« Vissza

Mire jó .htaccess?

Informatikai alapokWebtárhely

Webtárhelycsomagjaink

A htaccess a Hypertext Access rövidítése, ami egy Apache-alapú webszerverek által használt konfigurációs fájl. Ennek a fájnak a megfelelő elhelyezésével és konfigurálásával különböző utasításokat adhatunk a szervernek, attól függően, mit szeretnénk elérni az érintett domain esetében. A .htaccess fájlt legegyszerűbben FTP kapcsolaton keresztül tudjuk elhelyezni a tárhelyünkön. Fontos, hogy ha az adott webtárhely gyökérkönyvtárában kerül elhelyezésre, akkor a beállítások az egész tárhelyet érintik. Ha egy alkönyvtárban, például a domain könyvtárában (a pelda.hu domain esetében ez a /web/pelda.hu/) kerül elhelyezésre, akkor csak az adott könyvtárra és annak további alkönyvtáraira lesz hatással.

Lehetséges .htaccess beállítások:

 • domain átirányítása másik domainre:
  Jelen példánkban szeretnénk átirányítani az ahonnan.hu-t az ahova.hu-ra. Adjuk hozzá a Webtárhelyek menüpontban azt a domaint a tárhelyhez, amit át kívánunk irányítani (ahonnan.hu), majd a domain DNS zónájában vegyük fel A rekordként a tárhelyünk IP címét. Ez egy óra elteltével lép életbe, viszont ez idő alatt a többi lépés elvégezhető. A .htaccess fájlban a következőt szükséges megadnunk:

RewriteEngine on
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^(www.)?ahonnan\.hu
RewriteRule (.*) http://ahova.hu/$1 [R=301,L]

 • aldomain hozzáadása alias megoldással:
  Amikor a tárhelyhez nem lehetséges több domaint hozzákapcsolni, akkor a használni kívánt aldomaint aliasként tudjuk hozzáadni. A domain DNS zónájában fel kell venni az aldomainhez egy A rekordot a tárhely IP címével. Ez egy óra elteltével lép életbe, viszont ez idő alatt a többi lépés elvégezhető. Az aldomaint ezt követően hozzá kell adni aliasként úgy, hogy a fődomainre mutasson. FTP-n keresztül létre kell hozni egy almappát, amelyre majd az aldomainnek mutatnia kell. A .htaccess fájlban pedig a következőt szükséges megadnunk:
  (Jelen példánkban a domainünk a proba.hu, az aldomain a masik.proba.hu és a létrehozott mappa pedig a web/proba.hu/masik/)

RewriteEngine On
RewriteCond %{REQUEST_URI} !^/masik
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^masik.proba.hu$
RewriteRule ^(.*)$ /masik/$1 [L]

 • www. nélküli verzió átirányítása a www-s verzióra:
  Előfordulhat, hogy olyan szolgáltatást veszünk igénybe (pl: Googlehosted, Soldigo), ami nem biztosít valamelyik domain verzióhoz megfelelő rekordot. Amennyiben azonban van a Rackhost-nál vásárolt tárhelyünk, ez is megoldható egy, a tárhelyre elhelyezett .htaccess fájllal. Jelen példánkban a www.valami.hu-t szeretnénk átirányítani a valami.hu-ra:
  A domain DNS zónájában fel kell venni az www.valami.hu-hoz egy A rekordot a tárhely IP címével. A .htaccess fájlban pedig a következőt szükséges megadnunk:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^www\.valami\.hu [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://valami.hu/$1 [L,R=301]

 • Fordított esetben, ha a www-s verziót szeretnénk a www. nélkülire irányítani:
  Most pedig a valami.hu-t szeretnénk átirányítani a www.valami.hu-ra. Itt a domain DNS zónájában a valami.hu-hoz kell egy A rekordot felvenni a tárhely IP címével. A .htaccess fájlban pedig a következőt szükséges megadnunk:

RewriteEngine On
RewriteCond %{HTTP_HOST} ^valami\.hu [NC]
RewriteRule ^(.*)$ http://www.valami.hu/$1 [L,R=301]

Webtárhelyet szeretne?

A Rackhost kínálatában biztosan megtalálja az Önnek megfelelő csomagot.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek