« Vissza

Vigyázzon, át akarják verni: androidos mobilokra és iPhone-okra is megjelentek a ChatGPT-imitátorok

Informatikai alapokOnline marketing

A ChatGPT még a TikTokot is kenterbe verte, hiszen mindössze 2 hónap alatt szerzett 100 millió felhasználót. A mesterséges intelligencia tehát berúgta a digitális világ ajtaját, már most is az életünk része, és ez a jövőben még inkább így lesz. Nem csoda, hogy a bűnözők is részt akarnak ebből a hihetetlen sikerből – pontosabban ki akarják azt használni. Androidos mobilokra és iPhone-okra is megjelentek ChatGPT-imitátorok – hívja fel a figyelmet a gHacks.

 

A Google Play és az App Store alkalmazásboltokban olyan appok jelentek meg, amelyek ChatGPT-nek adják ki magukat. Ezzel az a legnagyobb probléma, hogy a ChatGPT nem adott ki mobil alkalmazást, kizárólag böngészőből érhető el – legalábbis cikkünk írásakor (2023. február 25.).

 

Ha valaki beírja a keresőbe a ChatGPT kulcsszót az alkalmazásboltok keresőjébe, akkor találatként már bőséggel talál olyan adathalász appokat, amelyek a népszerű, mesterséges intelligencián alapuló chat szolgáltatásnak adják ki magukat.

 

Egyes appok fizetősek, tehát az adatok (pl.: e-mail cím, IP-cím, számlaszámok és hozzájuk tartozó információk, jelszavak) mellett a felhasználók pénztárcájára is fáj a csaló fejlesztők foga. Alkalmazáson belüli vásárlásokért még összesen többszáz dollárt is képesek elkérni, pedig amit nyújtani tudnak, az átverés.

 

A kizárólag böngészőből elérhető ChatGPT fizetős verziója (havi 42 dollárért) egyelőre csak egy szűk kör számára érhető el – azok számára, akik korábban feliratkoztak a várólistára. A fizetős verzió egyébként gyorsabb, mint a bárki számára elérhető felület, és éjjel-nappal rendelkezésre áll.

 

A ChatGPT-t fejlesztő Open AI tehát ugyan nem adott ki alkalmazást, de a GPT-3 API-ja elérhető, némi költség fejében fel lehet használni – a csalók ezzel tévesztik meg a hamisítvány appok letöltőit.

 

Jelenleg tehát egyetlen helyen érhető el a ChatGPT: az alábbi linken!

https://chat.openai.com/

 

Minden más átverés!

 

Mivel elképesztő ütemben nő az érdeklődők száma, a ChatGPT-imitátor alkalmazásokra érdemes felhívni ismerőseink figyelmét is.

 

Hogyan használható biztonságosan a ChatGPT?

 

Nagyon egyszerű: a ChatGPT már feljebb is linkelt honlapján a “Sign Up” feliratra kattintva kell létrehozni egy ingyenes fiókot, amelyhez meg kell adni egy e-mail címet és egy hozzá tartozó jelszót, de még egyszerűbb Google- vagy Microsoft-fiókkal regisztrálni.

 

Ezután kapunk egy e-mailt, ahol egy kattintással megerősíthető a regisztráció. A kattintás után egy olyan oldalra kerülünk, ahol meg kell adni a vezeték- és keresztnevünket.

 

Ezután a “Continue” feliratra kell kattintani, és megadni a telefonszámunkat, majd ismét a “Continue” gombra kattintani. Végül megjelenik egy üres rubrika, ahol az SMS-ben érkező kódot kell megadni.

 

Ennyi az egész, ezután az alábbi oldalra kerülünk – ezt érdemes elmenteni a böngészőnk könyvjelzői közé:

 

https://chat.openai.com/chat

 

Itt már el is kezdhetünk “beszélgetni” a mesterséges intelligenciával.

Kapcsolódó cikkek