« Vissza

TCP/IP protokoll

Domain

A TCP/IP (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) egy hálózati modell, egyben az internetet felépítő protokollrendszer is. A nevét a két legfontosabb protokollról kapta, a TCP-ről és az IP-ről. Ezek voltak az első hálózati protokollok, amelyek standardot alkottak. Már a tervezésüktől kezdődően a legfontosabb cél az volt, hogy tetszőlegesen sok hálózatot lehessen összekapcsolni mindenféle akadályok nélkül. A TCP/IP-t funkciói alapján négy, egymásra épülő rétegre osztották, ezek pedig a legalsótól a legfelsőig a kapcsolati réteg, az internet réteg, a szállítási réteg és az alkalmazási réteg. A protokollrendszer karbantartását a mai napig az internet szabványainak kialakításáért felelős IETF (Internet Engineering Task Force) végzi.

A TCP/IP protokoll
A TCP/IP protokoll
  • Alkalmazási réteg
Az alkalmazási réteg tartalmazza a legmagasabb szintű protokollokat. Ezeket használja a legtöbb alkalmazás a hálózaton való kommunikációra. Eredetileg csak a távoli számítógépre való bejelentkezést biztosító TELNET, a fájltranszfert lehetővé tevő FTP, és az e-mail küldésre alkalmas SMTP protokollokat tartalmazta, ám idővel sok más protokollal is kibővült ez a réteg. Ha valamelyik alkalmazás adatot szeretne továbbítani a hálózaton, akkor azt az alkalmazási réteg továbbküldi a szállítási rétegnek.
  • Szállítási réteg
A szállítási réteg lehetővé teszi, hogy két IP-cím között adatátvitel jöhessen létre. A leggyakrabban a TCP és az UDP protokollokat használják a szállítási rétegben. A TCP egy megbízható összeköttetés alapú protokoll, amely hibamentes bájtos átvitelt biztosít két számítógép között. Az alkalmazási rétegről beérkező adatokat kisebb csomagokra osztja, majd azokat egyesével továbbítja az internet rétegnek. A TCP forgalomszabályzást is végez, a gyorsabb forrás csak annyi adatot küld a célállomásnak, amennyit az fogadni képes. Az UDP egy nem megbízható, összeköttetés nélküli protokoll. Akkor használják, amikor az üzenetek feldarabolása és sorbarendezése, valamint a forgalomszabályzás nem szükséges. Olyan alkalmazások használják, ahol a gyors válasz a legfontosabb, például a beszéd-vagy videóátvitelnél.
  • Internet réteg
Az internet réteg feladata az, hogy egy host bármilyen hálózatba a szállítási réteg által feldarabolt csomagokat tudjon küldeni, illetve képes legyen azokat céltól függetlenül továbbítani. Az sem baj, ha a csomagok nem sorban érkeznek, hiszen a szállítási réteg visszarendezi az eredeti sorrendbe őket. Az internet réteghez kapcsolódik az IP protokoll, amelynek a legfontosabb feladata a csomagok útvonalának meghatározása, illetve a torlódások elkerülése.
  • Kapcsolati réteg
A TCP/IP modell nem mondja meg, hogy mi legyen a kapcsolati modellben. Csak annyi a kikötés, hogy a hosztnak olyan hálózathoz kell csatlakoznia, amely a csomagok továbbítására alkalmas protokollal rendelkezik.

Szeretne domaint regisztrálni?

A Rackhostnál mindezt gyorsan és egyszerűen megteheti.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek