« Vissza

Költöztetés új tárhelyre

AlapokWebtárhely

Webtárhelycsomagjaink

WordPress oldal esetén ajánljuk importálási segédletünket, amely WordPress tárhelyeink esetén is könnyedén alkalmazható tartalom költöztetésére.

Mindenkivel előfordulhat, hogy függetlenül attól, milyen gondosan választotta is ki tárhelyszolgáltatóját, rákényszerül egy másik tárhelyre való átköltözésre. Ez azonban nem a legkellemesebb folyamat, hisz honlapunkat, adatainkat, anyagainkat, adatbázisunkat mind át kell helyeznünk az új helyre. Miután sikerül mindent átvinnünk, az új tárhely címére ki kell cserélnünk a kiszolgáló szerver IP címét a DNS szerverekben. Ebben a folyamatban adunk egy kis segítséget:

Biztos, hogy kapnunk kellett az új szolgáltatónktól egy levelet, melynek tartalmaznia kell minden adatot az FTP eléréshez, valamint a kiszolgáló IP címét, ami által az oldalak elérhetők a böngészőből. Ide kell majd átirányítani a DNS rekordokat.

Amikor minden szükséges infót feljegyeztünk a levélből, egy FTP kliens segítségével a korábbi szerverről töltsük le az adatbázist, és fájlokat. Fontos, hogy nagy odafigyeléssel végezzük az átmentést, nehogy azért törlődjön oldalunk, mert figyelmetlenek voltunk és megbontottuk a könyvtárstruktúrát. Szintén az FTP segítségével az újonnan választott szolgáltató szerverére egy almappába másoljunk át mindent, elvileg az e-mailben meg kellett kapnunk azt is, hova helyezhetjük át anyagainkat.

Ezután ellenőrizzük le, hogy működik-e az oldalunk! Nyissuk meg a böngészőt az új szerver IP címét használva. Amennyiben mindent jól csináltunk, úgy oldalunknak működnie kell. Probléma akkor lehet, ha ugyanazon az IP címen esetleg több oldal is üzemel, ekkor hogy láthassuk az oldalunkat, vegyük fel az új IP címet a hosts fájlba és a teljes hosztnév alapján már meg kell tudnunk tekinteni. Végül, ha mindent sikeresen megoldottunk, tudjuk kérni a domain szolgáltatónknál, hogy módosítsa az új kiszolgáló címére a DNS bejegyzésben tárolt címeket.

Milyen lehetőség adott kis, vagy nulla kieséssel átköltöztetni egy honlapot a Rackhost tárhelyére?

A megoldások függnek a weboldaladtól és a szolgáltató által biztosított lehetőségtől.

(A) Ha a weboldal közel statikus, vagyis nincs felhasználói interakció:

  1. Töltsük át a tartalmat tesztelés céljából, ellenőrizzük le annak működését úgy, hogy a lokális host fájlban beírjuk a domain és új IP cím párost. Ha a weboldal rendben működik, és tényleg az új szerverről töltődik, akkor nagy valószínűséggel jól működik. Érdemes megnézni a forrást, hogy pl. csak a www rekordra állítottuk be az új címet, míg a képeket a www nélküli címről tölti le a rendszer. Érdemes a PHP verziót, stb. egyes funkciókat ellenőrizni az új tárhelyen, hogy ugyanúgy van-e beállítva. Ha mindent rendben találunk, akkor töröljük a hosts fájlból a bejegyzést.
  2. DNS TTL érték csökkentése 5 percre, vagy amilyen kicsire van lehetőségünk. Arra ügyeljünk, hogy a korábbi TTL értéket figyelembe véve a TTL csökkentés időpontja + régi TTL érték után legyen csak költöztetve a weboldal, hogy minden DNS cache gyorsan tudjon frissülni.
  3. A weboldalhoz hozzáférőkkel meg kell beszélnünk, hogy ne módosítsanak az átállási időszakban az oldaladon.
  4. Töltsünk át a tartalmat újra, ha a 1-es pont óta változott valami.
  5. Figyeljünk arra, hogy ha fixen be van égetve valamilyen tmp vagy egyéb könyvtár elérés, és esetleg ez nem egyezik meg az új szerveren, akkor azt a költöztetéskor megfelelően módosítani kell. Ugyanez vonatkozik az adatbázisra is, érdemes az adatbázis felhasználó jogosultságát ellenőrizni, hogy milyen host-ról jelentkezhet be.
  6. DNS állítás nélkül hosts fájlba beírva teszteljük le, hogy rendben működik-e.
  7. Ha rendben működik, akkor állítsuk át a DNS-t.
  8. Ha átállt az oldal, és nincs semmilyen probléma, akkor a DNS TTL értékét állítsuk vissza az eredeti értékre.

(B) Ha a weboldalad dinamikusan változik

Akkor mindenképp le kell zárni a régi webtárhelyen az oldalt, és utána elkezdeni a költöztetést. A lezárás az A pont 3. pontjánál célszerű.

(C) Ha dedikált adatbázis szerver szolgálja ki

Akkor csak fájlokat kell átmásolni, a beállításokat ellenőrizni, és átirányítani.

(D) Ha a szolgáltató biztosít valamilyen cache szervert, vagy proxy szervert

Akkor nem kell DNS módosítás, csak elég ott a megfelelő kiszolgálóra irányítani. A mögötte lévő szerver(ek) közötti költöztetés pedig a kialakítástól függ. Ha dedikált adatbázis, akkor a C-pont megfelelő hozzá.

(E) Ha közös fájlszerver van

Akkor csak meg kell adni valamilyen felületen, hogy mostantól a másik szerver szolgálja ki. Általában itt már szokott lenni valamilyen terheléselosztó, vagy proxy, így itt sem lenne szükség DNS módosításra. Közös fájlszerver esetén nem lenne szükség fájlok másolására, dedikált adatbázis szerver esetén annak másolására sem lenne szükség.

Tárhely megszüntetésnél érdemes odafigyelni a domain alatti levelezésre is. Ha az is standalone-ként ugyanazon a szerveren volt kiszolgálva, akkor azt is költöztetni kell. A leveleket és a weboldalt lehet külön, két fázisban is költöztetni, csak a DNS módosításnál a megfelelő A rekordokat módosítsd. Ha IMAP-pal volt korábban használva, akkor IMAPsync-el, vagy esetleg simán átmásolással, vagy két fiók között Outlook-ban vagy Thunderbird-ben áthúzással lehet a leveleket könnyen és gyorsan áttölteni.

Webtárhelyet szeretne?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek