« Vissza

Csapatépítés a XXI. században

Vállalkozás

A munkacsoportod hatékonysága csökkenő tendenciát mutatott az elmúlt időszakban? Növelni szeretnéd a termelékenységet? Kedvezőbb légkört teremtenél? Motiválnád az alkalmazottaidat? Jó helyen jársz, ugyanis a következő sorok betekintést nyújtanak napjaink legkedveltebb csapatépítési technikáiba. A megfelelő módszerrel nem csupán ezeken a problémákon tudsz majd segíteni, de az új munkavállalók számára is vonzóbbá válhat a céged, illetve jelentős lépést tehetsz a munkahelyi fluktuáció csökkentésének érdekében is, valamint az alkalmazottak távolmaradását, késését is mérsékelheted.

Tulajdonképpen a második ipari forradalom után döbbent rá az emberiség, milyen jelentős változást jelent a termelékenységben, ha valamilyen módon lelkesítik a munkásokat. Erre számos kísérlet keresett különböző módszereket. Az egyik – talán legnyilvánvalóbbnak tűnő – megoldás a fizetésemelés volt. Természetesen a teljesítményalapú juttatások fontosak a XXI. században is, hiszen az alkalmazottak számára ez egy pozitív visszacsatolás, amely megmutatja, hogy a felettesük elégedett a tevékenységükkel; ugyanakkor a legtöbb kutatás azt állapította meg, hogy hosszútávon nem hatékony kizárólag magas fizetéssel és az összeg emelésével motiválni őket. Teljesítményük, aktivitásuk növekedése csupán egy-két hónapban mérhető, utána a kapott bért beépítik a fogyasztásukba, és nem fogja többé lelkesíteni őket. Ezzel szemben egy jó munkaközösség kiépítésével és a változatosság erejével évekig képesek vagyunk az előbbivel azonos hatást elérni. A kettő kombinációja pedig kulcs lehet a hosszútávú hatékonyságra.

Szerencsére napjainkban már rengeteg lehetőségünk van izgalmas csapatépítő-tréningeket szervezni, amelyek valóban kirángatnak mindannyiunkat a szürke, eseménytelen hétköznapokból. A programok megválogatása során érdemes átgondolnunk, mit csinálnának szívesen a munkavállalók, az izgalmat keresik-e, inkább csak szocializálódni szeretnének vagy fellélegezni kicsit. Az életkor is jelentős szempont, amit figyelembe kell vennünk. 

Sűrű időszakban közkedvelt akár egy délutánt, pár órát felkaroló team-buildinget szervezni, amikor a kollégáknak különböző játékokkal készülünk. Legyen az társasjáték vagy feladatokkal teli csoportkihívás, törekedjünk arra, hogy igényeljen kommunikációt, így nem fognak kellemetlenül, csendben ülni a játékosok. Ha valamivel több időnk van, amit a csapatépítésre fordíthatnunk, ajánlott kimozdulnunk, és egészen új helyszínre vinni az alkalmazottakat, ahol a megszokottól eltérő tevékenységet folytathatnak.

Egyik opció a közös tanulás, de persze nem úgy, mint annak idején az iskolapadban tettük. Ha a munkatársak együtt vesznek részt egy fazekas- vagy festészetórán, az teret ad nekik, hogy segítsenek egymásnak, kötetlenül beszélgessenek. Mindig vannak ügyesebbek, akik megosztanak a többiekkel technikákat, illetve figyelnek, hogy a kollégáik el is tudják őket sajátítani. Amennyiben a csapat bevállalósabbnak érzi magát, felejthetetlen élmény lehet egy közös beltéri szabadesés/ejtőernyőzés, amely tulajdonképpen egy szélcsatornában történő lebegést takar, de garantáltan kirángat mindenkit a komfortzónájából. Napjainkban a legnépszerűbb, feltörekvő csapatépítési helyszínek a szabadulószobák és a VR parkok. Ezeken a helyeken gyakran egymásra vagyunk utalva, együtt kell dolgoznunk, ami pozitív hatást gyakorol a csoportdinamikára. Emiatt tanácsos kisebb csoportokat alkotni, hiszen úgy mindenki aktívan részt tudni venni. 

Az említetteken kívül számos más lehetőségünk is akad, amivel közelebb hozhatjuk a munkatársakat egymáshoz és a munkahelytől eltérő körülmények között is megismerkedhetnek egymással. Legyen az egy koncert vagy akár könyvklub, a legfontosabb, hogy mérjük fel az igényeket és mindig törekedjünk az újdonságra!

Kapcsolódó cikkek