« Vissza

Mi az a webszerver?

Szerver

Szerver hoszting csomagjaink

A webszerverek webhosting cégek által üzemeltetett számítógépek, amiket jellemzően adatközpontoknak (data center) nevezett helyeken hoznak létre. A webszerverek egyetlen célja az, hogy honlapokat tároljanak, amíg nem jön egy látogató, ekkor pedig megjelenítik az oldal tartalmát a látogató böngészőjében. Egy szervernek legalább néhány tucat, ha nem több száz, kérést kell egyszerre kezelnie. Az, hogy egy adott szerver hány oldalt képes egyszerre ellátni, sok tényezőtől függ. Figyelembe kell többek között venni a szerver hardware-ét és azt, hogy milyen népszerűek az üzemeltetett oldalak.

Még a legjobb hardware-rel rendelkező szerver sem megy semmire egy jól megírt software nélkül, ami megcsinálja a munka oroszlánrészét. A webszerverek kulcs programjait ugyancsak szervernek nevezik, vagy pedig deamonnak. A legtöbb webhostingra használt szerveren állandóan fut legalább három fajta software:

  • egy HTTP vagy webszerver, ami a honlapok fenntartását szolgálja
  • egy FTP szerver (fájlok feltöltésére), és egy, vagy több e-mail szerver
  • egy adatbázis szerver (az oldal működtetéséhez nélkülözhetetlen információkat tárolja)

Felmerülhet a kérdés, hogy egyáltalán miért van szükség webszerverekre? Nem lenne egyszerűbb otthonról működtetni a honlapunkat? Nagyon jó oka van annak, hogy ez nem lehetséges.

A legtöbb internetszolgáltató kifejezetten megtiltja az ügyfeleinek, hogy bármilyen webbel kapcsolatos szervert futtassanak az otthoni hálózatukról. Ha mégis így tennénk, akkor számolnunk kell azzal, hogy a szolgáltatásunkat felfüggesztik, vagy akár meg is szüntethetik. De ha idáig nem is fajulna a dolog, akkor is figyelembe kell venni a feltöltési sebességünket. Bár a szélessávú internet kapcsolat folyamatosan gyorsul, a feltöltési sebesség még mindig csak tizede vagy huszada a letöltési sebességnek.

Amikor az otthoni gépünkről futtatunk egy szervert, akkor a feltöltési sebességünk határozza meg, hogy mások, akik ellátogatnak az oldalunkra, összesen mekkora sebességgel tudnak letölteni. Nagy esély van rá, hogy csak 1-2 MBites sebességet tudunk kínálni, és ha például olyan honlapot akarunk üzemeltetni, amin képek is vannak, akkor ezt a pár megabitet könnyedén föléli már néhány látogató is.

Egy profi webhosting szolgáltató viszont akár 10.000 MBites kapcsolatot is kínálhat. Még egy 100 MBites otthoni kapcsolat is vagyonba kerülne, nemhogy egy ilyen gyors. A webhosting szolgáltató viszont ennek az árnak a töredékéért képes csúcssebességű szervert kínálni.

Ezen túlmenően, a legtöbb otthoni hálózat távolról sem elég megbízható ahhoz, hogy honlapot lehessen üzemeltetni róla. Ha azt akarjuk, hogy a látogatók a nap 24 órájában hozzáférjenek az oldalunkhoz, akkor nem engedhetjük meg magunknak, hogy akadozzon az internetkapcsolatunk, vagy pedig azt, hogy a szolgáltatónk karbantartás miatt ideiglenesen megszakítsa azt.

Azt is számításba kell venni, hogy a huzamosabb használat miatt megnő az esélye annak, hogy meghibásodik a számítógépünk és ki kell cserélni a tönkrement alkatrészeket, és akkor még nem is beszéltünk az áramszámláról.

Kapcsolódó cikkek