« Vissza

Milyen szabályzásokra kell figyelni IPv4-címek vásárlása esetén?

AlapokIP-cím

Az IPv4-címek fogytán, az igény viszont egyre nő, így az IP-címek másodlagos piaca (is) virágzik, ezzel is feltornázva az árakat. Mivel a mindennapjainkat meghatározó világháló alapvető technológiájáról van szó, a szervezetek – például a regionális internetregiszterek (RIR-ek) – nem hagyhatják kontroll nélkül működni ezt a piacot. Már csak azért sem, mert a megfelelő szabályozás hiánya nem fogja ösztönözni az IPv6-ra történő átállást, amely egyébként is akadályokba ütközik.

 

A legfontosabb IPv4 szabályozások

 

Az IP-címeket régiónként biztosító szervezetek (RIR-ek) más-más előírások alapján engedélyeznek eladást és vásárlást, amelyeket fontos is megismerni az üzletkötés előtt. Meghatározzák például a jóváhagyási folyamatokat, a dokumentációs követelményeket, illetve az üzletkötésben résztvevő felek jogosultsági kritériumait is.

 

1, Szükséglet bizonyítása

 

Az igénylő cégeknek és szervezeteknek igazolniuk kell, hogy jelenlegi helyzetük és későbbi terveik alapján valóban szükségük van az IPv4-címekre, megelőzve a felhalmozási kísérleteket.

 

2, Hivatalos dokumentáció

 

Az indokláshoz hivatalos dokumentumokat kell biztosítani arról, hogy az igénylő cég vagy szervezet jelenleg mennyi IP-címet használ fel, és milyen – üzleti szempontból reális – előrejelzésekkel szolgál a piaca.

 

3, Földrajzi korlátozás

 

A RIR-ek régiókat szolgálnak ki, így egyébként is érdekük, hogy ellenőrizzék az igényelt IPv4-címek régión belül maradását. Csakhogy a szűk kínálat és az óriási kereslet miatt erre azért is szükség van, hogy ne játsszák ki a RIR-ek földrajzi korlátait. Afrikában például még sok IPv4-cím érhető el, de ha a regionális szervezet engedékeny lenne, a kontinensen egy kontrollálhatatlan piac alakulna ki az IP-címek kapcsán.

 

4, Jóváhagyási folyamat

 

A RIR-ek kidolgoznak egy formális jóváhagyási folyamatot, kezdve az előző pontokban már ismertetett szabályok betartatásával és a bekért dokumentumok felülvizsgálatával.

 

5, Mennyiségi korlát

 

A RIR-ek azt is szabályozhatják – a felülvizsgálat eredményeként –, hogy egy adott cég vagy szervezet maximum mennyi IPv4-cím kapcsán köthet üzletet.

 

6, RIR-ek közötti átadás-átvétel

 

Amennyiben indokolt, a RIR-ek egymás között is átadhatnak és átvehetnek IPv4-címeket, hogy kielégítsék az igényeket.

 

7, Öröklési követelmények

 

“Örökölni” is lehet IPv4-címeket, olyan cégektől és szervezetektől, amelyek már nem használják azokat és később sincs rá szükségük. Ezek átvételét a RIR-ek szigorúan ellenőrzik.

 

8, Átadási díj

 

Bizonyos esetekben a RIR-ek pénzt is kérhetnek az átadási folyamatért.

 

9, IPv6-ösztönző

 

Minden RIR érdeke, hogy ösztönözze az IPv6-címek elterjedését, például kedvezményes árakkal és könnyebb jóváhagyási folyamatokkal.

Szeretné megtekinteni a Rackhost szolgáltatásait?

Megnézem

Kapcsolódó cikkek