« Vissza

Mit tud a ChatGPT-re építő Bing-kereső? A Google vetélytársa lesz a Microsoft?

Informatikai alapokOnline marketing

2023 februárjában új szintre lépett az internet: a Microsoft a keresőjébe építette a ChatGPT-t, így a Bing már a mesterséges intelligencia alapján ad találatokat. Eddig a Google-kereső abszolút fölényben volt a piacon, de ez a helyzet akár meg is változhat. Mivel lett jobb a Bing, mint a hagyományos Google-kereső? Mire képes az új technológia?

 

A találatok úgy alakultak át, hogy ne legyenek zavaróak: a Bing az eddig megszokott módon jeleníti meg és listázza a keresés alapján ajánlott linkeket, viszont a képernyő jobb oldalán megjelennek a mesterséges intelligencia válaszai. Részletes és nagyon gyors válaszokat ír, így valóban ahhoz hasonlóan használható, mint a ChatGPT honlapja.

 

A ChatGPT weboldalán csak 2021-ig betáplált adatok alapján kapunk válaszokat, a Bing esetében már egészen más a helyzet: naprakész információkat dolgoz fel, és hivatkozik is rájuk. Általában a chates válaszok bekezdéseinek végén számozott hivatkozások jelennek meg, amelyekre kattintva a forráshoz jutunk. A rivális Google Bard esetében erre (még) nincs lehetőség.

 

A Bing felturbózott keresője nemcsak okos, de olyan kérdésekre is válaszol, amelyre a ChatGPT weboldalán nem kapunk választ. Sőt, a válaszok után több olyan releváns kérdést is felajánl a rendszer, amely alapján tovább folytatható a beszélgetés és még több hasznos információhoz jutunk.

 

Az interneten található, népszerű linkek alapján képes például egy komplett útitervet összeállítani, hogy a turisták kedvenc helyeit semmiképp se hagyjuk ki. Sőt, ha kérjük, térképet is kínál a találatokhoz. Az időjárásra is ki tud térni, és vásárlási ajánlatokat is ad, kérés szerint akár összehasonlítva a helyi áruházak árait.

 

Hasonló a helyzet, ha például lakásfelújításhoz kérünk tippeket: a szükséges munkálatoktól kezdve az új bútorok kiválasztásáig bármiben tud segíteni. Vagy például ha egy nagy tömeggel járó sporteseményre készülünk, akkor tanácsokat ad, hogy milyen előkészületeket tegyünk a biztonságunk megőrzése kapcsán, milyen tömegközlekedést használjunk, stb.

 

Természetesen a legfrissebb információkra is rákereshetünk, néhány órával vagy perccel ezelőtti híreket is képes összefoglalni, és részletezni a fejleményeket, ha erre kérjük. Úgy lehet vele beszélgetni, mintha egy újságíró lenne a barátunk, aki mindig mindenre tudja a választ.

 

Ez a képesség teljesen felforgathatja az internetes keresés piacát, és még lehet fokozni: a Bleeping Computer olyan funkciót is kipróbált már, amellyel hamarosan a chat karakterét is kiválaszthatjuk, vagyis olyan stílusban is válaszolhat majd, mint egy közeli barát, így lehet együttérző is, de azt is kérhetjük, hogy inkább hivatalosabb stílusban segítsen, mintha például a személyi asszisztensünk lenne.

 

A Bingbe épített ChatGPT kapott egy “Compose” funkciót is, amellyel egy hírlevél vagy Instagram-bejegyzés szövegét is “megrendelhetjük”. Ráadásul itt nemcsak a témák és az információk adhathatók meg, hanem a stílus és a szöveg hossza is.

Kapcsolódó cikkek