« Vissza

Hogyan kezdjünk neki a weboldalkészítésnek?

Wordpress tárhely

WordPress webtárhely csomagjaink

Bemutatónk megtekinthető videó formájában is, lentebb pedig a részletes leírást találja:

 

Eldöntöttük, hogy szeretnénk egy weboldalt. Ez egy fontos elhatározás, de mi a teendő, hogyan kezdjünk neki?

Tervezés

Cél 

A felismerés, hogy szükségünk van weboldalra csak egy dolog, tervezés kell, hogy megelőzze a honlapkészítést. Először is tisztázzuk, hogy milyen oldalt szeretnénk. Blogot? Céges bemutatkozó oldalt? Webshopot? Személyes honlapot? Számtalan lehetőség van, érdemes már az elején eldöntenünk mit szeretnénk, hiszen ez határozza meg a továbbiakat is. 

Tartalom

A céljaink függvényében tudjuk definiálni, hogy ki lesz a célközönségünk, kinek szánjuk a tartalmat. Nem árt azt sem átgondolni, hogy milyen tartalmat szeretnénk közzétenni. Statikus leírás, rendszeresen frissülő cikkek, fotók, videók vagy ezek egyvelege fog megjelenni a weboldalunkon?

Szövegezés

A célcsoportunktól és a cégünk/blogunk küldetésétől függ, hogy milyen stílusban kommunikálunk a weboldalon. Ez alapján kell eldöntenünk, hogy tegezve vagy magázva írunk, tudományos, ismeretterjesztő stílust választunk, vagy inkább hétköznapibb, vagány hangnemet ütünk meg.

Elrendezés

Gondoljuk át azt is, hogy miként szeretnénk felépíteni az oldalt. Akarunk-e menüpontokat, ha igen hova és mennyit? Lesz-e header, footer, vagy bármiféle animáció? Ez szintén főként a weboldal típusától függ. Míg egy blog esetén nem feltétlenül van szükség menüpontokra, elég, ha címkék vagy keresőszavak alapján szűrni tudnak a látogatók, addig egy webshop esetén nem árt a termékek mellett legalább egy tudnivalók menüpontot létrehozni, ahol megadjuk a kapcsolati adatokat és további információkat nyújtunk a fizetés, szállítás módjairól. Természetesen számtalan lehetőség van az egyoldalas honlaptól kezdve a bonyolult felépítésű weboldalakig.

Design

A használni kívánt betűtípusok, betűméretek, színek, logók, különféle arculati elemek mind a design kategóriájába tartoznak. Még ha nem is tudjuk pontosan a tervezés szakaszában, mi hogyan fog kinézni, nem árt egy alap koncepciót összeállítani, hiszen a design-nak is nagyon nagy szerepe van a látogatókra történő hatásgyakorlásban, de például az olvashatóságban is.

Megvalósítás

Amennyiben már tudjuk, mit szeretnénk, itt az ideje megvalósítani.

Domain

A blog, weboldal nevének kitalálásakor, vagy a cég megalakulásakor –azaz minél előbb– célszerű regisztrálni a domain nevet, még akkor is, ha egyelőre nem tervezünk honlapot létrehozni. Minden domain egyedi kell, hogy legyen. Ha nem akarjuk, hogy az elképzelthez képest más nevet kelljen választanunk, mert valaki már nálunk hamarabb lefoglalta, vagy a cégnevünk helyett a cégnév-település.hu domainen kelljen megjelennünk hasonló okokból kifolyólag, akkor érdemes minél előbb elkezdeni a regisztrációt.

Tárhely

Ezután a fent meghatározott tényezők alapján hozzávetőlegesen el tudjuk dönteni, hogy mekkora tárhelyre lesz szüksége honlapunknak, majd válasszunk egy ennek megfelelő tárhelycsomagot és vegyük igénybe. Amennyiben WordPress alapú weboldalt tervezünk, érdemes WordPress tárhelyet választani az egyszerűség kedvéért, hiszen így egy gombnyomással telepíthető a WordPress és kezdhető is az érdemi munka.

Elkészítés

Elkészítését tekintve választhatjuk a saját fejlesztés lehetőségét, vagy különféle honlap építő rendszereket, tartalomkezelőket –mint például a WordPress– vehetünk igénybe. A Weboldalak létrehozásának lehetséges módjai című cikkünkben bővebben kifejtjük az egyes lehetőséget.

Üzemeltetés

Bármilyen módon és bármilyen profin is készítettük, vagy készíttettük el a weboldalunkat, semmi esetre se feledkezzünk el a későbbi karbantartásról. Tartsuk naprakészen a tartalmakat, osszunk meg új híreket, vagy aktualizáljuk az elavult adatokat! Frissítsük a bővítményeket, foglalkozzunk a weboldallal, csak így maradhat naprakész és tölti be továbbra is maradéktalanul funkcióját.

WordPress tárhelyet szeretne?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek