« Vissza

Indokolt ez a nagy felhajtás a ChatGPT körül? Tényleg megváltoztatja a világot?

Informatikai alapokOnline marketing

Az Open AI mesterséges intelligencia-rendszere, a ChatGPT már hónapok óta lázban tartja a világot. Mindössze két hónap alatt szerzett 100 millió felhasználót – az eddigi rekorder TikToknak erre kilenc hónapra volt szüksége. Az emberek kérdéseire automatikusan válaszoló chatbot ijesztően okos lett, miután többek között a Microsoft és Elon Musk is támogatta a technológia kifejlesztését. Kína sem akar kimaradni: olyan óriáscégek fejlesztenek mesterséges intelligenciát, mint a Baidu, a Tencent és az Alibaba. Egy olyan nyelvi modell jött létre, amely mélytanulásra képes, és ha összekapcsolják az internettel, hihetetlen dolgokra lehet képes. Ettől még vannak szkeptikusok is, akik felteszik a kérdést: vajon indokolt ez a felhajtás? Íme néhány meggyőző érv és érdekesség.

 

Bill Gates ijesztő (?) véleménye

 

Bill Gates – aki ugyan a Microsoft befektetése miatt elfogult lehet – kerek perec kijelentette: a ChatGPT a jelenlegi legfontosabb innováció, amely képes megváltoztatni a világot. Kiemelte, hogy az irodai munka egy teljesen új szintre léphet, de az oktatás és az egészségügy hatékonyságát is növeli, ráadásul mindezt úgy éri el, hogy magától képes fejlődni.

 

Utóbbi megjegyzés akár ijesztő is lehet, hiszen ezt az automatikus fejlődést nem árthat kordában tartani, mielőtt mondjuk valóra válna a Mátrix című film utópiája.

 

Bíráskodhat is

 

Kolumbiában egy bíró már a ChatGPT véleményét is kikérte egy döntéshozatal előtt – természetesen hangsúlyozva, hogy más szempontokat is figyelembe vett, mint például a bizonyítékok és dokumentumok.

 

A bíró végül megjegyezte: pontosan olyan ítéletet hirdetett, amelyet a mesterséges intelligencia is javasolt.

 

Doktori címeket is képes lenne szerezni

 

Világszerte tesztelik a ChatGPT tudását, több középiskola és egyetem legnehezebb vizsgáival tették próbára. Nemzetközi szinten is elit intézmények próbatételeit állta ki, képes doktori címeket szerezni, de olykor könnyebb megmérettetések – mint például egy matematika érettségi – egyes feladatai kifognak rajta.

 

Összességében rendkívül okos a ChatGPT, New Yorkban már az összes iskolánál betiltották a használatát, de sok pedagógus szerint inkább meg kellene tanulni eredményesen használni, hogy még inkább kiváltható legyen a “magolás”.

 

Új szintre emeli a tudományt?

 

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem például bátran használta a technológiát, és létrejött az első magyar tudományos publikáció, amit emberek a mesterséges intelligenciával közösen írtak. A Hálózattudomány az innováció frontvonalában című értekezés minden szempontból olyan, mintha csak szakértő emberek dolgoztak volna rajta.

 

A tudományos kutatások ezreit publikáló Springer-Nature és a Science megtiltotta a mesterséges intelligencia használatát, de nagy kérdés, meddig marad ez így.

 

Elveszi az emberek munkáját?

 

A Search Engine Journal érdekes listát állított össze, ugyanis több munkát is rangsoroltak aszerint, hogy mennyire van rá veszéllyel a ChatGPT. Például a SEO- és PPC-szakértőkre kis hatással lehet, de a programozók és a szövegírók már jobban aggódhatnak.

 

Egyik szakma veszélyfaktora sem kapott 4-nél erősebb besorolást a 10-es skálán, így az a konklúzió, hogy a mesterséges intelligencia nem elveszi, hanem nagymértékben átalakítja a munka világát.

Kapcsolódó cikkek