« Vissza

Mi a felhőalapú számítástechnika (cloud computing), és miért jó?

Informatikai alapokCloud NAS

A témával kapcsolatban tekintse meg videónkat is!

 

Manapság már mindenki tudja, hogy nagyjából mit is jelentenek a felhőalapú szolgáltatások, köszönhetően a streaming forradalmának és a különböző irodai programok népszerűségének. De mi áll a technológia mögött? Mi adja az alapját? Nos, ez a felhőalapú számítástechnika (cloud computing), amely kapcsán most összefoglaljuk a legfontosabb információkat.

 

Mi a felhőalapú számítástechnika?

 

A felhőalapú számítástechnika olyan szolgáltatások (szoftverek, platformok és infrastruktúrák) alapja, amelyek nem meghatározott hardveren üzemelnek, hanem egy szolgáltató több eszközén. Internetre kapcsolt szerverek és szoftverek segítségével bárhol és bármilyen eszközön elérést biztosít, amennyiben rendelkezünk internetkapcsolattal és a belépési adatokkal.

 

Milyen felhő tartozik ide?

 

Privát felhő

 

Egyetlen felhasználót kiszolgáló rendszer, amelynek használata jóval drágább, mint a többi felhőtípus esetében, viszont az egyre szigorúbb adatvédelmi szabályozások miatt egyre népszerűbb is.

 

Publikus felhő

 

A szolgáltató a teljes infrastruktúráját kínálja, így az embereknek és a vállalkozásoknak nem kell saját szerverparkot és egyéb hardveres hálózatot kiépíteni, csak bérelni. Olyan szoftvereket, alkalmazásokat és platformokat futtat, amelyek működése komoly számítási kapacitást igényel. Ilyen például az adatok feldolgozása, a mesterséges intelligenciával működő nyelvi modellek futtatása, az irodai programok használata, vagy akár olyan egyszerű szolgáltatások elérése is, mint a Gmail.

 

Hibrid felhő

 

A privát és publikus felhő kombinációja. Olyan iparágak használják, amelyeknek szigorú adatvédelmi előírásoknak kell megfelelniük. Az ilyen területen dolgozó cégek ugyanis nem akarják a felhőben tárolni az adatvédelem alá eső információkat, viszont oly módon akarnak hozzáférni, mintha felhőben lennének – ezt az igényt szolgálja ki a hibrid felhő.

 

A felhőalapú számítástechnika típusai

 

Különböző irányítási lehetőségek és felelősségi szintek alapján a felhőalapú számítástechnikának három típusát különböztetjük meg.

Instrastruktúra szolgáltatás

 

Az ügyfél felel az operációs rendszerért, az adatok és az alkalmazások kezeléséért, a szerverek felügyeletéért, illetve a hálózati feladatokat is az ügyfél látja el – a szolgáltató csak az infrastruktúrát adja. Az ügyfél a felhasznált CPU-ciklusok, illetve a felhasznált sávszélesség és memória alapján fizet.

 

Ide tartoznak azok a megoldások is, amikor a kisvállalkozások a fájlokat, az e-maileket és a webszervereket a felhőbe migrálják.

 

Szintén ide tartoznak még a redundáns biztonsági másolatok, amelyek például katasztrófa esetén nyújtanak biztonságot. Ha a saját rendszerünkön meg is semmisül minden, nem veszik el semmilyen informatikai megoldás és adat.

Platform szolgáltatás

 

Helyet biztosítanak saját alkalmazás fejlesztésére, tesztelésére és üzemeltetésére. Az adatokért és a szoftverekért az ügyfél felel, minden más a platform szolgáltatás gondja. Az ügyfelek az általuk igénybe vett számítási kapacitásért fizetnek. Ilyenek a vállalatirányítási rendszerek is, mint például az SAP.

Szoftver szolgáltatás

 

Licencet vásárolunk a szolgáltató által készített alkalmazás használatához, éves vagy havi előfizetéssel –  fix összegért, függetlenül attól hogy mennyi számítási kapacitást igényel az adott felhasználó. Ilyen például a Microsoft 365.

Cloud NAS szolgáltatás érdekli?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek