« Vissza

Ha már van egy jó mobilod, nem kell egy vagyont költeni a minőségi videókért

Online marketing

El sem kezdjük sorolni a rengeteg statisztikát, amelyek évek óta egyre meggyőzőbben bizonygatják: a közösségi oldalakon videós tartalmat kell megosztani az igazán nagy elérésért. Sokan nem lustaságból kerülik ki ezt a formátumot, hanem mert úgy gondolják, túl sokat kell áldozni a megfelelő minőségű felvételekhez. Pedig ha rendelkezünk egy minőségi okostelefonnal, a többi költség már nem is olyan vészes, és bárkiből lehet tisztességes operatőr.

Az okostelefonos videógyártásról egyáltalán nem túlzás azt mondani: az elmúlt években óriási fejlődésen ment keresztül. Nem volt ugyanis annyira régen, csak pár éve, hogy egy mobilhoz kapható stabilizátor árcédulája még bőven 100 ezer forint feletti összeget mutatott. Végül a legnépszerűbb ilyen termék gyártója, a DJI behódolt a piaci igényeknek, és alaposan faragott a költségekből. Ma már akciósan akár 30-40 ezer forintért is lehet kapni egy modern stabilizátort, amelyre egy mobilt helyezve filmszerű felvételek készíthetők.

Néhány éve ez indította el a videózás forradalmát, amit a YouTube nézettségi adatain is lemérhetünk, hiszen már gyakorlatilag bárki el tud indítani egy vlogot, nem kell vagyont költeni a többi szükséges kellékre sem. Ott van például a másik alapvető szükséglet, a minőségi hangzás. Ma már 20-25 ezer forintból is kijön egy kiváló csiptetős mikrofon, ezen a téren a Røde számít a legnépszerűbb márkának. Ha valakinek pedig beválik a videózás, körülbelül háromszor ennyiért vezeték nélküli mikforont is kaphat, és a stabilizátorral együtt akár 4K felbontásban is gyárthat kényelmesen szuper tartalmakat, akár élő bejelentkezéseket.

Egy videóvágó persze még nem árt, amit ilyen-olyan módon ingyen is be lehet szerezni, de jogtiszta úton havi 4 ezer forintból is kijön az Adobe Premiere Rush. A direkt közösségi oldalas tartalmakra optimalizált program mindenképp megér pár hónapnyi próbálkozást, az alap funkciókat ugyanis megbízhatóan kínálja, és ha belejövünk, el lehet gondolkodni a folytatáson, akár egy drágább megoldáson is.

Visszatérve a forgatásokra: már olyan eszközt is vehetünk, ami leárazás esetén 100 ezer forint alatt is tud mindent, még mobil sem kell hozzá, és szintén elfér a zsebünkben. Erre is a DJI terméke, az Osmo Pocket a legjobb példa, a miniatűr kütyü ugyanis beépített stabilizátort és 4K-s kamerát tartalmaz, és így sem sokkal nehezebb egy tábla csokoládénál.

A világítás még kifoghat a kezdő operatőrökön, de már 10 ezer forint alatt is be lehet szerezni olyan lámpákat, amelyek mobilhoz csatlakoztatva – vagy telefontartót is tartalmazva – még egy sötét szobában is megfelelő fényforrást biztosítanak.

Elismerjük: sokkal több idő és energia egy videó felvétele és vágása, mint egy fotó vagy egy Canva-grafika posztolása, de haladni kell a trendekkel, ha a Facebook és/vagy az Instagram fontos része a márkaépítésünknek, a YouTube-ról nem is szólva. Az anyagiakra egyre kevésbé foghatjuk, hogy nem merünk belevágni!

Kapcsolódó cikkek