« Vissza

Rekordok típusai

Domain

A rekordokról szóló útmutatónk megtekinthető videó formájában is, lentebb pedig a részletes leírást találja:

 

SOA rekordok: Ezek határozzák meg az adott zónára vonatkozó közös paramétereket.

  • Serial number (zónaszám), a slave (másodlagos szerverek) ellenőrzik, hogy elavult-e a zónatartalom, vagyis történt-e valamilyen módosítás, ugyanis a zónaszámnak minden módosítás után növekednie kell eggyel. A zónaszám felépítése: első négy szám az évet jelöli, a következő kettő a hónapot, az azt követő kettő a napot, a legutolsó kettő a napon módosítás számát mutatva.
  • Refresh: frissítési idő, vagyis a slave szervereknek milyen időközönként kell lekérdeznie az elsődleges szerverről, hogy ott mennyi a zóna sorszáma.
  • Retry: azt az időtartamot mutatja meg, amennyit a sikertelen frissítés esetén az újrapróbálkozásig várni kell.
  • Expire: ha nem sikerül az elsődleges szerverrel kommunikálni, ennyi idő után felejti el a zónát. Ezután a zóna rekordjaira a TTL lesz érvényes.

NS rekordok: name server rekordok: itt adhatjuk meg a domain névszervereit. Hogyan tudok NS-t módosítani meglévő domain esetén?

CNAME, A, TXT, CAA rekordok:

  • A (address): feladata leggyakrabban a hosztnév és a hozzá tartozó IP-cím összerendelése. Cím rekordok: a domain névhez IP címet rendel.
  • CNAME (canonical name server) rekordok: A tulajdonos kanonikus vagy elsődleges neve. Egy névről egy másikra mutat (alias): a DNS-lekérdezés az új név lekérdezésével fog folytatódni. Ha www CNAME pelda rekord a minta.hu zónában van, azt jelenti, hogy a www.pelda.minta.hu egy másik neve a minta.hu. Ez akkor lehet hasznos, ha a pelda.minta.hu megszűnik és azt szeretnénk, ha a helyét az újpelda.minta.hu venné át. Ekkor elegendő a www CNAME pelda –t átírni www CNAME ujpelda –ra.
  • TXT rekordok: tetszőleges szöveges bejegyzés ASCII karakterekkel, idézőjelek közé téve.

MX (Mail eXchanger) rekordok: levelező szerver rekordok, feladata a domainhez tartozó e-maileket kezelő szerverek azonosítása, prioritások megadása.

SRV rekord: Formátum:_service._protocol.pelda.hu

  • service: A szolgáltatás szimbolikus neve. A szolgáltatás neve mindig egy aláhúzás karakterrel (_) kezdődik.
  • protocol: Az IP protokoll szimbolikus neve, amely általában TCP vagy UDP. A protokoll neve mindig egy aláhúzás karakterrel (_) kezdődik.

CAA rekord: Ez a rekord lehetővé teszi annak meghatározását, hogy mely tanúsítványkibocsátók legyenek jogosultak SSL-tanúsítványokat kiállítani a domain számára.

Szeretne domaint regisztrálni?

A Rackhostnál mindezt gyorsan és egyszerűen megteheti.

Megnézem

Kapcsolódó cikkek