« Vissza

Tartalommigrációs segédlet

Webtárhely

Webtárhelycsomagjaink

A migrációhoz kapcsolódó útmutatónk megtekinthető videó formájában is, lentebb pedig a részletes leírást találja:

 

Előfordulhat, hogy valamilyen okból szükségessé válik, hogy áthelyezzük tartalmunkat egy új tárhelyre. Ebben az esetben beszélünk tartalommigrációról. Alapvetően nem túl bonyolult a folyamat, viszont van pár lépés, amelyre mindenképpen oda kell figyelnünk, hogy ne vesszenek el adataink:

WordPress oldal esetén ajánljuk importálási segédletünket, amely WordPress tárhelyeink esetén is könnyedén alkalmazható tartalom költöztetésére.

FIGYELEM! A tartalommigráció időtartama alatt nem lesz elérhető a honlapunk, ezért érdemes azt olyan időpontra tervezni, amikor várhatóan a legalacsonyabb az oldalunk látogatottsága.

1. Minden adatot mentsünk le a tárhelyünkről FTP-n keresztül a saját gépünkre.

2. Adatbázisainkat phpmyadmin segítségével exportáljuk, majd mentsük le saját gépünkre. (Ha ssh-n keresztül jelentkezik be, akkor a következő paranccsal tudja exportálni adatbázisát: mysqldump -u -p > filename.sql)

3. Ellenőrizzük, hogy minden fájlt, könyvtárat és adatbázist lementettünk saját meghajtónkra!

4. Ha megbizonyosodtunk arról, hogy minden adat megtalálható a számítógépünkön, akkor leválaszthatjuk a domaint a Rackhost.hu oldalon belépve. A Webtárhelyek menüpontban kattintsunk a kiválasztott szolgáltatás sorának végén a Beállítások gombra, majd itt a leválasztani kívánt domain sorában szintén egy kék Beállítások gombra kattintsunk. Az Addon domain törlése menü Törlés gombjának megnyomásával tudjuk leválasztani a domaint. A felugró ablakban ne felejtsük el mindezt jóváhagyni a módosítások életbe lépéséhez.

FIGYELEM! A domain leválasztása minden adatot töröl, ami a tárhelyen található.

5. Ha már rendelkezünk az új tárhellyel, akkor most már ahhoz hozzárendelhetjük a domaint. Ellenőrizzük, hogy a DNS zóna beállításainál az az IP cím szerepeljen, amit a domain mellett a Webtárhely, Beállítások menüpontban látunk. A domain összekapcsoláskor a rendszer automatikusan fel is ajánlja a rekordok javítását.

6. Hozzunk létre új FTP felhasználót és egy FTP kliens segítségével töltsük fel a számítógépünkről a webtárhelyre a tartalmat.

7. Hozzuk létre a szükséges adatbázisokat, majd phpmyadmin segítségével importáljuk a mentett adatokat. Ha változott az adatbázisok bármely paramétere (pl. adatbázis felhasználónév, adatbázis jelszó), azt írjuk át a MySQL kapcsolódási adatoknál. (pl.: WordPress esetében a wp-config.php fájlban)

8. Amint életbe lépnek a DNS rekord módosítások, elérhető lesz honlapja, immáron már az új tárhelyen.

Webtárhelyet szeretne?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek