A névválasztás készülő weboldalunk számára is döntő fontosságú, hiszen sok esetben ezen jellemzők egyike határozza meg a választott szájt eredményességét. Ennél fogva tehát szinte elengedhetetlen, hogy megfelelő domain nevet találjunk honlapunknak, azonban a kitűzött feladat sok esetben nem is olyan egyszerű, mint ahogy azt elsőre gondolnánk.

Számos tanulmány szerint a rövid, könnyen megjegyezhető kulcsszavakkal azonosítható weboldalakra – tartalomtól függetlenül – előszeretettel térnek vissza a felhasználók, ellenben a bonyolult elnevezésű lapokkal. Bár szörfözés közben több tucatnyi hasznos útmutatóra bukkanhatunk a témával kapcsolatban, az esetek többségében a lényegi információ mégis szinte teljesen elvész. Milyen szabályokat érdemes tehát betartani a jó domain választásának folyamatában? Az alábbiakban erre a kérdésre igyekszünk néhány jól bevált, ismert vagy éppen kevésbé ismert módszer közül választ találni.

Kulcsszó mindenek előtt

Tény, hogy az optimális névvel bíró weboldalt könnyebben memorizáljuk, mint ahogy az is, hogy az esetek zömében a honlap neve egyúttal az oldalt üzemeltető cég nevére, sőt az azon található tartalmakra is egyaránt utal. Ezen szempontok figyelembevétele nélkülözhetetlen tényező a megfelelő domain név választásakor, hiszen e jellemző már önmagában véve képes eldönteni oldalunk sikerességét, vagy éppen sikertelenségét.

Mindenekelőtt is célszerű a lehető legalaposabban átgondolni a készülő weboldal nevét, hiszen a későbbiekben egy rossz döntés miatt, – jobb esetben – nem csak felesleges kockázatokra, netalántán áldozatokra lehet szükség, hanem akár komolyabb veszteségeket is eredményezhet az elhamarkodott procedúra. Opcionális tehát olyan nevet választani amely mind az oldal üzleti mind pedig a keresőoptimalizálási feltételeinek egyaránt megfelel. Tartózkodjunk az oldal nevében használt nem megszokott karakterektől, illetve egyéb speciális írásjelektől, ne használjunk számot, ékezetes betűt, valamint ezen tanácsokat betartva igyekezzünk ne túl hosszú elnevezést adni, ami ha teljes mértékben nem is, de valamelyest tükrözi a cég vagy a vállalat nevét, tevékenységét, vagy az oldalon található tartalmat. A kevesebb néha több, szokták mondani, ami esetünkben a hatékonyság mellett csaknem kötelező. Nem utolsó sorban pedig az elnevezés mellett, legalább akkora fontossággal bír a szájt internetes végződésének megválasztása is.

.hu, .com, .net – most melyik?

Az általános tendencia alapján elmondható, hogy a hazai lapok többségében a .hu-s végződést alkalmazzák, míg külföldi viszonylatban az adott ország idegen nyelvére vonatkozó végződés jellemző. Csak hogy néhány példát említsünk, a német nyelvű weboldalak zömében .de-s, míg például az olasz nyelvű szájtok főként a .it-s végződést preferálják. Azonban ha egy olyan oldalt kívánunk létrehozni, melyre idegen nyelvű (értsd angol) felhasználók látogatását is várjuk, célszerű a .com-os végződést választani. Természetesen vannak speciális kivételek, mint például a .org mely az angol organization, azaz szervezet jelentésére utal. Ezen végződésű oldalakat többnyire non-profit szervezetek, alapítványok, egyesületek alkalmazzák, de szintúgy kivétel lehet még a .edu végződésű oldalak, mely a .org-hoz hasonlóan ebben az esetben is a rövidített szó angol megfelelőjére utal, esetünkben az education, vagyis oktatásra.

Kreativitás = nyereség

Ugyanakkor manapság már nem ritka a különleges, egyedi végződéssel rendelkező oldalak megjelenése is, mint a .biz, vagy a .ma, melyeket hazánkban is egyre inkább előszeretettel alkalmaznak a különböző cégek, nagyvállalatok.

Hogy könnyebben ránk találjanak

Nem lehet elégszer elmondani, hogy mennyire fontos a jó domain név választás. A fentebb említett pontokat figyelembe véve, nagyban hozzá segíthetjük oldalunkat a sikerhez, a nagy látogatottsághoz. Mindenekelőtt azonban ismételten megkell említenünk a keresőoptimalizálás szempontjából történő névválasztás fontosságát, hiszen ezt szót fogja majd a felhasználó valamelyik keresőmotorba beírni, ennél fogva kimagasló jelentőséggel bír, hogy a könnyebb és hatékonyabb keresés érdekében minél frappánsabb, rövid és tömör nevet válasszunk weboldalunknak, hogy a lehető legkönnyebben ránk találjanak.