« Vissza

Szerverek fajtái és virtualizációja

AlapokSzerver

Hogyan válasszuk ki a megfelelő szerver konfigurációt? Miért fontos a szerverek virtualizációja és hogyan lehet ezt megoldani? Ez a két kérdés rendszeresen felmerül azoknál az ügyfeleknél, akik saját szerverek kialakításán gondolkodnak, majd – a Rackhost segítségével – azokat szerverteremben akarják elhelyezni. Alapvető információkkal és tanácsokkal szeretnénk könnyíteni ezt a munkát.

 

Milyen szerver konfigurációt érdemes választani?

Ebben a kérdésben érdemes informatikai szakemberrel egyeztetni, előtte pedig fontos meghatározni, hogy pontosan milyen szándékaink vannak a szerverekkel, valamint a tervek szerint rövidebb és hosszabb távon milyen fejlődés és bővülés várható a cégnél.

Ha az ügyfél pontosan meg tudja adni a felhasználás módját, a célokat, és meg tudja becsülni az igények várható alakulását, akkor a Rackhost csapata is szívesen segít, szakembereink megfelelő konstrukciót ajánlanak.

Eltérő célokhoz eltérő konfiguráció felel meg, hiszen például webszerver futtatása esetén többmagos processzorra van szükség, míg egy játékszerver futtatásához kevesebb, de gyorsabb és magasabb frekvencián dolgozó processzormag ajánlott.

Technológiai téren nincs különbség azokhoz a szabványokhoz képest, amelyeket az otthoni számítógépek használnak, hasonló méretű HDD vagy SSD kerül a szerverekbe, csak sokkal több a memóriafoglalat, tehát ezekből az eszközökből többet lehet elhelyezni, mint egy átlagos PC esetében. Ezen felül extraként még a speciális RAM modulokat (ECC) lehet megemlíteni, amelyek hibajavításra is képesek.

 

HDD vagy SSD?

Merül fel legtöbbször a fenti kérdés a szerver konfiguráció tervezésekor, a válaszhoz pedig jó tudni a legfontosabb különbséget: a HDD lassabb, de nagyobb tárolókapacitású, az SSD működése gyorsabb, de kisebb tárolókapacitású.

Ha mindkét adattároló előnyeit szeretnénk élvezni, akkor a szerveren belül vegyesen is elhelyezhetők, de jellemzőbb, hogy egy szerveren belül egyforma eszközök találhatók.

 

Windows vagy Linux szerver?

A szerverek kapcsán a két leggyakrabban használt operációs rendszer a Windows és a Linux.

Melyik lehet az ügyfél számára megfelelő? Nos, ehhez több szempontot is érdemes megvizsgálni, de a végső válasz főként a technológiai képzettségtől és tapasztalattól függ majd.

Amennyiben a költségek oldaláról közelítjük meg a kérdést, akkor a Linux lehet a legjobb választás, hiszen nyílt forráskódú operációs rendszerről van szó, tehát ingyen hozzáférhető és licencdíjat sem kell fizetni – a Windows esetében ez jelentős összeg.

Ha a rugalmas és könnyű használat a legfontosabb szempont, akkor is a Linux ajánlható, hiszen a nyílt forráskód miatt megannyi módon személyre szabható, míg a Windows sokkal szűkebb kereteket ad a módosításokhoz. Persze azt is meg kell jegyezni, hogy a Linux kezeléséhez hozzáértés szükséges, míg a Windows előismeret nélkül is telepíthető.

Amennyiben az állandó támogatás a kiemelt szempont, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy pénzt áldozzon az ügyfél a Windowsra, ugyanis rendkívül stabilan működik, köszönhetően az operációs rendszer frissítéseinek, illetve használati és problémamegoldó instrukcióinak, probléma esetén pedig a Microsoft ügyfélszolgálatához bármikor lehet fordulni. Ezzel szemben a Linux nem kínál ilyen központi segítséget és elérhetőséget.

 

Milyen szerver típusok vannak?

A különböző célokhoz különböző szerver típusok szükségesek, más-más konfigurációval.

