« Vissza

Megfelelő jelszó választása

Weboldalkészítés

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos az erős, biztonságos online jelszavak használata. Amennyire fontos ez az egyéni felhasználóknak, legalább annyira fontos a vállalatok számára, hogy biztonságban tudják a különböző fiókjaikat. A folyamatosan új kiskapukat kereső hackerek tevékenysége miatt, egy-egy e-mail cím, Facebook profil vagy bármilyen jelszó feltörése veszélyesen egyszerű lehet számukra. Szerencsére vannak megelőző intézkedések, illetve bizonyos eszközök, amelyek segíthetnek a vállalatoknak a jelszavak biztonságos tárolásában.

Használjon egyedileg generált jelszavakat a különféle accountokhoz! Hiába ajánlja minden informatikai szakember a különböző jelszavak alkalmazását, a legtöbben ugyanazt a jelszót használják a fontosabb fiókjaikhoz. Akkor is problémás az univerzális jelszó alkalmazása, ha hosszú, valamint kis- és nagybetűket, számokat is tartalmaz, hiszen ha egyszer feltörték, akkor az összes többi fiókhoz is szabad a hozzáférése a hackernek. Még nagyobb a kockázat akkor, ha a fiók létrehozásához használt e-mail címnek is ugyanez a jelszava.

A vállalatok számára különösen fontos, hogy minden egyes profiljukhoz egyedi jelszót használjanak, és ez a jelszó ne egyezzen a vállalaton belül senki jelszavával. Rengeteg jelszó készítő program található az interneten, amelyekkel könnyedén, gyorsan generálhat erős jelszavakat. A 8 karakternyi hosszúság a legelső ajánlott kritérium, a különleges karakterek (számok, ékezetes betűk, kis- és nagybetűk, szimbólumok) használatáról pedig érdeklődjön a fiók szolgáltatójánál.

Az egyik ok, amiért a felhasználók azonos jelszavakat használnak az, hogy szinte lehetetlen több száz különböző felhasználónév és jelszó kombináció észben tartása. Ilyenkor segíthetnek a különböző jelszókezelő alkalmazások, amelyek a vállalatok számára szinte létfontosságúak.

Az alábbiakban néhány ilyen alkalmazást vizsgálunk meg.

1Password

A 1Password a jelszavak kezelésére egyaránt nyújt megfelelő megoldást Windows-on és Mac-en. Ezen az alkalmazáson keresztül biztonságban tárolhatja a jelszavait, valamint használhatja őket böngészőn belül is. Így a böngészők beépített jelszó megjegyzése helyett, használhatja a 1Password-öt a bejelentkezési adatok kitöltésére. Az alkalmazás elérhető iOs-en és Android-on is, így akár mobilról is biztonságosan jelentkezhetünk be a kívánt oldalakra.

LastPass

A LastPass az összes operációs rendszeren elérhető jelszókezelő, amely biztonságosan generálja és tárolja jelszavait. A vállalatok számára külön csomagot kínálnak, amely magában foglalja az alkalmazások és a honlapok támogatását is.

Passpack

A Passpacket szervezetek és vállalatok igényeinek megfelelően alakították ki. Könnyedén lehet vele új jelszavakat létrehozni, a tárolásnál pedig ki lehet választani, hogy a vállalaton belül kinek legyen hozzáférése ehhez a jelszóhoz. Alkalmas a jelszavak biztonságos online megosztására is, valamint könnyedén lehet vele a régi jelszavakat csoportosan frissíteni.

Kapcsolódó cikkek