« Vissza

Hogyan lehet IPv4-címet vásárolni?

AlapokIP-cím

Annak ellenére, hogy a regionális internetregisztrátorok (RIR) világszerte az utolsó IPv4-címeket tartogatják az igazán fontos célokra, nem lehetetlen beszerezni őket. Az áruk tízszeresére nőtt, ez is mutatja, hogy komoly kereslet van az IPv4-címek iránt, és még akad kínálat is. Hogyan lehet IPv4-címet venni? Ezt a kérdést már nem csak az elsődleges piacokon teszik fel, hiszen az IPv6-ra történő teljes átállás problémákba ütközik, így mi is mutatjuk a megoldás folyamatát.

Az előző cikkben már tárgyaltuk, hogy vannak tartalékok a RIR-eknél, illetve technológiákkal és kiskapukkal is lehet élnek a szakemberek, hogy ne fogyjunk ki nemcsak rövid-, hanem középtávon se az IPv4-címekből. Az átlagos áruk 2011-ben 5 dollár volt, 2022-ben már 50 dollár, és akinek szüksége van rá, meg is ér ennyit, hiszen az IPv6 elkerülésével egyelőre sok pénzt és energiát lehet spórolni.

Épp ezért előtérbe került az IPv4-címek másodlagos piaca (is), folyamatosan nő a RIR-ek által rögzített átutalási kérelmek száma. Fontos, hogy megbízható közvetítőt keressünk, ha IPv4-címre tartunk igényt, de nézzük is át lépésről lépésre, hogy mire van szükség a vásárláshoz.

 

1, Valóban szükségünk van IPv4-címre?

 

Mielőtt IPv4-címet vásárolnánk, alaposan gondoljuk át, hogy valóban szükség van-e rá, és ha igen, akkor publikus vagy privát IP-címet vásárolnánk. Fontos értékelni a vállalkozás vagy szervezet igényeit, a szükséges IP-címek számát, figyelembe véve a későbbi bővítés lehetőségét vagy tervét.

A kérdések megválaszolásához érdemes kikérni IT-szakemberek véleményét.

 

2, RIR irányelvek megismerése

 

Minden regionális internetregisztrátor más irányelveket követ – főként az utóbbi évek nagy érdeklődése miatt –, az IPv4-címek kiosztása és átutalása is szigorú szabályok alapján történik, amelyeket ismerni kell.

 

3, Megbízható IPv4-címközvetítő keresése

 

A másodlagos piacon nézelődve fontos, hogy az IPv4-cím(ek) kapcsán megbízható partnereknél érdeklődjünk, majd vásároljunk. A beszerzési folyamat során profi szakmai felügyeletre van szükség, csak igazi szakemberek biztosíthatják a teljesen biztonságos és legális átadást.

 

4, Az IPv4-cím hitelességének ellenőrzése

 

Kizárólag akkor lehet hinni az IPv4-cím hitelességében, ha a regionális internetregisztrátor adatbázisában ellenőrizzük. Ezt még a vásárlás előtt meg kell tenni!

 

5, Vásárlás

 

Amennyiben a közvetítő partner megbízható és az IPv4-cím hitelességéről is meggyőződtünk, jöhet a vásárlás. Ehhez az ár mellett a jogi kérdésekben és az esetleges extra szolgáltatásokban is meg kell állapodni.

 

6, RIR nyilvántartás frissítése

 

Amennyiben hiteles IPv4-címet vásároltunk megbízható partnertől, akkor a tulajdonjog változásának a RIR adatbázisának is szerepelnie kell. Tanácsos ezt ellenőrizni, hiszen így győződhetünk meg arról, hogy biztonságos és szabályos módon történt a vásárlás. Amennyiben nincs nyoma a tulajdonjog változásának, érdemes jogi segítséget kérni.

Szeretné megtekinteni a Rackhost szolgáltatásait?

Megnézem

Kapcsolódó cikkek