« Vissza

A mesterséges intelligencia nem veszi el a közösségi média marketingesek munkáját

Informatikai alapokOnline marketing

A mesterséges intelligencia elveszi az emberek munkáját – szól az új idők kritikája, pedig a technológiai forradalmak mindig csak egyre több és jobb munkalehetőséget kínáltak, a szövőgéptől kezdve az ipari robotokig mindig így történt. Nem munkából, hanem munkaerőből van hiány most igazán, és bár a ChatGPT, a Midjourney, a Jasper, és hasonló programok tudása valóban félelmetesnek tűnik, nem érdemes aggódni. Hiába írnak meg ezek a szolgáltatások néhány (másod)perc alatt rengeteg posztot, még a közösségi média marketingeseknek sem kell félniük – erről győzött meg minket a Sprout Social elemzése is.

 

Veszélyes átadni az irányítást

 

Jelenleg rengeteg hibafaktora van a mesterséges intelligenciával készített anyagoknak, különösen a szövegeknek. Ellenőrzésre, vagyis szaktudásra és emberi munkára szorulnak, ugyanis – néhány kivételes szolgáltatástól eltekintve – azt sem tudjuk, hogy milyen forrásokból származnak a felhasznált információk. Már most bőven akadnak olyan történetek a ChatGPT-vel írt, ellenőrizetlen szövegek kapcsán, amelyek PR-katasztrófához vezettek, vagy akár politikai következményei lettek.

 

Arról nem is beszélve, hogy a szövegek stílusa sem feltétlenül illik az elképzelésekhez, és akkor még ki kell választani a megfelelő emojikat, hashtageket, linkeléseket, stb. – messze vagyunk attól, hogy a mesterséges intelligenciára rá lehessen bízni akár csak egy marketing gyakornok munkáját is. Felgyorsítja, könnyebbé teszi a munkát, és egyes feladatokat átalakít, mint egy asszisztens. Jelenleg ennyi történik, és nem több, mivel az emberi ellenőrzés elengedhetetlen.

 

Emberekkel akarunk kapcsolatba lépni

 

Ember és gép kapcsolata vélhetően sosem lesz olyan különleges és összetett, mint ember és ember kapcsolata. Ráadásul az ember társas lény, és emberekkel akar kapcsolatba lépni.

 

A közösségi média ereje pedig épp az egyedi gondolatokban, az emberi kapcsolatépítésben, a közösségek kiépítésében van – ezt egy mesterséges intelligencia nem helyettesítheti, csak segítheti. A közösségek vezérei személyek lehetnek, gépek erre képtelenek.

 

Ki írná be a parancsokat?

 

A mesterséges intelligenciával működő programokat mi, emberek irányítjuk, csak a megfelelő parancsunkra tudnak olyan szöveget, grafikát vagy más anyagot összeállítani, amely megfelel a cégünk igényeinek. Ráadásul a minőségi végeredményért igen részletesen és precízen kell körbeírni, hogy mit is szeretnénk, majd – ahogy már jeleztük – ellenőrzésre is szükség van.

 

Kreatívabb feladatokat végezhetünk

 

A mesterséges intelligencia nem átok, hanem áldás a közösségi média tartalmak előállítói számára. Az ismétlődő, unalmas, kihívást nem jelentő munkát el tudja végezni a Chat GPT vagy a Jasper is, míg az emberi munkaerő foglalkozhat az izgalmasabb munkafolyamatokkal, kiaknázhatja kreativitását, hogy hozzáadott értéket teremtsen.

Kapcsolódó cikkek