« Vissza

Mit érdemes tudni a felhőalapú fájltárolásról?

Informatikai alapokCloud NAS

A témával kapcsolatban tekintse meg videónkat is!

 

Tárold a felhőben, úgy egyszerűbb – ezt a jó tanácsot egyre több magánember és cég fogadja meg, hiszen manapság már mindenféle adattárolásra van fellhőalapú megoldás. De pontosan mit is jelent ez a típusú fájltárolás, hogyan működik a technológia?

 

Mi az a felhőalapú fájltárolás?

 

Az adattárolás egyik módja, amely során a szerverek nem helyben, hanem egy távoli szolgáltatónál vannak, így a szolgáltató felelőssége az adatok tárolása, kezelése és védelme.

 

A szolgáltató folyamatos hozzáférést biztosít az adatokhoz, ehhez csak internetkapcsolat kell és a belépési kódok.

 

Hogyan működik a felhőalapú fájltárolás?

 

Távoli szerverekkel ment le, illetve a felhasználók internetkapcsolattal töltenek fel adatokat, fájlokat, képeket, videókat, stb.

 

Az adatok szerverekre kerülnek, viszont több virtuális számítógépre kerülnek több adatközpontban, hogy biztosítsák az állandó hozzáférést.

 

A felhasználó valamilyen szoftverrel, mobil alkalmazással vagy egy honlap segítségével fér a fájlokhoz.

 

Milyen felhőket lehet használni?

 

A felhők három alapvető típusát egy másik cikkben már ismertettük, amikor a Rackhost Tudásbázisban a felhőalapú számítástechnikáról írtunk.

 

A fájltárolás kapcsán viszont egy negyedik típusú felhő is létezik. Ez a multifelhő, amely többféle felhő beállítását jelenti több felhőszolgáltatótól. Erre akkor szokott szükség lenni, ha több országban férnek hozzá az adatokhoz, és ezekben az országokban más-más adatkezelési szabályozások vannak érvényben.

 

A felhőalapú fájltárolás fajtái

 

Objektumtárolás: minden egyes adatot külön objektumként jelöl meg, majd külön is tárolja őket, viszont metaadatokat és egyedi azonosítókat rendel hozzájuk, hogy össze tudja őket kapcsolni.

 

Fájltárolás: az adatokat mappákba rendezi, és e szerint tárolja.

 

Blokktárolás: blokkokra bontja az adatokat és ezeket a blokkokat különállóan tárolja ugyanazon a szerveren.

 

Miért előnyös a felhőalapú fájltárolás?

 

  • Úgy biztosít hozzáférést és tárhelyet a fájlokhoz és adatokhoz, hogy az ügyfélnek nem kell adatközpontot birtokolnia és üzemeltetnie.

 

  • Skálázható szolgáltatásról van szó, vagyis a szükségletektől függően többféle csomagban, különböző méretű és árú tárhelyeket lehet igénybe venni fix havi vagy éves díjért.

 

  • Az aktuális igények szerint bármikor megváltoztatható, hogy milyen csomagot veszünk igénybe.

 

  • Rugalmasságot biztosít, hiszen a szolgáltatás a világ bármely pontján elérhető számítógépen, tableten vagy okostelefonon.

 

  • A fájlokat egy könnyen használható, jól átlátható felületen kezelhetjük.

 

  • A fájlok biztonsága miatt sem kell aggódnunk, a tárolás mellett ugyanis azok védelmére is a legmodernebb technológiát használják a szolgáltatók.

 

  • Ha minden ember és cég maga tárolná a saját fájlokat, sokkal inkább terhelné a környezetet, hiszen sokan nem tudnák megoldani a megújuló energiaforrások használatát, a nagy szolgáltatók viszont igyekeznek minél nagyobb arányban zöld energiát felhasználni.

 

  • A felhőalapú fájltárolás esetén a szolgáltatók arra is ügyelnek, hogy biztonsági másolat is legyen más szervereken, így természeti vagy más jellegű katasztrófák esetén is hozzáférünk a fájlokhoz.

Cloud NAS szolgáltatás érdekli?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek