« Vissza

Megosztott hoszting vagy dedikált hoszting?

Szerver

Szerver hoszting csomagjaink

A hoszting szolgáltatásoknak alapvetően két fajtája van: a megosztott és a dedikált. A kettő között teljesítményben és árban is különbséget tehetünk.

A következőképpen jellemezhetjük őket:

  • Megosztott hoszting: Ez egy olyan konfiguráció, ahol több honlapot tart fenn egyetlen szerver. Ezzel a módszerrel a hoszting szolgáltató jelentősen képes csökkenteni a költségeit, és ezáltal olcsóbb szolgáltatást képes nyújtani. Azonban ebben a rendszerben nem ritkák a tárhelyet és a sávszélességet érintő korlátozások, mivel a szerver véges erőforrásait egyidejűleg kell megosztani több honlap között. Ezt a megoldást akkor érdemes választani, ha nem számítunk nagyon sok látogatóra az oldalunkon (naponta legfeljebb pár ezer).
  • Dedikált hoszting: Egy adott szerver kizárólag a mi honlapunk fenntartására van elkülönítve. A honlapunk számára teljes egészében elérhető a szerver által kínált tárhely. Futtathatunk nagy processzor-teljesítményt igénylő scripteket is. A dedikált szerverrel lehetővé válik, hogy honlapunk nagy mennyiségű látogatót legyen képes napi szinten fogadni. Ezt a megoldást akkor érdemes választani, ha különösen népszerűnek ígérkező honlapot tervezünk indítani, vagy pedig olyan oldalt szeretnénk üzemeltetni, aminek nagy a tárhely és sávszélesség igénye (például sok ingyenes letöltést kínál).

Ha nem találunk információt arról, hogy egy kínált hoszting szolgáltatás megosztott, vagy dedikált, akkor jó eséllyel megosztott hosztingról van szó.

Kapcsolódó cikkek