« Vissza

Tűzfalak és jellemzőik

AlapokVPS

VPS csomagjaink

Mi az a tűzfal?

A tűzfal egy biztonsági rendszer, ami megvédi számítógépünket vagy otthoni hálózatunkat a betolakodóktól, a hackerektől és a rosszindulatú programoktól. A tűzfal pajzsként szolgál az olyan ellenséges programok ellen, amik meg akarnak telepedni a gépünkön, vagy pedig személyes információt akarnak kiadni hackereknek.

A tűzfalak olyan software programok vagy hardware eszközök, amik megszűrik azt a forgalmat, ami átfolyik a számítógépünkön vagy az otthoni hálózatunkon, az interneten keresztül. Ahogy a tűzfal megszűri az adatfolyamot, egyidejűleg blokkolja azokat az elemeket, amiket kártékonynak ítél meg (ez a beállításainktól függ). Ha az internetre van kapcsolva, bármelyik számítógép könnyű célpontot jelenthet a rosszindulatú programoknak és a hackereknek. A tűzfal segítségével biztonságosabbá tehetjük a számítógépünket és megvédhetjük az adatainkat a sérüléstől és attól, hogy bárki visszaélhessen velük. De mi is az a tűzfal pontosan?

Hogy működik a tűzfal?

A tűzfalak minden adatfolyamot alapos vizsgálatnak vetnek alá, mielőtt átengedik a számítógépünkre. A tűzfalakat be lehet állítani, hogy kövessenek bizonyos „szabályokat”. Ezeket a biztonsági szabályokat könnyedén be tudjuk állítani magunk is. A szabályok döntik el, hogy ki kapcsolódhat az internethez, milyen kapcsolatokat lehet létrehozni, vagy, hogy milyen fájlokat lehet küldeni a számítógépről. Minden kimenő és bejövő forgalmat kontrollálni tudunk, ha tűzfalunkat a legmagasabb biztonsági készültségre állítjuk be.

A tűzfal logikája

A tűzfalak háromtípusú szűrési mechanizmust használnak:

  • Packet filtering: Az adatfolyam kis adatcsomagokból áll és a tűzfal ezeket a csomagokat vizsgálja át, hogy kiszűrhesse a kártékony vagy kéretlen csomagokat. Az, hogy mit tartunk kártékonynak és kéretlennek, mi magunk állíthatjuk be.
  • Proxy: Ebben az esetben a tűzfalak a fogadó szerepét veszik fel.
  • Inspesction: Ebben az esetben a tűzfalak ahelyett, hogy megszűrnének minden információt a csomagokban, megjelölnek különféle kulcsjellemzőket és a bejövő adatfolyamban az ehhez való hasonlóságot vizsgálják meg annak érdekében, hogy képesek legyenek eldönteni, releváns-e bejövő adat.

Tűzfal szabályok

A tűzfal szabályokat könnyedén személyre szabhatjuk, hogy megfeleljenek az igényeinknek, vagy a biztonsági fenyegetettségnek. A szűrési szabályokat az alábbi feltételek mentén tudjuk létrehozni vagy kikapcsolni:

  • IP cím: Tudunk blokkolni olyan IP címet, vagy címeket, amiről úgy véljük, hogy ártalmas lehet.
  • Domain név: El tudjuk érni, hogy csak bizonyos domain neveknek legyen hozzáférése a rendszerünkhöz vagy szerverünkhöz, de azt is megadhatjuk, hogy csak bizonyos típusú domain neveknek, vagy domain végződéseknek legyen hozzáférése.
  • Protokollok: A tűzfal tud szűrni a használt protokoll alapján is (pl.: IP, SMTP, FTP, UDP, ICMP, Telnet vagy SNMP).
  • Portok: Ha blokkoljuk vagy kikapcsoljuk azoknak a szervereknek a portjait, amik csatlakoztatva vannak az internetre, akkor könnyebben tudjuk kontrollálni az adatfolyamot, és egyidejűleg lezárunk számos bejáratot, amit a hackerek, vagy a rosszindulatú programok ki tudnának használni.
  • Kulcsszavak: Be tudjuk állítani azt is, hogy a tűzfal bizonyos kulcsszavakra, vagy kifejezésekre figyelve szűrje meg az adatfolyamot.

Tűzfal típusok

  • Software tűzfalak: A számítógépeknél alapfelszereltség a tűzfal, de ha nem vagyunk teljesen megelégedve az előre feltelepített programmal, akkor magunk is tudunk venni egyet utólag.
  • Hardware tűzfalak: Ezek általában olyan routerek, amik rendelkeznek beépített Ethernet kártyával.

Továbbfejlesztett védelmi rétegek

Már léteznek továbbfejlesztett funkciókkal rendelkező tűzfalak is, amelyek képesek az azonosításra és azonnali reakcióra bizonyos fenyegetések esetén. Ezek az „intelligens” tűzfalak rendszerint képesek a támadásokra reagálni, és azonnal blokkolni vagy jelenteni az ilyen eseteket. Ezen felül, egyes tűzfalak már beépített szolgáltatásokkal rendelkeznek, mint például a VPN (Virtuális Privát Hálózat) támogatás, ami további védelmet nyújt a személyes adatok és a bizalmas információk interneten keresztül történő áramlásához.

Ezek a további védelmi rétegek jelentősen növelhetik a tűzfal hatékonyságát és a biztonságot egyaránt, különösen azok számára, akiknek fontos az adatvédelem és az online biztonság.

Összegzés

A tűzfal létfontosságú szükséglet minden olyan számítógép esetében, ami az internetre van kötve. A tűzfalak megvédenek mindféle támadástól és engedély nélküli behatolóktól, mint például a trójaiak.

Szeretne VPS-t bérelni?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek