« Vissza

Megosztott hoszting, dedikált hoszting vagy VPS?

Szerver

Szerver hoszting csomagjaink

A Rackhost Tudásbázis korábbi cikkében részleteztük, hogy alapvetően milyen szerver hoszting szolgáltatásokat különböztetünk meg és mit érdemes róluk tudni. Felmerül viszont a kérdés: a megosztott, vagy a a dedikált hosztingot, esetleg a VPS-t érdemes választani? Segítünk, hogy erre a kérdésre egyszerű legyen a válasz.

 

Alapvető ajánlások a 3 szerver hoszting típus kapcsán

 

Megosztott szerver hoszting

 

A megosztott szerver hoszting szolgáltatást azokhoz a honlapokhoz ajánljuk, amelyek esetében nem lehet túl sok látogatóra számítani, az üzemeltető legfeljebb napi pár ezer kattintással számol. A kis- és középvállalkozások körében kiemelkedően népszerű a megosztott szerver hoszting szolgáltatás.

Ez tulajdonképpen egy olyan konfiguráció, ahol több honlapot tart fenn egyetlen szerver. Ezzel a módszerrel a hoszting szolgáltató jelentősen képes csökkenteni a költségeit, és ezáltal olcsóbb szolgáltatást képes nyújtani. Azonban ebben a rendszerben nem ritkák a tárhelyet és a sávszélességet érintő korlátozások, mivel a szerver véges erőforrásait egyidejűleg kell megosztani több honlap között.

 

Dedikált szerver hoszting

 

A dedikált szerver hoszting szolgáltatást a különösen népszerűnek ígérkező honlapokhoz ajánljuk, vagy olyan weboldalak kiszolgálására, amelyeknél nagy sávszélesség- és tárhelyigényre lehet számítani – mint például az ingyenes letöltést kínáló honlapok. Ennél a hoszting szolgáltatásnál ugyanis egy szerver kizárólag egyetlen ügyfelet szolgál ki, így semmilyen korlátozással nem kell számolni. Az adott szerver kizárólag a mi honlapunk fenntartására van elkülönítve. A honlapunk számára teljes egészében elérhető a szerver által kínált tárhely. Futtathatunk nagy processzor-teljesítményt igénylő scripteket is. A dedikált szerverrel lehetővé válik, hogy honlapunk nagy mennyiségű látogatót legyen képes napi szinten fogadni.

Az agilis, folyamatosan gyarapodó, komoly piaci szerepet megcélzó cégek választják a skálázhatóság miatt. Különösen népszerű szolgáltatás olyan weboldalak üzemeltetői körében, amelyek nagy tárhelyet igénylő és/vagy nagy mennyiségű médiatartalmat (videó, fotó) jelenítenek meg, illetve ha komoly tranzakciókat bonyolítanak le, érzékeny adatokat tárolnak.

 

VPS, azaz virtuális szerver

 

A VPS több erőforrást és kontrollt tesz lehetővé, mint a megosztott hoszting, mégis alacsonyabb az előfizetési díja, mint a dedikált hoszting esetében. Itt ugyanis arról van szó, hogy virtuális privát szervert biztosítunk ügyfeleinknek, tehát virtuális szerver bérlését tesszük lehetővé egy olyan fizikai szerveren, amelyet több más virtuális szerver is igénybe vesz.

A VPS tehát alapvetően azoknak a cégeknek ajánlott, amelyek jobb teljesítményt és skálázhatóságot, rugalmasabb kontrollt és konfigurációt szeretnének, mint a megosztott hoszting esetében. Ezen felül a VPS olyan esetben is ajánlott választás, ha nem feltétlen vagy kizárólag honlap kiszolgálása a cél, hanem például hírlevélküldő, okos otthon, játékszerver, saját felhő tárhely vagy speciális szoftvereket igénylő webáruház támogatása.

 

Kiemelt szempontok a döntéshez

 

Forgalom: ha nem túl nagy forgalommal számolnak egy honlap üzemeltetői, akkor a megosztott szerver kielégítheti az igényeket.

Teljesítmény: ha a döntésnél a teljesítmény, a terhelhetőség a fő szempont, akkor a dedikált szerver vagy VPS ajánlott – utóbbi pedig különösen, ha könnyen skálázható terhelhetőségre van szükség.

Irányítás: amennyiben teljes körű irányítást szeretne egy cég, a szerver és az infrastruktúra kezelésében és alakításában teljes szabadságra vágyik, akkor a dedikált szerver a legjobb választás, hiszen itt olyan fizikai szerverről van, amely egyetlen ügyfelet szolgál ki.

Biztonság: a dedikált szerverek nagyobb biztonságot kínálnak, mint a megosztott szerverek, hiszen más ügyféllel nem kell megosztani az erőforrásokat, így nincs más cégek okozta biztonsági kockázat.

Költségek: a megosztott szerver a legolcsóbb lehetőség, exkluzivitása miatt természetesen a dedikált szerver a legdrágább. A VPS csomagok árai többnyire a két másik szolgáltatás költségei között vannak.

Skálázhatóság: a nagy terveket szövő, agilis cégek idővel egyre komolyabb igényeket támaszthatnak a szerverekkel kapcsolatban, így előre gondolkodva érdemes a VPS-t választaniuk, hiszen a virtuális szerverek sokkal könnyebben skálázhatók, mint a hagyományosak. A megosztott szervert – korlátai miatt – semmiképp sem ajánljuk, ha fontos szempont a skálázhatóság.

Rendelkezésre állás: ha kiemelten fontos, hogy minimalizálva legyen a leállások esélye, akkor a VPS a legjobb választás, hiszen az esetleges hibák esetén egy másik virtuális szerver másodperceken belül kisegítheti az ügyfelet.

Szerver hoszting vagy szerverbérlés érdekli?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő szolgáltatást!

Megnézem a lehetőségeket

Kapcsolódó cikkek