« Vissza

Jelszavai biztonsági őröket kaphatnak: ez a 3 szolgáltatás kell hozzá

Informatikai alapok

Ha valaki biztonságosan akar internetezni, az első teendője: szokjon le az egyszerű jelszavakról. Sajnos a globális kutatások évről évre számolnak be arról, hogy az “123456” a legnépszerűbb jelszó, de az “admin” és a “password” is toplistás, és akkor még a hozzátartozók nevei vagy kedvenc futballcsapatok szóba sem kerültek, amelyeket egy kis facebookos kutatással szó szerint gyerekjáték kitalálni. A bonyolultabb jelszavak az első lépést jelentik az erősebb védelem felé, a második teendőnk pedig az, hogy online szolgáltatásokkal óvjuk felhasználói fiókjainkat. Ehhez ajánlunk most három szolgáltatást.

Google Smart Lock

A jelszavak egyik alapszabálya, hogy ne használjuk ugyanazt több helyen. Na jó – mondja magában az olvasó –, de több tucat helyen vagyok bejelentkezve, hogy mindent az interneten (is) tudjak intézni, ennyit nem tudok megjegyezni! Ebből indul ki a Google és a Facebook is, hiszen a két cég lehetőséget ad rá, hogy a fiókunk máshol is jelszóvá váljon.

Ez a könnyű megoldás, de még mindig fényévekkel jobb, mint az 123456. Ha pedig már a kettő közül kell választanunk, érdemesebb a Google segítségét igénybe venni, a Facebook körüli adatvédelmi botrányok ugyanis semmi jót nem sejtetnek. A Google-fiókkal kapott védelmet ráadásul még fel is lehet turbózni a Smart Lock alkalmazással, amely idén januártól az androidos mobilok után iPhone-okon is elérhetővé vált.

Az alkalmazásban be kell jelentkezni a Google-fiókba, és a telefonunk rögtön egy biztonsági kulcs lesz. Ezután ugyanis, ha bármikor a Google-fiók révén akarunk bejelentkezni valahová a számítógépen, a mobilra kapunk egy értesítést, és csak arra kattintva engedélyezhetjük a belépést, ehhez pedig Bluetooth-kapcsolatot is kér az app.

LastPass (vagy 1Password)

Erősebb bástyákkal veheti körbe felhasználói fiókjait, ha jelszókezelő alkalmazást használ. Ezek lényegét a nevük is jelzi: itt elmenthetők a felhasználói fiókok különböző jelszavai. Így nem kell megjegyezni annyi jelszót, csak a jelszókezelő app kódját kell fejben tartani, és azzal az összes többit elérjük. Ehhez nyilván különösen erős belépési kulcsot célszerű választani, amit bizonyos időközönként érdemes megváltoztatni.

A két legnépszerűbb ilyen szolgáltatás a LastPass és a 1Password, mindkettő remekül teszi a dolgát. Ízlésünk mellett pénztárcánk kérdése, hogy melyiket választjuk, utóbbi alkalmazás ugyanis fizetős, míg a LastPass ingyenesen is használható, ráadásul a havi költségek nélkül elérhető funkciók bőven kiszolgálják az átlagos felhasználói igényeket.

How Secure Is My Password?

Az internetes regisztrációk véglegesítése előtt érdemes feltennie magának a kérdést: mennyire biztonságos a jelszavam? Hogy elég erős legyen a védelem, ezt a kérdést angolul (How Secure Is My Password?) írja a keresőbe, majd az első találatra megjelenő oldalon írja be a jelszót. Ha az oldal zöld színre vált, akkor elég erős a jelszó, ha más színekben pompázik, kicsit izmosítani kell – ebben segíthetnek a már ajánlott jelszókezelő alkalmazások, amelyek biztonságos jelszavakat is tudnak generálni.

Kapcsolódó cikkek