« Vissza

Miért jó, ha készülékeink látják, hol tartózkodunk éppen?

Informatikai alapok

Bármely általunk használt számítástechnikai eszköz be-, illetve kikapcsolható GPS jeladóval van felszerelve. Abban az esetben, ha készülékeinknek a helyadatokhoz folyamatos hozzáférhetősége van, nemcsak a rendőrség képes a telefon tartózkodási helyét bemérni, hanem bármely weboldal vagy applikáció rögtön azonosítani tudja, hol járunk éppen vagy mi a lakcímünk. Ez egy kicsit ijesztően hangzik, de nem véletlen ez a funkció.

Természetesen nem minden esetben jó, ha bárki hozzáférhet adatainkhoz. Sok hátrányunk származhat belőle, mivel nem minden esetben biztonságos, sőt veszélyes is lehet, ha felelőtlenül kezelik ezeket az adatokat és megsértik vele a magánszféránkat. De a veszélyei mellett sok más előnnyel is rendelkezik ez a funkció, így most a hasznos oldalát fogjuk kihangsúlyozni.

A bekapcsolt GPS előnyei:

A globális meghatározó rendszer (Global Positioning System), vagyis GPS műholdakat használ a fizikai hely meghatározására. GPS-ről kaphatunk visszajelzést környezetbeli keresésről, időjárásról vagy felmerülő közlekedési akadályról.

A GPS legalapvetőbb funkciója, hogy segít a közlekedésben, amit ma már okostelefonunk segítségével is könnyedén kezelhetünk. A GPS koordinátákkal bemérhetjük aktuális tartózkodásunk helyét napszaktól, földszín feletti magasságtól és sebességtől függetlenül, de ez csak akkor lehetséges, ha van Internet kapcsolatunk és telefonunkban be van kapcsolva a helymeghatározás elérése.

Okoseszközeink automatikusan hozzáférnek az adott város időjárási adataihoz is, így naprakészek lehetünk a folyamatos frissítések során. Az alkalmazás figyelmeztetést küld vagy tájékoztatást ad az aktuális vagy közelgő időjárási viszonyokról. Nemcsak az időjárási viszonyok megváltozásáról tájékoztat minket eszközünk, hanem az útközben található akadályokról, például egy balesetről, ellenőrzésről vagy útjavításról.

GPS segítségével megfigyelhetjük merre járnak éppen családtagjaink és biztonságban vannak-e. Ennek monitorozására külön applikációt lehet letölteni, így tudhatjuk hol tartózkodnak abban a pillanatban gyermekeink, idősebb vagy beteg hozzátartozóink. Végig követhetjük az appon keresztül, ahogy gyermekünk hazaér az iskolából vagy, ha idős nagypapánk sokáig van egy helyben, akkor felhívhatjuk megkérdezni nincs-e valami gond.

Hasonlóan működik az is, amikor egy vendéglátóhely applikációján keresztül követhetjük az ételfutárt. Előnyt jelenthet számunkra, ha látjuk mikor indulnak el az étteremből és mennyi időt vesz nekik igénybe a kiszállítás.

Abban az esetben is hasznunkra vállhat a GPS koordinátáink beolvasása, ha webshopon történő rendelésnél beleegyezünk, hogy a webáruház vagy applikáció hozzáférhessen eszközeink helyadataihoz. Ez egy kényelmes megoldás, mivel meggyorsítja a folyamatot és nem nekünk kell adatainkat begépelni.

Eszközök, melyek képesek GPS jelet fogadni:

A navigációs rendszereken kívül, melyeket különálló eszközként megvásárolhatunk vagy beépítve megtalálhatjuk a járművekben, tulajdonképpen bármely okoseszközről elérhetőek számunkra ezek az előnyök. A legkézenfekvőbb eszköz nyilvánvalóan telefonunk, hiszen azt használjuk a legtöbbet, de GPS jelhez képes hozzáférni minden aktivitásmérő vagy okosóra is, amik sportoláshoz nagyon hasznosak tudnak lenni. Valamint az okos otthoniÖn is tart attól, hogy készülékén keresztül látják tarózkodási helyét? Tudja meg, milyen előnyökkel jár ez a funkció! berendezések is tudnak figyelmeztetni, illetve tájékoztatni az időjárásról és közlekedésről, annyi különbséggel, hogy ezeket az eszközöket nem visszük magunkkal napközben.

Kapcsolódó cikkek