« Vissza

VPS-t vagy webtárhelyet válasszak?

AlapokVPS

VPS csomagjaink

Útmutatónk megtekinthető videó formájában is, lentebb pedig a részletes leírást találja:

 

Napjainkban a weblapszerkesztés már nem csak a fejlesztők kiváltsága, hiszen számos szoftveres, illetve online megoldás kínál lehetőséget a vizuális (WYSIWYG), valamint fogd és vidd (drag & drop) alapú weblapszerkesztésre. Telepíthetünk saját kezelőfelületet használó tartalomkezelő rendszereket (pl.: WordPress, Joomla!), de letölthetünk személyre szabható használatra kész sablonokat is az internetről.

Cikkünkben a webtárhelyek és VPS-ek nyújtotta előnyöket és hátrányokat vesszük át, majd megpróbálunk segítséget nyújtani az ideális választáshoz.

Webtárhely

A webtárhelyek alapvetően úgy működnek, hogy egy szerverről akár több száz/ezer weboldal fut egyszerre, egymás között dinamikusan felosztva az erőforrásokat. Ebből kifolyólag elképzelhető, hogy jelentkeznek teljesítménybeli problémák, lassabb betöltés, ha az egyik webtárhelyen lévő weboldalra hirtelen nagyszámú látogató érkezik. Természetesen mi, a Rackhostnál korszerű szervereket használunk, valamint folyamatosan felügyeljük szervereinket, hogy elkerüljük az ilyen jellegű problémákat.

A tárhelyeknél ki kell még emelnünk a kötöttséget is, azaz a szolgáltató által beállított kvótákat, valamint a webtárhelyek konfigurációját érintő limitált beállítási lehetőségeket is. Ez a legtöbb tartalomkezelő rendszer és kezdő weblap esetén nem jelent problémát. Előfordulhat ugyan, hogy egy-egy változó értékét módosítanunk kell (pl.: php.ini fájlban), ilyenkor az ügyfélszolgálat tud segíteni a változó értékének ideiglenes vagy permanens megváltoztatásában.

Utóbbi ugyanakkor nagy előnye is a tárhelyeknek, hiszen az infrastruktúra és a szoftveres környezet beállítása, naprakészen tartása mind a tárhelyszolgáltató felelőssége, így nekünk elég csak a fejlesztésre koncentrálnunk, ami igen nagy terhet vehet le a vállunkról.

A másik nagy előnye a webtárhelyeknek a kedvező ár, hiszen a kompromisszumok és a kevesebb erőforrás-használat következében a tárhelyek díja jelentősen elmarad a VPS-ek költségeitől.

VPS

A webtárhelyekhez hasonlóan a VPS-ek is egy nagyobb teljesítményű számítógép erőforrásainak egy részét használják, azonban itt a virtuális környezetekhez rendelt hardveres erőforrás nem dinamikusan változik, hanem fixen áll a rendelkezésünkre. Ebből kifolyólag nem kell attól tartanunk, hogy a szerveren idővel megnő a felhasználók száma, ami az oldalunk lassabb betöltéséhez vezet, hiszen az általunk igénybe vett erőforrásokhoz más nem fér hozzá. Egy megfelelően optimalizált, VPS-en futtatott weboldal általában észrevehetően gyorsabb, mint egy osztott tárhelyről futtatott weboldal.

A nagyobb fokú izoláltság következtében a vírusok önhibánkon kívüli elkapásától sem kell tartanunk, hiszen a szervert használó, egy másik virtuális környezetet futtató gépről igen kicsi az esélye annak, hogy a vírus átterjedjen a mi gépünkre is.

A VPS-eknél a kötöttségek miatt sem kell aggódnunk, mivel a virtuális környezetünket úgy konfiguráljuk be, ahogyan nekünk szükségünk van rá. Nem kell az ügyfélszolgálathoz fordulnunk, ha valamely beállítást meg szeretnénk változtatni.

Utóbbi nem csak az egyik legnagyobb előnye a VPS-eknek, de hátrányt is jelent, hiszen egy teljes fejlesztői környezet felállításához nem elegendőek az alapfokú számítógépes ismeretek, hanem gyakorlott szakember segítségére lesz szükségünk a szerverünk beüzemeléséhez és naprakészen tartásához.

Mindemellett a VPS-ek magasabb költségeiről sem szabad megfeledkeznünk.

Melyiket válasszam?

Miután megismerkedtünk a webtárhely és VPS nyújtotta lehetőségekkel, jogosan merülhet fel bennünk a kérdés, hogy melyik lenne az optimális választás számunkra.

A helyes döntés megválasztásához segítségünkre lehet néhány kulcsfontosságú kérdés, továbbá a jövőbeni igények behatárolásáról sem feledkezhetünk meg.

A legfontosabb kérdések:

  • Milyen jellegű weboldalt készítünk és mekkora tárhelyre lesz szükségünk ennek megvalósításához? Várhatóan milyen ütemben fog növekedni az oldalunk?
  • Mekkora látogatottságra számítunk rövid- és hosszútávon?
  • Mekkora összeget szánunk a weboldal üzemeltetésére?
  • Képesek vagyunk-e egy VPS szolgáltatás beüzemeltetésére? Hajlandóak vagyunk-e időt, illetve pénzt szánni a fejlesztői környezet kialakítására?
  • Tervezünk-e bizalmas adatokat tárolni a tárhelyünkön/VPS-ünkön?

Általánosságban elmondható, hogy kisebb látogatottságú (néhány száz látogató/nap) oldalakhoz, blogokhoz, valamint kezdő weblapfejlesztéshez a legjobb választás a webtárhely, hiszen így csak az oldalunkra kell koncentrálnunk, a szerver konfigurálásával nem kell időt töltenünk.

Amennyiben egy nagyobb látogatottságú oldalt szeretnénk üzembe helyezni, egyedi fejlesztésű rendszerrel és rendelkezünk a megfelelő tudással/szakemberrel a VPS konfigurálásához, vagy saját, kvóta nélküli hírlevélküldő szolgáltatást szeretnénk használni, esetleg bizalmas fájlokat osztanánk meg az interneten valakivel, úgy a Rackhost VPS az ideális választás a számunkra.

Szeretne VPS-t bérelni?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek