« Vissza

A videókészítés az újévi fogadalmad? Íme hozzá a legegyszerűbb vágóprogram!

Online marketing

2022-ben már ne köntörfalazzunk: az online marketing megkerülhetetlen, egyben legfontosabb bástyája a videó. A szövegek, a fotók és a menő Canva-grafikák már kevesek ahhoz, hogy felkeltsük és fenntartsuk az emberek figyelmét, és ezt nem csak a TikTok sikere mutatja, hiszen a Facebook, az Instagram és a LinkedIn algoritmusa is a videót részesíti leginkább előnyben. A honlapok is unalmasnak számítanak videós tartalom nélkül, így sok cég újévi fogadalma, hogy videózásba kezd. Ettől leginkább a vágás tántorítja el az embereket, mert nehéznek és macerásnak tűnik. Pedig egyszerű megoldást kínál az Adobe Premiere Rush.

 

E sorok írója is éveken át ódzkodott a videóvágástól, majd jött a fordulat: a leginkább a Photoshopról ismert Adobe kiadott egy faék egyszerűségű, de kiváló videóvágó programot Premiere Rush néven. A mobilon, tableten és számítógépen is használható eszköz ingyenes, de ahhoz, hogy valóban kihasználjuk az előnyeit, érdemes kifizetni a 12,69 eurós havidíjat – abszolút megéri!

 

Minél több vágóképpel dolgozunk, annál inkább számítógépen ajánlott az Adobe Premiere Rush használata, sokkal kényelmesebb és gyorsabb a vágás egy laptopon, mint egy okostelefonon. Tényleg nincs túlbonyolítva a rendszer: megnyitás után egy üres oldal jelenik meg, egyetlen fontos funkcióval: “Create New Project”. Erre a feliratra kattintva kiválaszthatjuk, hogy milyen fájlokat (videó, hang, logó, stb.) akarunk felhasználni a vágáshoz, nevet adhatunk a projektnek, majd a rendszer egymás mellett elhelyezi a fájlokat egy idővonalon.

 

Máris kezdődhet a vágás! A “fogd és vidd” módszerrel a megfelelő pozícióba pakolhatjuk a vágóképeket, a zenéket, és egyéb hozzávalókat, és egyetlen kattintással vághatjuk meg őket a számunkra megfelelő helyen.

 

Bal oldalon a “+” ikonra további fájlok mellett grafikákat is adhatunk a videóhoz (pl.: a híradókból ismerős grafikákkal kiírhatjuk az interjúalany nevét). Jobb oldalon a “Transitions” opcióval a vágások közötti átfedés stílusa választható ki, A “Color” menüpontban filterekkel “színezhetők” a felvételek. A “Speed” segítségével gyorsíthatjuk vagy lassíthatjuk a videó sebességét. Az “Audio” révén a hangerő szabályozható. Természetesen vannak még egyéb opciók is, de ezeket a funkciókat emeli ki a rendszer ikonokkal, és az átlagos videókhoz 99 százalékban elegendőek is.

 

Pont ezért lett népszerű a videóprogram: rendkívül könnyen átlátható és használható, hiszen kizárólag azok a funkciók vannak szem előtt, amelyek valóban szükségesek. Egy profi videóvágónak ez kevés lenne, de egy üzletvezetői interjú vagy egy céges eseményen készült felvételek vágásához bőven elegendő. Nem azért fizetünk a Premiere Rush-ért, mert annyi mindent kínál, hanem azért, mert csak és kizárólag azt kínálja, amire szükségünk van.

 

Ezt bizonyítja az is, hogy az “Edit” mellett egyetlen menüpont jelenik meg az oldal tetején: a “Share”. Ha kész a videó, itt máris kiválaszthatjuk a videó felbontását, majd jöhet az exportálás, és közvetlen a Premiere Rushból megosztható a videó Facebook- és Instagram-oldalakra, ahogy YouTube-csatornákra is. Ennyi az egész, és pont ezért szeretjük.

Kapcsolódó cikkek