Van például:

 • szerver platform;
 • alkalmazás szerver
 • audio/video szerver;
 • chat szerver;
 • fax szerver;
 • FTP szerver;
 • Groupware szerver;
 • IRC szerver;
 • levelezőlista szerver;
 • e-mail szerver;
 • proxy szerver;
 • Telnet szerver;
 • virtuális szerver;

Hogy ezek pontosan mit is jelentenek és melyik mire való, arra választ ad a szervertípusokról szóló cikkünk a Rackhost Tudásbázison, ide kattintva olvasható.

 

Miért vigyem szerverterembe a szerveremet?

Ha kész a szerver konfiguráció, érdemes szerverteremben elhelyezni, ehhez ajánljuk szerver hoszting szolgáltatásunkat.

A szerverek tökéletes és biztonságos elhelyezést igényelnek. Ennek karbantartási költségei pedig magasak, hiszen állandó hőmérséklet, por- és páramentes környezet, tűz- és villámcsapás-biztos helyszín, kamerarendszer, 24 órás portaszolgálat, komoly sávszélesség, informatikai szakemberek és biztonságot garantáló kollégák alkalmazása szükséges. Ezt kínálja sokkal olcsóbban és egy csomagban a szerver hoszting szolgáltatás, így ügyfeleink rengeteg feladattól és költségtől szabadulnak meg.

A megfelelő szerver hoszting szolgáltatás kiválasztásához írtunk egy hasznos cikket, amely az összes szempontot körüljárja, így könnyebb lesz a döntés, illetve ajánljuk 13 érvünket a Rackhost szerver hoszting szolgáltatása mellett.

 

Mi az a virtualizáció, és miért fontos a szerverek esetében?

A szerverek kapcsán rendre felmerül a virtualizáció témája, de mi is ez pontosan? Rendkívül röviden megfogalmazva: a virtualizáció segítségével több szerverünk is lehet egy gépen.

A bővebb magyarázathoz érdemes ezt egy személyes számítógép példájával megközelíteni, ugyanis a Windows operációs rendszerek esetében is sokan ismerhetik azt a beállítást, amellyel akár öt-hat részre osztjuk fel a számítógép kapacitását, és azokon akár más operációs rendszer is futhat.

A szerver hoszting esetében is lényegében erről van szó. Tehát ha egy cégnek olyan szervere van, amely több ügyfelét is képes kiszolgálni, akkor minden üzleti partnerhez hozzárendelhető a szerver egy bizonyos része. Így egymástól függetlenül, nagyobb biztonságban lehet futtatni az ügyfelek levelezését, honlapját, webshopját vagy más szolgáltatását.

A virtualizálás, vagyis a virtuális számítógép létrehozása tehát lehetővé teszi, hogy különböző szolgáltatások és ügyfelek kiszolgálása ne befolyásolja egymást. Lényegében ez a VPS, amellyel a felhasználójának mintegy saját dedikált szervere lehet anélkül, hogy meg kellene vásárolnia a hardvert.

A virtualizáció előnye, hogy a nagyobb teljesítményű szerverek kapacitását jobban ki lehet használni. Hátránya viszont, hogy ha leáll vagy meghibásodik, akkor minden más is leáll, amit az adott szerver kiszolgál, ha pedig az ügyfél kinövi az adott szervert, akkor meg kell tervezni az adatok és szoftverek migrációját egy másik eszközre.

 

Hogyan lehet virtualizálni a szervereket?

A szerverek virtualizációja ún. hypervisor szoftverek segítségével valósul meg.

Ezeknek a szoftvereknek két típusa van: az egyik közvetlenül a szerveren fut, vagyis a szoftver átveszi az operációs rendszer szerepét (ez az 1-es típusú hypervisor), míg a másik típust operációs rendszer futtatja a szerveren (ez a 2-es típusú hypervisor).

Az 1-es típusú hypervisor könnyebben tárolható klasszikus adatközpontokban, illetve a teljesítménye is jobb, hatékonyabb a működése.

A virtualizálást mindenképp bízzuk informatikai szakemberre!

 

A szerverek fajtái, konfiguráció kiválasztása, virtualizáció módja, HDD és SSD - illetve Windows és Linux szerver közötti választás.

Szerver hoszting vagy szerverbérlés érdekli?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő szolgáltatást!

Megnézem a lehetőségeket

Kapcsolódó cikkek