« Vissza

Mi az az IP-cím és hogyan működik?

AlapokIP-cím

Cikkünkben az internet egyik legfontosabb eszközét, az IP-címet mutatjuk be, és az ezzel kapcsolatos legfontosabb kérdésekre adunk választ.

Az IP-cím bemutatása videó formájában is megtekinthető, lentebb pedig a részletes leírást találja.

 

Mi az az IP-cím?

 

Az IP az Internet Protocol rövidítése, amelyet internetes címként lehet leginkább közérthetően emlegetni. Minden olyan eszköz rendelkezik IP-címmel, amely az internethez csatlakozik. Az IP-cím többnyire négy darab, ponttal elválasztott számból áll. Innen ered az IPv4 kifejezés, amely a legelterjedtebb szabvány világszerte.

Az IP-cím segít azonosítani az eszközt, amellyel a hálózatra csatlakozunk. Ez nemcsak a weboldalak elérésnél fontos, de például hibaelhárítás esetén is, hiszen az IP-címmel beazonosítható, hogy melyek a mi eszközünk próbálkozásai, és mely műveleteket próbáltunk végrehajtani erről a konkrét eszközről.

Az IP-címeket regionális (pl.: Észak-Amerika, Ázsia, Európa, stb.) internet regiszterek osztják ki, az általuk használt WHOIS adatbázis alapján. Van olyan regionális regiszter, amely már csak a biztonsági tartalékokat tárolja, vészesen fogynak tehát az IP-címek.

 

Mi az a dinamikus IP-cím?

 

8 milliárd ember él a Földön, mindennapi ügyeket intézünk digitálisan, így az IPv4-készlet utolsó tartalékait használjuk fel. Annyi eszközzel csatlakozunk a hálózatra, hogy ha mindegyik saját és végleges IP-címet kapna, akkor már rég el is fogyott volna a készlet, ezért alakították ki a dinamikus IP-címeket.

Az eszközök ugyanis csak akkor kapnak IP-címet, amikor csatlakoznak a hálózathoz, így az épp nem csatlakozó eszközök nem foglalják feleslegesen az IP-címeket. Egyszerre ettől még nem csatlakozhat több eszköz az internethez, mint 4,3 milliárd, de összességében így mégis több eszköznek van lehetősége erre a kapcsolatra.

A dinamikus IP-címet viszont hagyományos webes kiszolgálásra nem alkalmazhatjuk, így például a webtárhelyeknek statikus IP-címekre van szükségük, ez is hozzájárul az IPv4-címek fogyásához.

 

Hogyan működik az IP-cím?

 

Amikor egy eszköz adatokat szeretne küldeni egy másik eszköznek, tudnia kell a cél eszköz IP-címét. Az internetre kapcsolódó eszközök ezért minden tranzakció során (pl.: egy honlap betöltése) megadják IP-címüket.

Az eszközök operációs rendszere útvonalválasztási táblákat használ annak meghatározására, hogy az adatoknak mi a legjobb útvonala elérni a célállomást, a cél IP-cím alapján.

Szeretné megtekinteni a Rackhost szolgáltatásait?

Megnézem

Kapcsolódó cikkek