nem lehetünk 100 százalékig biztosak. Például ki kell állnunk a nagyvilág elé, és magunkból kell márkát csinálni.

 

Ehhez ki kell lépni a komfortzónából! A kérdés, hogy képesek és hajlandóak vagyunk-e erre.

A folytatás cikksorozatunk következő részében olvasható.

Kapcsolódó cikkek