« Vissza

A szerverterem ideális hőmérséklete

Szerver

Szerver hoszting csomagjaink

Amikor felállítunk egy szervert, akkor az egyik legfontosabb feladat az, hogy megteremtsük az optimális működéshez szükséges feltételeket. Ahhoz, hogy ezt biztosítani tudjuk, olyan környezetben kell tárolnunk a felszerelést, ahol teljes mértékben kontrollálni tudjuk a hőmérsékletet és a páratartalmat. Azonban a kontroll önmagában nem elég, azt is tudnunk kell, hogy milyen körülményeket kell teremtenünk a maximális teljesítmény eléréséhez.

Mint minden más elektronikai eszköznek, a szervereknek is a hőmérséklet és a páratartalom a legfőbb ellensége. A hardware minden komponensének, vagyis például a processzornak, az alaplapnak és minden más alkatrésznek is szüksége van arra, hogy ideális legyen a hőmérséklet körülötte, mivel csak így képes a legjobb teljesítményt nyújtani. Amennyiben nem biztosított az ideális hőmérséklet, az szélsőséges esetben leállásához is vezethet, ami a szerverek esetében, ahol alapvető elvárás a folyamatos működés, drasztikus következményeket vonhat maga után.

Tényezők, amelyek befolyásolják a hőmérsékletet és a páratartalmat

Minden elektronikus alkatrész, amiből felépül a szerver és minden eszköz, ami a szerverhez kapcsolódik, folyamatosan termeli a hőt működés közben. Ezt az állandóan termelődő hőt a környezet befolyásolásával tudjuk kiegyensúlyozni.

Ahhoz, hogy megfelelően tudjuk beállítani a szerverterem hőmérsékletét és páratartalmát, érdemes tisztában lennünk az egyes alkatrészek szükségleteivel és ennek ismeretében kell megtalálnunk a minden komponensnek megfelelő közös nevezőt.

A másik fontos tényező, ami jelentős mértékben képes befolyásolni a szerverterem hőmérsékletét, az magának a szerverteremnek a mérete, mivel ez már előre determinálja, hogy hány légkondicionáló berendezést lehet felszerelni, amivel biztosítani tudjuk az ideális hőmérsékletet, és azt is, hogy a termelődő hő mekkora helyre fog beszorulni.

A hőmérsékletet és a páratartalmat rendkívül precízen kell beállítani, hogy ellensúlyozni tudja a szerverek által generált hőt. Éppen ezért a beállított értékek nem lehetnek túl alacsonyak, sem pedig túl magasak. A levegő hőtartó képessége nagyban függ a víztartó képességétől és a hőmérséklettől.

Ideális hőmérséklet a szerverteremben

A szerverterem ideális hőmérséklete 20 és 21 Celsius-fok közé esik, azonban ez eltérhet a szerverteremben levő elektronikai eszközök hőkibocsátásának függvényében. Az viszont semmiképpen sem ajánlott, hogy a hőmérséklet 10 Celsius-fok alá csökkenjen, vagy pedig 28 Celsius-fok fölé emelkedjen.

A páratartalmat ajánlott 40% és 50% között tartani. Ha kapcsolódnak a hálózathoz hőérzékelők, akkor e-mailben, vagy SMS-ben is kaphatunk értesítéseket, ha valamelyik érték nem ideális.

Sokat segíthet, ha felvesszük a kapcsolatot a szerver gyártójával, mert így részletesebb információt kaphatunk a felszerelés környezeti szükségleteiről. Mindenképpen ajánlott, hogy több olyan monitort is felszereljük, amikkel nyomon tudjuk követni a szerverteremben uralkodó állapotokat, és gyorsan közbe tudunk lépni, ha például azt látjuk, hogy meghibásodott a hőszabályzó rendszer.

Kapcsolódó cikkek