« Vissza

Ha már a Facebookon élünk, legalább tegyük biztonságban!

Informatikai alapokOnline marketing

Bár a tinédzserek és a huszonévesek körében már inkább az Instagram a menő, az idősebb generációk számára a közösségi média főként a Facebookot jelenti. Magyarországon is milliók digitális életének legfontosabb helye az oldal, ahol rengeteg adatot osztunk meg magunkról. Vajon biztonságosan tesszük ezt? – ez egy rendkívül fontos kérdés, gondoljunk csak bele: állás- és társkeresés esetén is itt csekkolnak minket. Nem árt tehát óvatosnak lenni, és áttekinteni, mit tehetünk azért, hogy a megfelelő képet mutassuk magunkról, és ne tegyük ki magunkat semmilyen online veszélynek.

A Facebookot övező adatkezelési botrányok jótékony hatása, hogy a mobil alkalmazásban egyre egyszerűbbé és gyorsabbá vált az adatvédelmi beállítások áttekintése és módosítása. A “Beállítások és adatvédelem” menüponton belül az “Adatvédelmi hivatkozások” lehetőségre kattintva egy olyan felületre kerülünk, ahol lépésről lépésre megtehetünk mindent érzékeny adataink védelméért.

Az első, egyben legfontosabb funkcióként kerül elő a “Néhány fontos adatvédelmi beállítás ellenőrzése” felirat, ezt megérintve öt téma kártyáival találkozunk, itt végigkalauzol minket a Facebook a legfontosabb lehetőségeken. Nem sorolnánk fel mindet, de kiemelnénk a nélkülözhetetlen elemeket.

Kétfaktoros hitelesítés

A telefonos azonosítás fontosságát nem lehet eléggé hangsúlyozni: bekapcsolása után már csak akkor tud valaki hozzáférni a fiókunkhoz, ha a jelszavunk mellett a mobilunkkal is rendelkezik, hiszen szokatlan helyről történő bejelentkezési kísérletnél csak az SMS-ben kapott kód beírásával lehet a nevünkben facebookozni. Erre elég kevés az esély, így máris óriási lépést tettünk az adatvédelem terén. Emellett alkalmazáson belüli értesítésben, Messenger üzenetben és e-mailen is lehet jelzést kérni a szokatlan belépési kísérletekről.

Kinek mi köze hozzá?

Hajlamosak vagyunk nyitott könyvként mutogatni az életünket a Facebookon, például egy beállítási gondatlansággal: ha mindenki számára láthatóak a bejegyzéseink, akkor olyanok is követhetik a véleményünket és a privát szféránkat, akiknek ehhez semmi köze. Az önként megadott információk (születési adataink, tanulmányaink, munkahelyeink, telefonszámunk, e-mail címünk, érdeklődési körünk, stb.) esetében egyesével is beállítható, hogy kik láthatják ezeket. Mindenki, ismerősök, csak én – e lehetőségek mellett lista is készíthető, hogy melyik adatot kik lássák és kik ne. Ugyanezt meg lehet tenni a bejegyzéseink esetén is, sőt, a megosztás előtt és után külön-külön lehet módosítani minden poszt láthatósági beállítását.

Hello, te ki vagy?

Egyre több kamu profil és online zaklató keserítheti meg digitális életünket. Ennek fényében gyerekek esetében különösen ajánlott beállítani, de felnőttként is érdemes megfontolni, hogy akárki ne jelölhessen ismerősnek, csak az ismerőseink ismerősei. Ha pedig csak néhány profil zavar minket, le is tilthatjuk őket – anélkül, hogy ők tudomást szereznének erről.

Óvatosan a regisztrációval

Rengeteg szolgáltatást és oldalt igénybe veszünk az interneten, ilyen esetekben a facebookos regisztráció a legkönnyebb és leggyorsabb megoldás. Ez viszont azzal a veszéllyel jár, hogy el is feledkezünk róla, mennyi alkalmazás és honlap fér az adatainkhoz. Ezt a listát időnként érdemes ellenőrizni, és csak a fontosakat megtartani.

Kapcsolódó cikkek