« Vissza

Mi a különbség weboldal és webshop között?

Weboldalkészítés

Mindannyian használjuk a weboldal vagy a webshop kifejezéseket, tudva vagy tudatlanul mit is jelentenek valójában és mi a különbség a két használatos szókapcsolat között. Előfordul, hogy keverjük ezeket a szavakat, de talán ez nem is csoda, hiszen megannyi informatikához kapcsolódó kifejezést az angol szaknyelvből vettünk át és megesik, hogy helytelenül használjuk őket.

Weboldal

A weboldal vagy más szóval weblap az az oldal, amelyet a webböngésző képes kilistázni találati oldalán és megjeleníteni rákattintás után. A weblapot úgy kell elképzelni, mint egy számítógépes dokumentum, ami különböző típusú fájlokat tartalmaz, mint például képek, videók, szövegek vagy zenék. A weboldalak összessége a webhely, ami egy adott domain név alatt szerepel, tehát maga a webhely weblapokból/weboldalakból tevődik össze.

Weboldalakat többféle módon is készíthetünk: programozással, ahol HTML-kódok segítségével építhetjük fel webes oldalainkat vagy a másik módszer, hogy internetes programok alkalmazásával szerkesztjük meg webhelyünk oldalait.

A weboldalak funkcióit tekintve leginkább információt képesek közvetíteni az oldalt vezető személy vagy vállalat és az internetet böngészők, regisztráltak vagy felhasználók között. Funkciói között szerepel még a tájékoztatás, ismertetés vagy érdeklődés felkeltése.

Webshop

A webshop vagy másnéven webáruház tulajdonképpen egy termékeket és szolgáltatásokat értékesítő weblap. Ennek alapján nem különböztethető meg a két internetes kifejezés teljesen egymástól, mivel a webshop a weblap egy kategóriájaként értelmezhető legjobban. Webáruház esetében egy online üzletben vásárolhatjuk meg a számunkra szükséges termékeket vagy vehetünk igénybe szolgáltatásokat. A webshopban történő vásárlás menetét úgy kell elképzelni, mintha egy képzeletbeli kosárba pakolnánk bele nézelődés közben termékeinket, amelyeket végül megrendelhetünk vagy készíthetünk a termék kínálatból kívánságlistát is. Az online vásárlás előnye, hogy bármikor és bárhonnan végezhetjük és kedvünkre válogathatunk a termékválaszték között. 

Az online áruház létrehozható szoftver segítségével, testre szabható rendszer felhasználásával, illetve erre szakosodott cég felkérésével. 

Hasonlóságok

Mindkét esetben hasonló a cél, a weboldal esetében eljutni az olvasókhoz, a webshopnál pedig a vásárlókhoz. Az általános adatok megjelenítését is egyformán kell kezelni, ide tartozik a szolgáltató neve, elérhetősége és lakcíme vagy székhelye. A megjelenést illetően mind a kettő formátumnál találkozhatunk menüvel, menüpontokkal, címekkel, leírással és illusztrációval.

Akár weblapról, akár webáruházról van szó a marketing is fontos közös szempont, azon belül is a keresőmarketing. Ezalatt azt értjük, hogy bármilyen típusú weblapot üzemeltetünk, az az érdekünk, hogy a Google találati listájában az organikus találatok között minél előrébb, vagyis jobb helyen helyezkedjünk el, hogy az interneten szörföző személy nagyobb eséllyel kattintson weblapunkra vagy webshopunkra.

Különbségek

Egy információ szolgáltatóként működtetett weblap nem alkalmas a termékek vagy szolgáltatások konkrét megrendelésére, csupán reklámozásra. Egy általános honlap elindításához elegendő megvásárolnunk egy saját domain nevet és egy webtárhelyet, amíg a webáruház beindításához jogi lépésekre is szükség van. Ezen felül a webshop tulajdonosa valószínűleg vállalkozó, így sokkal nagyobb kötelezettsége van az online áruházzal, mint például egy blogot vezető személynek.

Kapcsolódó cikkek