« Vissza

A célközönség kulcsa: így alakítsuk ki a vásárlói személyiséget – 2. rész

Online marketing

Célközönség – ez az online marketing egyik legfontosabb kifejezése, amit mi is sokszor hangoztatunk a Rackhost Tudásbázis hasznos tanácsokkal szolgáló cikkeiben. Tesszük ezt azért, mert a tippeket hiába fogadják meg a cégek és vállalkozók, ha nem tudják, hogy pontosan kinek és hogyan érdemes kommunikálni.

 

A célközönség pontos megállapításának pedig van egy trükkje: a vásárlói személyiség (buyer persona) kialakítása. Hogy mit kell tenni ehhez? A Semrush szakértői blogbejegyzése alapján elmagyarázzuk, cikksorozatunkat az első rész után folytatjuk.

 

Hogyan ültethető gyakorlatba a vásárlói személyiség?

 

Több területen is könnyen bevethető, íme néhány példa:

 

  • Termékfejlesztés: a vásárlói személyiség segít megérteni a célközönség igényeit, preferenciáit, problémáit. Ez a tudás segít olyan termékeket és szolgáltatásokat fejleszteni, amelyekre valóban igény van.

 

  • Marketing stratégia: a vásárlói személyiség segít megérteni a célközönség viselkedését és motivációit, így könnyebb kialakítani az olyan marketing üzeneteket, amelyek vásárlást és márkahűséget váltanak ki.

 

  • Értékesítési infrastruktúra: a vásárlói személyiség segít azonosítani a célközönség kiszolgálásához leghatékonyabb értékesítési csatornákat és taktikákat, illetve személyre szabhatóvá teszi az értékesítési megközelítéseket.

 

  • Ügyfélszolgálat: a vásárlói személyiség segít megérteni a célközönség kommunikációs preferenciáit és támogatási igényeit.

 

Hogyan készíthető sablon a vásárlói személyiséghez?

 

  • Demográfia: az adatok összeírásakor feltétlenül adjuk meg a vásárlói személyiség korát, nemét, városát/települését, magánéleti státuszát, iskolázottságát.

 

  • Szakmai státusz: a szakmai háttér kialakításához mindenképp írjuk fel a vásárlói személyiség munkájának megnevezésére, a pozíciójára, az iparágra, a munkavégzés módjára (pl.: irodai munka, home office, változó helyszínek, stb.), a havi vagy éves fizetésére, bevételére vonatkozó adatokat.

 

  • Pszichográfia: a pszichológia és a demográfia szó összetételét adó jellemzők segítenek megérteni a vásárlói személyiség karakterét, ehhez fontos körülírni az általa képviselt értékeket, vallását, politikai nézeteit és életstílusát.

 

  • Információszerzés: ahhoz, hogy átlássuk, milyen információk, vélemények és hatások érik a médiában, meg kell adni a vásárlói személyiség kedvenc honlapjait, blogjait, híroldalait, újságait, tévécsatornáit, podcastjait; az általa preferált közösségi oldalakat; kedvenc eseményeit és konferenciáit; az általa követett véleményvezéreket.

 

  • Problémák: fontos átlátni a vásárlói személyiség problémáit és kihívásait, ehhez megfogalmazhatjuk a frusztrációit; a kellemetlenségeket, amelyekkel szembesül; milyen akadályokba ütközik az életben és a szakmájában; mivel elégedetlen.

 

  • Vásárlási folyamat: azt is meg kell állapítani, hogy a vásárlói személyiség milyen gyakran vásárolhat a neki eladni kívánt termékekből, hogyan szeret vásárolni (pl.: online rendelés, személyes vásárlás, kártyás vagy készpénzes fizetés, stb.), illetve milyen szempontok alapján dönt a vásárlásról.

 

A folytatást cikksorozatunk következő részében találja.

Kapcsolódó cikkek