« Vissza

E-sportok és ami a videójátékosok mögött van

Online pénzszerzés

Az e-sport, mint fogalom körülbelül 2010 óta van jelen széles körben az általános köztudatban. A szó egy egészen rendkívüli sportágat takar, amelynek játékosai professzionális szinten foglalkoznak videójátékokkal; és rendszerint teljes állásban gamerek. Napjainkban már letűnt az a sztereotípia, hogy a videójátékok csupán a gyerekek unaloműző elfoglaltsága, amiből egyszer mindenki kinő. A technika és az informatika fejlődése lehetővé tette ennek az ágazatnak a finomítását, illetve olyan magas szintű grafikával rendelkező, ingergazdag és gyors reakcióidőt igénylő játékokat dobnak a piacra, amelyek megkövetelik a használóik gyakorlatiasságát. 

Az e-sportolók legnagyobb számban Kínából, Dél-Koreából és az USA-ból érkeznek, de rengeteg európai játékos is jelen van. A profik naponta 8-10, a legnagyobb bajnokok akár 12 órát is játszanak, hogy eddzék képességeiket és megfelelő szinten tartsák magukat. A videójátékosok megélhetését általában két dolog biztosítja, habár vannak, akik csupán az egyikre fókuszálnak. Az első opció, hogy valaki a Twitch nevű oldalon streamel, tehát élő közvetítésben játszik, ezzel párhuzamosan pedig megosztja a gondolatait a nézőivel. Ehhez nem szükséges kiemelkedően jó játékosnak lenni, de kulcsfontosságú a jó kommunikációs-képesség, a szórakoztatóság, a humor, a stílus. A második kategóriába tartoznak azok a profi játékosok, akiket valóban e-sportolóknak hívunk. Ők rendszerint olyan tehetséggel játszanak, hogy leszerződteti őket az egyik nagy e-sport csapat, s így versenyeken, bajnokságokon vesznek részt. Ezeket százezrek nézik online, illetve élőben; a rendezvények pedig különösen látványosak, és a megszólalásig hasonlítanak egy fizikai sportbajnokság megnyitójához. A játékosok olyan népszerűségnek örvendenek, mint a színészek, énekesek, sztárok; bevételük is hasonló, a legjobb e-sportoló például havonta 650 ezer dollárt (több mint 210 millió Ft-ot) keres, ezen felül különböző pénzjutalmakban is részesül. Sokan úgy vélik, az elkövetkezendő évtizedekben ez a sportág egészen az Olimpiáig fog jutni. 

És hogy hogyan válhat valaki elismert e-sportolóvá? Elsősorban ajánlott kiválasztani egy videójátékot, és abban – rengeteg idő- és energiabefektetéssel – tapasztalatot szerezni, a legjobbak közé kerülni. A legnépszerűbbek közé tartozik a Fortnite, az Overwatch és a Dota2, de természetesen számos más lehetőség is létezik. Emellett külföldön különböző gamer táborokat lehet látogatni, ahol – az általában 13-18 év közötti – fiatalokat napi elméleti és gyakorlati edzéssel készítik fel erre a pályára. A játékosok aktív jelenléte a közösségi médiában is fontos lépcsőfok abban, hogy valaki a profik közé kerülhessen; arról nem is beszélve, hogy a nagyobb rajongótábor magasabb bevételt is hoz. A megfelelő felszerelés is fontos, a piacon rengeteg gamer tartozék, laptop található, amelynek határa a csillagos ég. Jó egérpad, profi egér, magas képminőségű monitor nélkül nem csak a játékélmény, de a játékos által hozott teljesítmény sem lesz olyan kiváló, amely megüti az elvárásokat. 

Habár Magyarországon még aránylag kicsi ez a közösség, azért van pár szép eredménnyel büszkélkedő honfitársunk, akik valóban nagyon tehetségesek és helytállnak az e-sport világában. Ez a szám remélhetőleg a következő években gyarapodni fog. A Corvinuson például 2018 óta a gazdaságinformatikusok számára felvehető tárgy az e-sport, az ELTE is indított E-sport marketing néven futó kurzust, ezzel megteremtve, hogy a hallgatók látóköre bővüljön és egyre több emberhez eljusson ez csodás, modern sportág.

Kapcsolódó cikkek