« Vissza

Windows szerver vs. Linux szerver

Szerver

Szerver hoszting csomagjaink

Az alábbiakban a két, szerverek esetében, leggyakrabban használt operációs rendszert hasonlítjuk össze.

  • Költségek: Ebben a diszciplínában kiütéssel nyer a Linux. Mivel nyílt forráskódú az operációs rendszer, ezért ingyenesen lehet hozzáférni, és a licencért sem kell fizetni. Ugyanez nem mondható el a Windowsról, amely esetében jelentős összegeket kell kifizetni a hivatalos verzió használatáért.
  • Rugalmas és könnyű használat: A legjobb dolog a nyílt forráskódú software-ekben, hogy pillanatok alatt képesek vagyunk nagyobb lélegzetvételű módosításokat végrehajtani, és a személyre szabhatóságnak is csak a képzeletünk szab határt. Még a kernel modifikációkat is gyorsan, mindennemű komplikáció nélkül tudjuk végrehajtani. A Windows szerver e tekintetben sokkal szigorúbb határokat fogalmaz meg. Nem tudunk semmiféle módosítást végrehajtani a kernelben, és a legtöbb, amit tehetünk annak érdekében, hogy az igényeinknek megfelelő rendszerrel dolgozhassunk az az, hogy kiválaszthatunk egyet a megadott Windows verziók közül. Viszont azt is meg kell jegyezni, hogy az előbb említettekből az is következik, hogy a Linux kezeléséhez szükséges némi hozzáértés, míg a Windows szervert bármiféle előismeret nélkül fel lehet installálni, aztán pedig problémamentesen futtatni.
  • Stabilitás és támogatás: A legfontosabb jellemzője a Windows szervernek az, hogy rendkívül stabil. Emellett könnyen érthető telepítési, használati és problémamegoldó instrukciókkal rendelkezik. A Linux viszont minden egyes változtatással, ami mélyebben érinti a rendszer magját, egyre instabilabbá válik. A Linux esetében az instrukciók elég változatosak, ez pedig könnyedén összezavarhatja az egyszeri felhasználót. Míg a Windows esetében egyértelmű, hogy kihez kell fordulni (Microsoft), ha valamilyen probléma merül fel, vagy csak támogatásra van szükségünk, addig ez a Linuxnál – nyílt forráskódú software lévén – korántsem ilyen egyszerű. Ahhoz, hogy meg tudjunk oldani egy komolyabb problémát, mélyebben el kell merülnünk a Linuxszal kapcsolatos dolgokban, hogy megtalálhassuk a megfelelő helyet, ahol választ kapunk kérdéseinkre.
  • Vezérlés (Access Control) opciók: A Windows szerver esetében könnyedén megoldható a vezérlés külső software használata nélkül is, míg a Linux esetében ez nincs így.
  • Patchek: A Windows esetében elég egyszerű a patchek lefolyása, mivel csak a hivatalos, Microsoft által kibocsátott patchek telepíthetők fel a szervergépre. A Linuxnál viszont megvan a választási lehetőségünk, hogy egy magánszemély által létrehozott patchet telepítünk fel, vagy pedig várunk egy kereskedelmi forgalomban kapható változatra.

Összegzésképpen elmondható, hogy a választás, miszerint melyik rendszer mellett tesszük le végül a voksunkat, elsősorban a technikai képzettségünktől és a tapasztalatunktól függ. Mindkét szerver rendszernek megvannak a maga előnyei és hátrányai, ezért azt kell eldöntenünk, hogy melyik felel meg leginkább az igényeinknek és melyiket tudjuk könnyebben használni.

A Windows szerver leginkább azoknak ajánlott, akik még csak ismerkednek a szerverekkel és nem gondolkodnak semmiféle komoly dologban. A Linux szerver pedig inkább a hozzáértők eszköze, akik profi módon képesek kezelni a szervereket.

Kapcsolódó cikkek