« Vissza

Hosts fájl szerkesztése

Informatikai alapokWebtárhely

Mire tudjuk használni a hosts fáljokat?

Egy weboldal új tárhelyen történő elhelyezésénél, vagy meglévő tartalom áthelyezésénél jogosan merülhet fel az igény, hogy szeretnénk ellenőrizni, minden tökéletesen működjön az új tárhelyen is. Erre alapvetően nincs lehetőség, hiszen a DNS rekordokat átállítjuk az új IP címre, és akkor az egész internet azt láthatja, ami az új tárhelyen van. Ha valami nem működik, akkor az szélsőséges esetben látogatóvesztést vagy webshop esetén megrendelés kiesést is okozhat.

Szerencsére van egy megoldás, amit még az internet kialakulása és az operációs rendszerek alapvető működése hagyott ránk: a hosts fájl szerkesztése.

Amikor beírunk egy domain nevet a böngészőbe, akkor először a névfeloldás történik meg. A névfeloldásnak viszont van egy nyilvános internet előtti pontja, ami még azelőtt történik, hogy a domain névszerverein tárolt adatokat megkapná számítógépünk, ez pedig a saját gépünk hosts fájlja. Ennek szerkesztésével pedig befolyásolhatjuk, hogy honnan (melyik IP címről) kérje le az adott domainhez tartozó adatokat a böngészőnk, hogy ezt csak a mi számítógépünkről láthassuk.

FIGYELEM!!! Ha szerkeszteni szeretnénk a hosts fájlt és nem vagyunk biztosak a dolgunkban, kérjük hozzáértő segítségét!

A következő operációs rendszer típusoknál általában az alábbi helyeken találhatjuk meg ezt a fájlt:

Linux – /etc/hosts
MacOS – /etc/hosts
Windows – c:\windows\system32\drivers\etc\hosts

A fájlban az alábbi egyszerű szerkesztést alkalmazzuk egy új sorban:
IP-cím domain1 domain2


Konkrét példával:


91.227.138.29 rackhost.hu www.rackhost.hu

Fontos, hogy rendszergazdai jogosultságok szükségesek a szerkesztéshez, illetve hogy olyan szövegszerkesztőt alkalmazzunk, ami nem módosítja a fájlt semmilyen egyéb módon, pl. vim vagy vi, nano, jegyzettömb, notepad++, stb.

Így a böngészőben inkognitó módban vagy egy frissítés után, már a megadott IP címen lévő tartalmat láthatjuk. Ha végeztünk az ellenőrzéssel/szerkesztéssel, akkor ne felejtsük el törölni a hozzáadott tartalmat a hosts fájlból, hogy újra az interneten látható tartalmat hozza be a mi böngészőnk is.

Webtárhelyet szeretne?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek