« Vissza

A szerver hoszting szolgáltatások 3+1 típusa

AlapokSzerver

Szerver hoszting csomagjaink

A szerver hoszting szolgáltatásoknak egyre több fajtája van, de mi 3+1 fő típusát különböztetjük meg, hiszen a klasszikusok mellett, már a felhőalapú lehetőségek is megjelentek. Árban, teljesítményben, előnyökben is más-más szolgáltatásokról van szó, a cégeknek ezeket érdemes mérlegelni a választáshoz. Cikkünkben ehhez adunk segítséget, a legfontosabb információk összefoglalásával.

 

1. Megosztott hoszting

Az osztott szerveren lévő tárhelyek esetén egy szervert több ügyfél is igénybe vesz, tehát az adott szerver több honlap fenntartását is biztosítja.

Ezzel a megoldással mindkét fél nyer, hiszen

 • a hoszting szolgáltató jelentősen csökkenti a költségeit,
 • az ügyfél pedig olcsóbban kapja a szolgáltatást, mintha egy teljes szervert bérelne.

Hátránya, hogy az összes ügyfél üzembiztos kiszolgálása érdekében, a tárhely és a sávszélesség többnyire korlátozva van, tekintve hogy egyidejűleg több honlap veszi igénybe a szerver erőforrásait.

A megosztott szerver hoszting szolgáltatást azokhoz a honlapokhoz ajánljuk, amelyek esetében nem lehet túl sok látogatóra számítani, az üzemeltető legfeljebb napi pár ezer kattintással számol.

 

2. Dedikált szerver

A dedikált szerver szolgáltatás alatt azt értjük, hogy azt csak egy ügyfél használja, így annak erőforrása nem oszlik szét olyan mértékben, mint az osztott esetén. A szerver által kínált tárhely és sávszélesség tehát teljes egészében elérhető egy adott honlap számára, nem kell korlátozással számolni.

A dedikált szolgáltatás további előnye, hogy

 • nagy processzor-teljesítményt igénylő scriptek is futtathatók a szerveren
 • lehetővé válik nagy mennyiségű látogató fogadása

A dedikált szerver hoszting szolgáltatást tehát a különösen népszerűnek ígérkező honlapokhoz ajánljuk, vagy olyan weboldalak kiszolgálására, amelyeknél nagy sávszélesség- és tárhelyigény jellemző – mint például az ingyenes letöltést kínáló honlapok.

Fontos megjegyzés: amennyiben nem talál információt arról, hogy egy adott szerver hoszting szolgáltatás dedikált vagy megosztott, akkor jó eséllyel az utóbbiról van szó.

 

3. VPS szolgáltatás

A VPS szolgáltatással virtuális privát szervert biztosítunk ügyfeleink számára egy olyan fizikai szerveren, amelyen több más virtuális szerver is igénybevételre kerül.

Ez a szolgáltatás megoldást nyújt a megosztott és a dedikált szerver hoszting között, hiszen

 • több erőforrást és kontrollt tesz lehetővé, mint a megosztott hoszting,
 • mégis alacsonyabb az előfizetési díja, mint a dedikált hoszting esetében.

Egy fizikai szerveren több virtuális szerver fut, mindegyik saját operációs rendszerrel és erőforrásokkal rendelkezik. A virtuális szerverek tehát önálló, különálló szerverként működnek, ami jobb teljesítményt, skálázhatóságot, rugalmas kontrollt és konfigurációt garantál, mint a megosztott hoszting.

Ezen felül – mivel minden VPS saját szerverként működik – ügyfeleink teljes hozzáférést kapnak az operációs rendszerükhöz, lehetővé téve számukra a szoftverek telepítését és testreszabását az igényeik szerint.

A gyakorlatban tehát, egy VPS szolgáltatással a felhasználónak mintegy saját dedikált szervere lehet anélkül, hogy meg kellene vásárolnia a hardvert és el kellene helyeznie azt egy profi szerverteremben.

A VPS szolgáltatás nemcsak honlapok üzemeltetése esetén remek választás, hiszen például

 • hírlevélküldőt is lehet vele üzemeltetni,
 • okos otthon kialakításában is segíthet,
 • irodai szervert is helyettesíthet,
 • játékszerverként is működhet,
 • saját felhő tárhelyként is felhasználható,
 • speciális szoftvereket igénylő webáruházat is támogathat.

További előny, hogy a VPS hosztinggal abszolút minimalizálható a leállások esélye, hiszen egy esetleges hiba esetén másodperceken belül kisegítheti az ügyfelet egy másik szerver.

Ezzel szemben lokális szerver esetén meg kell várni a karbantartást, a hiba elhárítását – amelyben természetesen a Rackhost is segít, hiszen a szerverek zavartalan működését a nap 24 órájában felkereshető technikai felügyeletünk biztosítja, az esetleges problémák elhárítását pedig rögtön megkezdik, igény esetén pedig kiemelt rendszergazdai támogatás is elérhető.

 

+1 Cloud VPS hoszting

Az elmúlt évek technológia trendjét követve a szerver hoszting szolgáltatások, és azon belül is a VPS kapcsán is lehetőség van a felhőalapú hosztingra. Az Egyesült Államokban és Nyugat-Európában különösen népszerűvé vált a Cloud VPS hoszting, amely esetben a szerverek nem saját infrastruktúrán vagy egy dedikált önálló gépen futnak, helyette egy óriási számítási- és tárhelykapacitással rendelkező szerverfarmon, amely számos szerver kapcsolatából épül fel.

Az ilyen szerverfarmok infrastruktúrája rendkívüli, hiszen a szervereket, a tárolókat és a hálózati eszközöket a szükségesnél jóval nagyobb mennyiségben halmozzák fel. Teszik ezt azért, hogy egy eszköz meghibásodása esetén más rendszerek biztosan át tudják venni az ügyfelek kiszolgálását.

 

Válasz két gyakori kérdésre

A szerver hoszting szolgáltatások típusai kapcsán az alábbi két kérdés rendszeresen felmerül, így fontosnak érezzük itt (is) megadni a válaszokat:

1, Jobb-e a Cloud VPS, mint a hagyományos VPS?

A felhőszolgáltatások redundáns kialakítással rendelkeznek, így nem kell attól tartani, hogy műszaki vagy egyéb hiba esetén az ügyfél nem éri el a saját VPS-ét. Ezt – ahogy az imént említettük – jelentős kapacitással és infrastruktúrával érik el, ami az árat is befolyásolja, így főként multinacionális vállalatok veszik igénybe. A Cloud VPS tehát ugyan jobbnak is nevezhető, de inkább azt mondanánk, hogy másfajta igényeket szolgál ki, mint egy általános VPS.

2, Mi a különbség az osztott- és a virtuális szerverek között?

Osztott szerver esetén az adminisztrátori tevékenységek korlátozottak és a szoftver konfigurációk nem változtathatóak. Ezzel szemben a virtuális szerveren egy irányítópanel segítségével minden folyamat az ügyfél irányítása alatt áll, és nem szükséges minden kérésével szakemberhez fordulnia.

A szerver hoszting szolgáltatások típusai: (megosztott, dedikált, VPS és Cloud VPS hoszting)

 

Szerver hoszting vagy szerverbérlés érdekli?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő szolgáltatást!

Megnézem a lehetőségeket

Kapcsolódó cikkek