« Vissza

Proxy szerver

Szerver

Szerver hoszting csomagjaink

Amikor egy kliens összekapcsolódik egy proxy szerverrel, akkor egy kapcsolatot, egy fájlt, vagy valamilyen más erőforrást igényel, ami különböző szervereken érhető el. A proxy szerver lehetővé teszi, hogy hozzájuthassunk ahhoz, amire szükségünk van, mégpedig vagy úgy, hogy összeköt minket egy adott szerverrel, vagy pedig kiveszi egy cache-ből.

A proxy szerver láthatatlan a felhasználók számára, ezért úgy tűnhet, hogy minden igénylés és az azokra adott válasz közvetlenül az internet szerverhez érkezik be, illetve közvetlenül onnan jön vissza. Néha az is előfordulhat, hogy a proxy szerver különféle okokból kifolyólag változtatásokat hajt végre az igénylésekben és a viszontválaszokban is.

Amikor a szerverhez befut egy igénylés egy adott klienstől – például egy honlaptól –, akkor a szerver különféle szűrési eljárásoknak veti alá az igénylést, aztán cache szerverként funkcionálva, korábban letöltött honlapokat keres a saját helyi cache-ében. Ha nem találja meg az oldalt, akkor a szerver kliensként viselkedve, a felhasználó nevében eljárva, a saját IP címével biztosítja, hogy az oldal megjelenhessen az interneten. Miután a szerver sikeres visszajelzést kapott az oldal felől, összekapcsolja a honlapot az eredeti igényléssel, és kiküldi az eredeti kliensnek.

Az olyan vállalkozásoknak, amelyek hatékonyan használják az internetet, a proxy szerver közvetítőként szolgál a munkavállaló és az internet között. A proxy szerver biztosítja a vállalkozásoknak a biztonságot, az adminisztratív kontrollt és a cache szolgáltatást.

A proxy szerverek tűzfalként és tartalomszűrőként is funkcionálnak. Ezt úgy érik el, hogy korlátozzák, vagy megtagadják az olyan honlapokhoz való hozzáférést, amiket károsnak ítélnek meg és potenciálisan ártalmas lehet a hálózatnak, vagy a felhasználóknak.

Minden alkalommal, amikor egy felhasználótól igénylés fut be egy olyan weboldallal kapcsolatosan, amihez több host is hozzáfér, a proxy szerver ahelyett, hogy a tartalom szolgáltatójával venné fel a kapcsolatot, a cache-ben lévő információt használja fel. Ez a módszer jelentősen meggyorsítja a weboldalakhoz való hozzáférést és növeli a hatékonyságot.

Proxy szerver típusok:

  • Transzparens: Ez a típusú proxy szerver a http fejlécen keresztül elérhetővé teszi az eredeti IP címet és úgy képes tárolni a honlapokat a cache-ben, hogy ezzel nem veszélyezteti azok anonimitását, akik használják.
  • Anonymus: Nem teszi elérhetővé az eredeti IP címet, ezzel tudja kellőképpen biztosítani a felhasználók anonimitását.
  • Torzító (Distorting): Ez a típus kreál egy hibás IP címet, amit aztán elérhetővé tesz a http fejlécben.
  • Magas anonimitású: Az a típus nem különbözteti meg magát, mint egy proxy szervert, és nem teszi elérhetővé az eredeti IP címet a http fejlécben.

Kapcsolódó cikkek