« Vissza

Mi a különbség az IPv4 és az IPv6 között?

AlapokIP-cím

Az online hálózatra csatlakozó eszközök döntő többsége még mindig IPv4-címeket használ, de a népszerű IP-szabványt egyszer le kell váltani. Miért fogy el az IPv4? Hogyan hidaljuk át ezt a megoldás? Melyik szabvány lehet a jövő? Cikkünkben az internet egyik legfontosabb eszközét mutatjuk be, és a legfontosabb kérdésekre adunk választ.

Útmutatónk megtekinthető videó formájában is, lentebb pedig a részletes leírást találja:

 

Mi az az IPv4?

 

Két IP-szabványt különböztetünk meg, az IPV4-et és az IPv6-ot.

Az IPv4 címek négy darab, ponttal elválasztott számból állnak, ezek 0-tól 255-ig terjednek, egészen pontosan 0.0.0.0-tól 255.255.255.255-ig. Ez azt jelenti, hogy az IPv4 címek száma korlátozott, közel 4,3 milliárd áll rendelkezésre. Ez a “készlet” nem teljesen elérhető, hiszen egyes tartományokat speciális célokra tartanak fenn.

 

Az IPv4 főbb jellemzői:

 

32 bites címzés: az IPv4 egy 32 bites címzési séma, ami kb. 4,3 milliárd egyedi címet tesz lehetővé.

Decimális felírás: az IPv4-címek általában decimális formában vannak megadva, pontokkal elválasztva (pl. 192.168.0.1).

Fejléc formátum: az IPv4-csomagok fejlécet tartalmaznak, amelyet adat követ. A fejléc tartalmazza a forrás- és cél-IP címeket, a csomag hosszát és a protokoll információkat.

Korlátozott címtér: az IPv4 32 bites címtartománya korlátozza a rendelkezésre álló címek számát.

Kapcsolat nélküli protokoll: az IPv4 kapcsolat nélküli protokollként működik, ami azt jelenti, hogy minden csomagot függetlenül kezelnek, és különböző útvonalakon juthatnak el a célhoz.

Irányítás: Az IPv4 útválasztási táblákat használ annak meghatározására, hogy az adatcsomagokat milyen úton kell eljuttatni a célállomásig.

Alhálózatok: az IPv4 lehetővé teszi az alhálózatokra bontást, amely magában foglalja a hálózat felosztását kisebb alhálózatokra.

 

Mi a privát IPv4-cím?

 

A privát IPv4-címeket a privát hálózatokban használják, például otthoni vagy vállalati intraneteken belül. Nem irányíthatók az interneten keresztül, és a hálózaton belüli helyi kommunikációra szolgálnak.

A privát IPv4-címek három tartományban vannak meghatározva:

 

  • 0.0.0 és 10.255.255.255 között (10.0.0.0/8)
  • 16.0.0 és 172.31.255.255 között (172.16.0.0/12)
  • 168.0.0 és 192.168.255.255 között (192.168.0.0/16)

 

Mi a nyilvános IPv4-cím?

 

A nyilvános IPv4-címek globálisan egyediek és irányíthatók az interneten keresztül. Az internetszolgáltatók (ISP) vagy más szabályozó szervezetek rendelik hozzá őket, és az internethez csatlakoztatott eszközök azonosítására szolgálnak. Nem ütköznek egymással, és egyedieknek kell lenniük az egész interneten. Közvetlen kommunikációra szolgálnak olyan eszközök számára, mint a webszerverek, e-mail szerverek és játék szerverek.

 

Mi a különbség a privát és nyilvános IPv4-címek között?

 

  • A privát és a nyilvános IPv4-címek közötti fő különbség az irányíthatóságukban és egyediségükben rejlik.
  • A privát IPv4-címeket helyi hálózati kommunikációra használják, és nem irányíthatók az interneten keresztül, míg a nyilvános IPv4-címek globálisan egyediek, és az internetes kommunikációra szolgálnak.
  • A privát IPv4-címeket többszörösen felhasználhatják különböző privát hálózatokban, míg a nyilvános IPv4-címeknek globálisan egyedieknek kell lenniük.
  • A nyilvános IPv4-címeket az ISP-k vagy szabályozó szervezetek rendelik hozzá, míg a privát IPv4-címeket az RFC 1918 szabvány határozza meg, és privát hálózati felhasználásra állnak rendelkezésre.

 

Mi az az IPv6?

 

Az IPv4-címek 4,3 milliárdos készlete nem lesz elég a jövőben, ez teljesen egyértelmű. Az IoT (Internet of Things), vagyis az internethez kapcsolódó eszközök világát éljük, már a robotok és az önvezető autók is egyre inkább a hétköznapi élet részeivé válnak, így az IP-címeknek is lépést kell tartani az igényekkel.

Ezt a problémát hivatott megoldani az IPv6, amely 30 helyett 128 bites címekkel szolgál, ezzel szinte végtelennek tűnő IP-címet biztosít. Ez akár azt is jelentheti, hogy a jövőben minden olyan eszköz, amely kapcsolódik vagy potenciálisan kapcsolódhat a hálózatra, egyedi, állandó IP-címet is kaphat.

 

Miben más az IPv6, mint az IPv4?

 

128 bites címzés: Az IPv6 egy 128 bites címzési séma, így jóval több IPv6-cím létezhet, mint IPv4-cím.

Hexadecimális felírás: Az IPv6 címek hexadecimális formában vannak megadva, kettőspontokkal elválasztva (pl. 2001:0db8:85a3:0000:0000:8a2e:0370:7334), míg az IPv4 decimális felírást alkalmaz, pontokkal elválasztva.

Egyszerűsített fejléc formátum: az IPv6 egyszerűsített fejléc formátummal rendelkezik az IPv4-hez képest, ami javítja a csomagfeldolgozás hatékonyságát.

Kibővített címtér: nagyobb címtérrel az IPv6 képes a növekvő számú internetre csatlakoztatott eszközök, IoT (Internet of Things) eszközök és új technológiák kiszolgálására, míg az IPv4 mindössze 4,3 milliárdra szűkített darabszáma ezt az igényt nem tudja kiszolgálni.

Egyszerűsített útvonalválasztás: az IPv6 egyszerűsíti az útvonalválasztást, hatékonyabb útvonalválasztási táblákat tesz lehetővé, mint az IPv4.

Automatikus konfiguráció: az IPv6 – az IPv4-gyel ellentétben – támogatja a címek konfigurációmentes automatizálását, amely lehetővé teszi az eszközök számára, hogy automatikusan konfigurálják saját IP-címeiket anélkül, hogy szükség lenne DHCP-szerverekre.

Beépített biztonság: az IPv6 tartalmaz olyan funkciókat, mint az IPsec (Internet Protocol Security), amelyek az alapvető részét képezik a protokollrendszernek, ezáltal javítva a hálózatbiztonságot – az IPv4 nem képes ilyen biztonsági elvárásnak megfelelni.

Mobilitás támogatása: az IPv6 beépített támogatást nyújt a mobilitáshoz, megkönnyítve a mobil eszközöknek a kapcsolat fenntartását a hálózatok közötti mozgás során – ellentétben a bőven a mobiltelefonok és egyéb mobil eszközök elterjedése előtt megjelent IPv4-gyel.

Szeretné megtekinteni a Rackhost szolgáltatásait?

Megnézem

Kapcsolódó cikkek