« Vissza

Mi az a zöld webhoszting?

Szerver

Szerver hoszting csomagjaink

A zöld webhosztingot talán úgy lehetne a legtalálóbban körülírni, hogy a hagyományos hoszting környezetbarát alternatívája. Egyre inkább terjed az a kezdeményezés a hoszting szolgáltatással foglalkozó cégek körében, hogy minimalizálják az üzemeltetett adatközpontok károsanyag-kibocsátását, és minden olyan erőforrás felhasználását, ami negatív hatással lehet a környezetre.

A tipikus hoszting tevékenységek végzése során tekintélyes mennyiségű elektromos áramra van szükség ahhoz, hogy folyamatosan lehessen működtetni a szervereket és más hálózati eszközöket.

A légkeverő és légkondicionáló gépek, a tűzoltó rendszer, az elektronikus biztonsági berendezkedések és az internetes hálózat mind kitartóan és nagy mennyiségben fogyasztja az áramot. Ez az általános felépítése egy mindennapos adatközpontnak, és mivel az elmúlt, bő évtizedben egyre-másra jöttek létre az adatközpontok szerte a világon, el lehet képzelni, hogy mekkora hatást gyakorolnak a környezetükre. Szerencsére az utóbbi években egyre határozottabban ver gyökeret a cégek körében a zöld webhoszting koncepciója, és ahogy egyre többen működtetik adatközpontjaikat tudatosan, a környezetnek is figyelmet szentelve, úgy válik egyre közelebbi valósággá a változás, vagyis a környezeti károk mérséklése.

Mit tehetünk a szén-dioxid kibocsátás ellen?

A zöld webhoszting legfőbb célja az, hogy fellépjen az adatközpontok által, korlátlanul a környezetbe kieresztett szén-dioxid ellen. A hoszting szolgáltatók számos eszközt bevetnek ennek az elérésére. Az alábbiakban ezek közül sorolunk fel néhányat.

REC: Ez leginkább az Egyesült Államokra jellemző. A zöld web hoszting cégek által leggyakrabban alkalmazott eszköz a REC-ek (Renewable Energy Credits) vásárlása. A REC-ek megújuló erőforrásokat szimbolizáló tanúsítványok, amiket a megújuló energiát termelő cégek bocsátanak ki. A webhoszting szolgáltatónak nem kell közvetlenül használnia megújuló energiát a szerverei üzemeltetéséhez, elég ha REC-eket vásárolva anyagilag támogatja az ilyen típusú energiát előállító cégeket, és ezzel tudja igazolni hozzájárulását a károsanyag-kibocsátás, és a meg nem újuló erőforrásoktól való függés visszaszorításához.

Energiafelhasználás mérséklése: Számos webhoszting szolgáltató nagy hangsúlyt fektet arra, hogy csökkentse energiafelhasználását a mindennapos munkafolyamatok során. Ez általában az irodákban jelenik meg, ahol kevesebbet használják a számítógépeket és más eszközöket, vagy pedig a gépek által termelt hőre hagyatkoznak, hogy biztosítsák a megfelelő hőmérsékletet az épület egyes részeiben. Néhány szolgáltató odáig is elmegy, hogy napenergiával működteti az irodáját, kötelezővé teszi az újrahasznosítást és teljesen kiiktatja a papír használatát. Ez utóbbi valósítható meg a legkönnyebben, köszönhetően az egyre nagyobb teret hódító e-business terjedésének. Néhány cég azt is megköveteli az alkalmazottaitól, hogy csoportosan, egy-egy autóval járjanak be a munkahelyükre, így téve hatékonyabbá és környezettudatosabbá az autós közlekedést. A munkáltató arra is megkérheti a munkavállalóit, hogy otthon is tegyenek eleget az energiatakarékosság kritériumainak, például kevesebb áram használatával.

A zöld webhosztingot az adatközpontokban is meg lehet valósítani, bár itt a hardware érzékenysége miatt némileg korlátozottabbak a lehetőségek. Ajánlott a hatékonyabb, kevesebb áramot fogyasztó szerver hardware használata, és az is sokat nyom a latban, ha dízel helyett propángázzal működtetjük az áramkimaradás esetén használt tartalék generátort. Az iparági cégek egy kis része arra is képes, hogy a teljes energiaszükségletét megújuló energiaforrásokból fedezze.

Adjuk vissza a Földnek

Egy másik módja a zöld webhosztingnak, hogy a cég által megtermelt szén-dioxidot igyekszünk azonnal visszajuttatni a természetbe. Példának okáért számos szolgáltató alkalmazza azt a modellt, hogy minden egyes megkötött szerződés után vállalja, hogy ültet egy fát, ezzel biztosítva a természeti értékek fennmaradását. Első pillantásra ez jelentéktelen PR fogásnak tűnhet, azonban az olyan nagyobb szolgáltatók, akik ügyfelek százaival, ezreivel szerződnek, valóban nagy hatást képesek gyakorolni a környezetre.

Kell-e nekem a zöld webhoszting?

A zöld webhoszting valóban rendkívül dicséretes tevékenység, de ettől még nem biztos, hogy mindenkinek érdemes beruháznia rá. A zöld webhoszting jellemzően nagyobb költségekkel jár, mint a hagyományos hoszting, és amennyiben nem végzünk kellően részletes kutatómunkát, akkor azt sem tudhatjuk teljesen pontosan, hogy valójában mennyire zölden működik a cégünk. Mielőtt meghozzuk a döntést, alaposan fontoljuk meg, hogy valóban képesek leszünk megfelelni az általunk felállított és kommunikált követelményeknek, mert enélkül nem több az egész üres PR-nál, ami könnyedén negatív hatással lehet a cégünk megítélésére.

Kapcsolódó cikkek