« Vissza

Így válasszunk jó domain nevet

Domain

A névválasztás készülő weboldalunk számára is döntő fontosságú, hiszen sok esetben ezen jellemzők egyike határozza meg a választott oldal eredményességét. Ennélfogva tehát szinte elengedhetetlen, hogy megfelelő domain nevet találjunk honlapunknak, azonban a kitűzött feladat sok esetben nem is olyan egyszerű, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.

Számos tanulmány szerint a rövid, könnyen megjegyezhető kulcsszavakkal azonosítható weboldalakra – tartalomtól függetlenül – előszeretettel térnek vissza a felhasználók, ellenben a bonyolult elnevezésű lapokkal. Bár szörfözés közben több tucatnyi hasznos útmutatóra bukkanhatunk a témával kapcsolatban, az esetek többségében a lényegi információ mégis szinte teljesen elvész. Milyen szabályokat érdemes betartani a jó domain választásának folyamatában? Az alábbiakban erre a kérdésre igyekszünk néhány jól bevált, ismert, vagy éppen kevésbé ismert módszerrel választ találni.

Kulcsszó mindenekelőtt

Tény, hogy az optimális névvel bíró weboldalt könnyebben memorizáljuk, mint ahogyan az is, hogy az esetek zömében a honlap neve egyúttal az oldalt üzemeltető cég nevére, sőt az azon található tartalmakra is egyaránt utal. Ezen szempontok figyelembevétele nélkülözhetetlen tényező a megfelelő domain név választásakor, hiszen e jellemző már önmagában véve képes eldönteni oldalunk sikerességét, vagy éppen sikertelenségét.

Mindenekelőtt célszerű a lehető legalaposabban átgondolni a készülő weboldal nevét, hiszen a későbbiekben egy rossz döntés akár többszörösen is megbosszulhatja magát. Érdemes tehát olyan nevet választani, amely mind az oldal üzleti, mind pedig a keresőoptimalizálási feltételeknek egyaránt megfelel. Tartózkodjunk az oldal nevében használt nem megszokott karakterektől, illetve egyéb speciális írásjelektől, valamint ne használjunk számot, ékezetes betűt, és ezeket a tanácsokat betartva igyekezzünk ne túl hosszú nevet adni! Ha teljes mértékben nem is, de valamelyest tükrözze a cég vagy a vállalat nevét, tevékenységét, vagy az oldalon található tartalmat. Nagy jelentőséggel bír a szájt internetes végződésének megválasztása is.

.hu, .com, .net – most melyik?

Az általános tendencia alapján elmondható, hogy a hazai lapok többségében a .hu-s végződést alkalmazzák, míg külföldi viszonylatban az adott országra vonatkozó végződés jellemző. Csakhogy néhány példát említsünk, a német nyelvű weboldalak zömében .de-s, míg például az olasz nyelvű szájtok főként a .it-s végződést preferálják. Azonban ha egy olyan oldalt kívánunk létrehozni, melyre idegen nyelvű (értsd angol) felhasználók látogatását is várjuk, célszerű a .com-os végződést választani. Természetesen vannak speciális kivételek, mint például a .org mely az angol organization, azaz szervezet jelentésére utal. Ezen végződésű oldalakat többnyire non-profit szervezetek, alapítványok, egyesületek alkalmazzák, de szintúgy kivétel lehet még a .edu végződésű oldalak, mely a .org-hoz hasonlóan ebben az esetben is a rövidített szó angol megfelelőjére utal, itt az education, vagyis oktatásra.

Kreativitás = nyereség

Manapság már nem ritka a különleges, egyedi végződéssel rendelkező oldalak megjelenése sem, mint a .biz, vagy a .ma, melyeket hazánkban is egyre inkább előszeretettel alkalmaznak a különböző cégek, nagyvállalatok.

Hogy könnyebben ránk találjanak

Nem lehet elégszer elmondani, hogy mennyire fontos a jó domain név választás. A fentebb említett pontokat figyelembe véve, nagyban hozzásegíthetjük oldalunkat a sikerhez, a látogatottsághoz. Mindenekelőtt azonban ismételten meg kell említenünk a keresőoptimalizálás szempontjából történő névválasztás fontosságát, hiszen ezt szót fogja majd a felhasználó valamelyik keresőmotorba beírni, ennélfogva kimagasló jelentőséggel bír, hogy a könnyebb és hatékonyabb keresés érdekében minél frappánsabb, rövid és tömör nevet válasszunk weboldalunknak, hogy a lehető legkönnyebben ránk találjanak.

Szeretne domaint regisztrálni?

A Rackhostnál mindezt gyorsan és egyszerűen megteheti.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek