« Vissza

Fontos tippek az élő Instagram-videókhoz

Online marketing

Új követők szerzése és kapcsolatteremtés a meglévő követőkkel – főként e két okból indítanak élő videókat a közösségi médiában. Az algoritmusok ezt a típusú tartalmat szokták leginkább díjazni, az Instagram is ilyen platform. Ha így nézzük, akkor az élőzés kötelező feladat lenne minden márkának, de sokan ódzkodnak tőle. Pedig itt nem kell olyan mesterkéltnek lenni, mint egy retusált fotón, hiszen ez a funkció is olyan közvetlen kommunikációnak ad teret, mint a sztorizás. Csak szem előtt kell tartani a Socialinsider néhány bevált tippjét, és bátran indítható az élő videó az Instagramon!

 

Tűzzünk ki okos célokat

 

SMART, vagyis okos – ez az angol mozaikszó sokak számára ismerős lehet, a munkahelyi teljesítmény növelésésének egyszerű és hatékony eszközévé vált. Ajánlott alkalmazni, még a felvétel indítása és hirdetése előtt. Az élő adás varázsa ugyanis kellemetlen helyzetet teremthet, ha nincs pontos (Specific), mérhető (Measurable), elérhető (Attainable), releváns (Relevant) és időhöz kötött (Time-based) célunk vele.

 

Pontos cél lehet például, hogy 25 százalékkal nagyobb nézettséget akarok elérni, mint az előző élőzésnél. A mérést az Instagram statisztikái biztosítják számunkra. Elérhető, tehát reális célra van szükség – 100 követővel ne akarjunk több ezres nézettséget. A közönségünkhöz és a termékünkhöz vagy szolgáltatásunkhoz illő tartalommal kell megtölteni az élő videót, ettől lesz releváns. Az idő nem a videó hosszát jelenti, inkább a rendszerességet, ugyanis ha belevágunk az élő videózásba, érdemes hagyományt teremteni vele – például havi vagy heti szinten.

 

Keltsük fel a figyelmet

 

Amint megvannak az okos célok, jöhet az élő videó reklámozása. Nem fizetett hirdetésre gondolunk, hiszen ingyen is remekül lehet promózni egy élő videót. Hagyományos posztokkal és sztorikkal is hírt adhatunk az élő videó kitűzött időpontjáról és témájáról, a sztori esetében pedig érdemes használni a visszaszámláló matricát.

 

Időzíteni is lehet az élő videókat, akár 90 nappal, tehát három hónapra előre is közzétehetjük az élő videó tervét. A követők értesítést kérhetnek az indulásról, így nem maradnak le róla, érdemes tehát élni ezzel a lehetőséggel is. Ahhoz, hogy be is kapcsolódjanak, nem árt a videó előtti napokban intenzíven posztolni a közelgő élőzésről.

 

Időzíteni tudni kell

 

A megfelelő időzítés a legegyszerűbb feladat: csak nézzük meg az Instagram-oldalunk statisztikáiban, hogy a követőtábor milyen időpontokban a legaktívabb, és válasszuk a leginkább kiemelkedő időszakot.

 

Készüljünk fel

Egy televíziós produkcióban nincs idegesítőbb a felkészületlen műsorvezetőnél – ezt tartsuk szem előtt az Instagram élő videónál is, hiszen itt mi leszünk a kritikák kereszttüzében, ha nem hangolunk a feladatra.

 

Meg kell határozni az érinteni kívánt témákat, kutatni kell a témákban, érdemes jegyzetet készíteni, kiemelni rajta a kulcsszavakat, illetve összeállítani egy precíz adásmenetet. Mindezzel elérhető, hogy ne legyenek kínos szünetek és bakik, olajozottan menjen minden.

Kapcsolódó cikkek