« Vissza

5 egyszerű lépés a működőképes adatközpontig

Szerver

Szerver hoszting csomagjaink

Az adatközpontok úgy ismertek, mint egyfajta pénznyelők, amik csak lopják tőlünk az értékes időt és energiát. Ennek azonban nem kell így lennie. Az alábbi 5 lépésben bemutatjuk, hogy hogyan lehet hatékonyan üzemeltetni egy adatközpontot.

1. Hely

Az adatközpont helyének kiválasztásánál a költséghatékonyság legyen a legfőbb szempont. Csak akkora területet hasznosítsunk, amire valóban szükségünk van, mert a rezsiköltségek rövid és hosszú távon is megterhelőek lehetnek. Arról már nem is beszélve, hogy egy nagyobb létesítmény fenntartásához több ember is kell, ami a bérköltséget is megnöveli.

2. Légkeringés

A jó légkeringés elengedhetetlen eleme a jól működő adatközpontnak. Fontos, hogy minimalizáljuk a meleg és hideg levegő keveredését, és hogy kiiktassuk a hőkibocsátó pontokat. A jól megoldott légkeringéssel elérhetjük, hogy kevesebbet kelljen közvetlenül foglalkoznunk a hőmérséklet optimalizálásával. Jó módszer a meleg és hideg levegő keveredésének csökkentésére, ha meleg-sor, hideg-sor sorrendben állítjuk fel a szerverszekrényeket. Ebben az esetben a hideg levegő a szerver rendszerek elejére fog áramlani, míg a meleg levegő távozik a szellőztetőrendszeren keresztül.

3. Hőmérséklet

Az ajánlott hőmérséklet egy adatközpontban 23 és 24 Celsius-fok között mozog, de javasolt utánanézni, hogy a hardware gyártók mit tartanak a termékük ideális működési hőmérsékletének.

4. Ingyen hűtés

Ha az adatközpontunk közelében vannak hasznosítható természetes erőforrások – például folyók, vagy tartósan nagy sebességű szél – akkor ezeket az előnyünkre is fordíthatjuk azáltal, hogy a hűtési folyamatokban felhasználjuk őket.

5. Energia hatékony szerverek

A hatékonyságra és az energia megőrzésére való törekvés a szerverek és a tároló eszközök esetében alapvető fontosságú egy jól működő adatközpont megtervezésekor. Ha pedig már egy létező adatközponttal rendelkezünk, akkor a technológia fejlesztésére vonatkozó terveknek mindenképpen a részét kellene, hogy képezze az energia-hatékony felszerelés. E nélkül nem maradhatunk versenyképesek hosszú távon.

Szerver hoszting vagy szerverbérlés érdekli?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő szolgáltatást!

Megnézem a lehetőségeket

Kapcsolódó cikkek