« Vissza

10 definíció az internethez

Informatikai alapok

Internet Protokoll szám

Közismertebb nevén IP cím, amely arra szolgál, hogy közvetlenül meg lehessen határozni egy adott felhasználó számítógépét és annak helyét, ezenfelül pedig még megmutatja a hostot és a használt hálózatot is. Az IP cím 4 db, 0 és 255 közötti számból áll, amelyeket pontokkal választunk el egymástól.

Domain név

A név, amivel pontosan azonosítani lehet egy honlapot. Ebből következik, hogy a névnek egyedinek kell lennie, mivel egy már létező domain nem regisztrálható még egyszer. Emellett minden domain név rendelkezik kiegészítéssel, mint például a .hu vagy a .com.

Uniform Resource Locator(URL)

Egyáltalán nem közismertebb nevén egységes erőforrás-azonosítónak szokás hívni, de az URL sokkal elterjedtebb és barátságosabb elnevezés. Az interneten az URL az egyetemes módja annak, hogy egy címet prezentáljunk. Az URL két részből áll. Az első a használt protokollra utal, míg a második megmutatja a domain nevet. A kettő együtt pedig képes pontosan meghatározni egy oldal helyét az interneten.

Szerver

A szerver lehet egy számítógép vagy egy szoftver, ami olyan információ tárolására szolgál, amihez az internet segítségével lehet hozzáférni. A szervert más, internetre kötött számítógépek használhatják információ tárolására, és ugyaninnen vissza is tudják nyerni, ha szükség van rá.

Host

A host egy cég vagy egy szervezet, amely tárhelyet és domain név regisztrációt kínál más cégeknek, vagy egyéneknek. A host általában szerverek segítségével kapcsolja össze a domain neveket az IP címekkel. Ez biztosítja azt, hogy az oldalt meg tudják találni az internetes keresőmotorok.

Active Server Pages(ASP)

A Microsoft terméke, amelynek segítségével dinamikus tartalmat tudunk létrehozni egy internetes oldalon.

Audio Streaming

Egy oldalon csak akkor tudunk hozzáférni az audio tartalmakhoz, ha az oldal rendelkezik audio streaming funkcióval, ehhez pedig számottevő sávszélesség szükséges.

Sávszélesség

Sávszélesség alatt azt értjük, hogy elméletben, egyidejűleg, mekkora mennyiségű adat képes áramlani a szerverre, illetve a szerverről vissza.

Common Gateway Interface(CGI)

A CGI egy protokollszabvány, amely alkalmazások webszerverekhez való kapcsolódását teszi lehetővé.

Titkosított jelszó

Egy olyan jelszót jelöl, ami át lett konvertálva egy másik adatformátumba, annak érdekében, hogy megvédje a jelszót a feltöréstől. Csak a jogosult felhasználók tudják használni a titkosított jelszót, és ők is csak egy olyan program segítségével, amely képes kibogozni a titkosítást.

Kapcsolódó cikkek