« Vissza

Fontos statisztikák a közösségi média videós trendjeiről

Online marketing

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy minden közösségi oldal algoritmusa a videókat preferálja. A TikTok kizárólag ezzel a tartalomtípussal aratott sikert, míg a trükkjeit másoló Instagram vezetője kijelentette: már inkább videómegosztóként tekint az alkalmazásra. Miért van ez így? Milyen mértékben járul az online marketing eredményességéhez a videó? A Sprout Social összegyűjtötte a közösségi oldalak videós statisztikáit – innen szemezgetünk a válaszokért.

 

Mielőtt közösségi oldalanként válogatnánk az adatokból, pár általános eredményt is érdemes szemlézni a Sprout Social saját kutatásából. Árulkodó mutató a 93% – a cégek ilyen arányban mondták, hogy online marketing stratégiájuk létfontosságú része a videós tartalom. 54 százalékuk ennél is élesebben fogalmazott, hiszen a válaszadók több mint fele szerint a videó a legfontosabb tartalom a közösségi médiás céljaik elérésében. Ez a statisztika egybevág azzal, amit a felhasználók körében mértek: a célközönség fele minden más tartalomtípussal szemben előnyben részesíti a videókat.

 

Érdekes videót jóval nehezebb és időigényesebb készíteni, mint például fotót vagy grafikát, így érthető, hogy a Facebookon mindössze a bejegyzések 14 százaléka videó, az Instagramon pedig 11 százalék ez az arány. Mégis érdemes energiát áldozni rá, hiszen a cégek 93 százaléka szerzett vásárlót/ügyfelet videó segítségével. A felhasználók ki is vannak éhezve a videós tartalmakra: 85 százalékuk több videót várna a márkáktól. Bevallásuk szerint kétszer gyakrabban osztanak meg videókat az ismerőseikkel, mint bármilyen más típusú posztot. Lelkesek tehát az emberek, de türelmetlenek is: 58 százalékuk csak akkor nézi végig a videókat, ha 60 másodpercnél rövidebbek.

 

Most pedig jöjjön néhány kutatási eredmény közösségi oldalakra bontva.

 

Facebook

 • A videók 85 százalékát némítva nézik a felhasználók, vagyis erősen ajánlott a feliratozás.
 • 35 százalékkal nagyobb nézettséget érnek el a videók, ha 1:1 képarányúak, vagyis négyzetesek.
 • A 2 és 5 perc közötti hosszúságú videók kapják a legtöbb reakciót (lájk, hozzászólás, megosztás).
 • A videók a felhasználók 62 százalékánál növelik az érdeklődést a bemutatott termékek iránt.
 • A felhasználók négyszer nagyobb arányban nézik meg az élő videókat, mint a rögzített videókat.

 

Instagram

 • A felhasználók 91 százaléka heti rendszerességgel néz videót az Instagramon.
 • A 26 másodperc körüli hosszúságú videók kapják a legtöbb hozzászólást.
 • A felhasználók fele vásárolt már terméket vagy szolgáltatást a márka honlapján, miután Instagram-sztoriban látta a videós hirdetését.

 

YouTube

 • A felhasználók körében duplájára növeli az esélyt a vásárlásra, ha a YouTube-on láttak videót a termékről vagy szolgáltatásról.
 • A közösségi médiát használó emberek négyszer nagyobb arányban keresnek márkákra, termékekre és szolgáltatásokra a YouTube-on, mint a többi közösségi oldalon.
 • A közösségi médiát használó emberek 47 százaléka követ márkákat a YouTube-on.

Kapcsolódó cikkek