« Vissza

Hogyan tudok FTP-t létrehozni?

AlapokWebtárhely

Webtárhely csomagjaink

Az FTP létrehozásáról szóló útmutatónk megtekinthető videó formájában is, lentebb pedig a részletes leírást találja:

FTP jelentése

Az FTP a File Transfer Protocol rövidítése, azaz a kifejezést magyarra fordítva „Fájl átviteli protokoll”, ami egy állományátvitelre szolgáló szabvány. FTP azonosító és jelszó birtokában távoli szerverek tartalmához férhetünk hozzá, onnan pl. bizonyos állományokat szerezhetünk be, továbbá oda állományokat tölthetünk fel (pl. saját weboldalainkat webtárhelyünkre).

FTP használata

Az FTP használata igen egyszerű módja annak, hogy egy a szerverünkön lévő felhasználónévvel és jelszóval védett mappához hozzá tudjunk férni, fájlokat tudjunk feltölteni, letölteni, módosítani, törölni.

Amennyiben szeretne új FTP felhasználót létrehozni, úgy a következőket kell tennie:

  • Jelentkezzen be a Rackhost fiókjába! (Ehhez a szolgáltatás megrendelésekor megadott e-mail címére és a felhasználói jelszavára lesz szüksége.)
  • A belépést követően a webtárhelyek menüpont alatt láthatja nálunk kezelt webtárhelyeit melyekre az FTP felhasználók hozhatóak létre.
  • Itt a megfelelő tárhely mellett válassza a beállítások opciót! (1. ábra)
  • Ezt követően válassza az FTP fület! (2. ábra)
  • Az FTP felhasználó létrehozása gomb segítségével tudja megadni a kívánt paramétereket.
Webtárhelyek
1. ábra

Itt alapvetően két lehetősége van FTP kapcsolat létrehozására. A lenyitható weboldal sorban egyrészt kiválaszthatja, hogy melyik konkrét domainhez jöjjön létre az FTP kapcsolat, illetve választhatja az Összes opciót is. (3. ábra)

Konkrét domain beállítása esetén, csak az adott domainhez tartozó mappához fér hozzá FTP-n keresztül és csak ide tölthet fel tartalmat. Ez a megoldás akkor praktikus, ha azt szeretné, hogy egy személy csak egy adott weboldal tartalmához férhessen hozzá. Ha az Összes opciót választja, akkor az FTP kapcsolat a tárhely gyökérmappájához fog létrejönni, innen pedig egyidejűleg lehet elérni az összes tárhelyhez kapcsolt domain tartalmát a /web mappából.

Új FTP felhasználó létrehozása
3. ábra

Természetesen akár több FTP felhasználó létrehozására is lehetősége van a webtárhely specifikációinak méretkorlátait figyelembe véve.
Amennyiben a meglévő felhasználó jelszavát kívánja megváltoztatni, akkor arra szintén ezen a menüponton belül van lehetősége.

Webtárhely, prémium webtárhely és WordPress webtárhely csomagjaink esetén is a fentiek szerint van lehetőség az FTP elérést létrehozni.

Webtárhelyet szeretne?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek