« Vissza

Szerver hoszting, szerverbérlés és szerverüzemeltetés – mi a különbség és melyik kinek hasznos?

Szerver

Szerver hoszting csomagjaink

A szerver hoszting és a szerverbérlés elsőre ugyanannak a szolgáltatásnak tűnhet, ahogy a szerverüzemeltetéssel is könnyen összekeverheti ezeket valaki. Pedig ez a három kifejezés három különböző szolgáltatást takar, így érdemes tisztázni, hogy melyik pontosan mit jelent, mi a különbség közöttük és kinek melyiket ajánljuk?

 

Mi az a szerver hoszting és kinek hasznos?

A szerver hoszting szolgáltatással egy cég kiszervezi a vállalati szerverekhez kapcsolódó költség- és munkaerőigényes feladatokat.

Tehát az adott vállalkozás felállít egy saját szerver hardvert a hozzá tartozó szoftverrel, majd ezt átadja egy szerver hosztinggal foglalkozó cégnek, amely egy jól felszerelt adatközpontban tárolja a szervert és biztosítja a megfelelő működéshez szükséges feltételeket.

A helyszínen a szolgáltató a nap 24 órájában, az év minden napján biztosítja a megfelelő áramellátást, a redundáns adatkezelést, kimagasló internetkapcsolatot és sávszélességet – kapcsolódva például a hazai internetes gerinchálózathoz, ahogy a Rackhost is teszi. Mindezt egy olyan szerverteremben, ahol állandó felügyeletet, por- és páramentes környezetet, illetve megfelelő hőmérsékletet tud biztosítani.

Olyan cégeknek ajánljuk, amelyeknek van erőforrása a szervert megvásárolni és egyéni igényekre szabva beállítani, de mentesítenék magukat az olyan problémáktól, mint a szerver folyamatos fizikai karbantartása, a szervert felügyelő, magas szakképzettségű alkalmazottak bérköltsége, az óriási áramszámla, vagy az esetleges áramkimaradás. Ha tehát a kiszervezés mellett döntünk, akkor a legjobb opció a szerver hoszting, mivel elérhető áron kínál nagy sávszélességet, vészáramforrást, és a szerver folyamatos megfigyelését.

Általában olyan cégek szokták igénybe venni, amelyek nem rendelkeznek a szerver fenntartásához szükséges infrastruktúrával és szakértelemmel.

 

Mi az a szerverbérlés és kinek hasznos?

A szerverbérlés során egy adott cég vagy szervezet szolgálatába állított hardvert biztosítanak és tartanak fenn havi díjért cserébe, a szükséges infrastrukturális háttérért pedig a szerver hoszting szolgáltatás felelhet.

A bérlés díjáért cserébe a vállalkozások szert tesznek egy teljes értékű IT-infrastruktúrára, annak minden előnyével együtt. Azaz amennyiben egy vállalkozásnak nincs saját szervere, bérelhet is egyet, és szerver hoszting szolgáltatás keretein belül mentesül a felszerelés karbantartásával és frissítésével járó kellemetlenségek alól is. A szolgáltatásokat igénybe vevő cégeknek nem kell bajlódniuk az esetleges problémák megoldásával, a Rackhost Zrt. a szerver bérlés keretein belül biztosítja magát az eszközt és annak folyamatos működését.

A KKV-szektorban a legtöbb cég és vállalkozó nem engedheti meg magának egy saját szerverpark felállítását sem, végképp az azt felügyelő szakképzett személyzet fenntartását. A szerverbérlés szolgáltatást tehát azoknak az ügyfeleknek ajánljuk, akiknek nincs saját szerverük, de szeretnék kihasználni a szerverek nyújtotta előnyöket.

 

Mi az a szerverüzemeltetés és kinek hasznos?

A szerverüzemeltetés azt jelenti, hogy egy cég szerverét a szolgáltató szervertermében beüzemelik, tárolják, működtetik, szükség esetén alkalmazásokat, operációs rendszereket telepítenek rá, frissítéseket futtatnak, mindezt folyamatos szakmai felügyelet mellett. Hiba esetén értesítik az ügyfelet és rögtön elvégzik a helyreállítást.

Olyan cégeknek ajánljuk, amelyek nem szeretnének egy (vagy több) rendszergazdát keresni és alkalmazni, kiszerveznék a szerverek működtetésével kapcsolatos teendőket is (pl. telepítés, frissítés), valamint igényük, hogy a szakmai felügyelet az év 365 napján, a nap 24 órájában rendelkezésre álljon és hiba esetén azonnal megkezdje a helyreállítást.

 

Főbb különbségek

A szerverüzemeltetés és a szerver hoszting ugyan hasonló szolgáltatás, de fontos különbséget tudunk tenni közöttük. Míg a szerver hoszting keretein belül “csak” az ideális helyszínt biztosítjuk a szervereknek, addig a szerverbérlés esetében a helyszínt és magát az eszközt (hardvert) is mi biztosítjuk, míg a szerverüzemeltetés esetén a telepítéshez és karbantartáshoz is megadunk minden technikai és emberi segítséget.

A szerver hoszting, szerverbérlés és a szerverüzemeltetés közötti különbség.

Kapcsolódó cikkek