« Vissza

Windows

Informatikai alapok
A Windows 8 logója
A Windows 8 logója

A Microsoft Windows a Microsoft saját fejlesztésű operációs rendszere. A legelső Windows-t 1985-ben mutatták be, az azóta eltelt évek folyamán a Microsoft Windows a világ vezető operációs rendszerévé vált. Ma a személyi számítógépek több, mint 90%-a a Windows valamelyik verzióját használja.

A legelső Windows, az 1.0-ás verziószámú még nem ért el nagy sikereket. Az előtte egy évvel megjelenő Apple termék a Lisa, sokkal nagyobb népszerűségnek örvendett, köszönhető volt ez annak is, hogy a Lisa egy komplett operációs rendszer volt, míg a Windows 1.0 csak egy MS-DOS bővítmény. A futó ablakokat nem lehetett egymásra pakolni, hanem kitöltötték a rendelkezésre álló helyet az asztalon. A Windows 2.0 már sokkal pozitívabb visszajelzéseket kapott, javítottak az operációs rendszer teljesítményén és a memória kezelésén, valamint az ablakok már átfedhették egymást ebben a verzióban.

Ezeket a korai Windows verziókat sokan csak egy grafikus felületnek gondolták, hiszen az MS-DOS-on futott, és a fájl rendszer alapja is a DOS volt. Ez azonban nem igaz, hiszen már a legkorábbi Windows-ok is rendelkeztek saját, futtatható fájl típussal, illetve illesztőprogramokkal is (egérhez, billentyűzethez, stb.). Ami a legnagyobb különbség volt a DOS-hoz képest, hogy a Windows lehetővé tette a felhasználók számára, hogy egyszerre több grafikus megjelenéssel rendelkező alkalmazást futassanak. A 3.0-ás verzió hozta el az első nagy sikert a Microsoftnak, hiszen ebből a verzióból két millió példányt adtak el. A 3.0-át követő években a 95-ös és a 98-as verzióval lépést tartottak a számítástechnika fejlődésével. Bevezették a 32 bites alkalmazások támogatását, a plug and play támogatást, a hosszú fájl nevek lehetőségét, valamint saját internetes böngészőt és média lejátszót kaptak a különböző verziójú Windows-ok. A 2000-es évben megjelent Millenium volt az utolsó DOS-alapú Windows.

Windows 8
Windows 8

A következő nagy bevételt generáló verzió a 2001-ben megjelent XP volt, amely még ma is jelentős részt birtokol az operációs rendszerek piacán. Teljesen új dizájnt kapott az egész kezelőfelület, frissítették a saját Microsoftos szoftvereket is, mint például az Internet Explorert, vagy a Windows Media Playert is. Ez volt az első Windows, amely egyszerre többféle kivitelben jelent meg, egy otthoni használatra szánt Home és egy irodai használatra szánt Professional képében. A két verzió között a legnagyobb különbség a biztonsági és a hálózati beállítások lehetőségében rejlett, és a Microsoft azóta is előszeretettel alkalmazza az operációs rendszerek több változatban történő értékesítését.

A Windows-ok sorát a Vista, a 7, a 8 és jelenleg a 10 zárja, amelyek a mai napig aktív támogatást kapnak a Microsoft-tól. Javítottak az operációs rendszer biztonságán, valamint támogatásokat hoztak létre az újfajta hardverek számára. A 8-as verzió egyfajta jövőképként is szolgált, hiszen ez volt az első olyan Microsoft operációs rendszer, amelyet már egyértelműen nem a hagyományos számítógépekre, hanem mobil eszközökre terveztek.

Kapcsolódó cikkek