« Vissza

Rengeteg időt lehet spórolni az RSS segítségével, mutatjuk hogyan!

Informatikai alapok

Mi garantálja, hogy nem maradunk le a számunkra igazán érdekes internetes tartalmakról? A közösségi oldalak algoritmusai biztosan nem, így ha vannak olyan honlapok, amelyek új bejegyzéseit mindenképp látni akarjuk, viszont nem szeretnénk rengeteg időt a figyelésükre pazarolni, kell egy új megoldás. Pontosabban egy régi, hiszen az RSS már a világháló hajnalától alkalmas erre, csak nem igazán ismerik. Pedig rendkívül hasznos!

Ha belegondolunk, hogy a munkánk és magánéletünk kapcsán melyik az a három terület, ahol naprakésznek kell lennünk a weben, vélhetően ez a trió lesz a nyerő: kommunikáció, hírek, tanulás. Az első még tiszta ügy: fent kell lenni az összes üzenetküldőn, ahol ismerőseink és kollégáink kapcsolatba léphetnek velünk, és értesítést kapunk mindenről. Na de mi van akkor, ha ugyanezt szeretnénk elérni a kedvenc híroldalak és szakmai blogok esetében? A Facebookra nem lehet bízni a teljeskörű tájékozódást és az élethosszig tartó tanulást, hiszen ki vagyunk szolgáltatva az algoritmusoknak, mi viszont semmiről sem akarunk lemaradni.

Ezt a problémát oldja fel az RSS, méghozzá praktikusan: csak regisztrálni kell egy RSS-olvasóra, ott rákeresni a hírszájtokra és blogokra, majd feliratkozni az RSS-csatornájukra. Innentől egy felületen érünk el minden számunkra értékes írást, ráadásul az oldalakat kategorizálni is lehet. Képzeljük csak el, hogy már egy-két tucat érdekes oldal követése is mennyi időt emésztene fel, ha valamilyen rendszerességgel egyenként néznénk meg, került-e fel valami újdonság. Ezt a kőkorszaki módszert váltja fel az RSS, amellyel nem csak az új cikkekről kaphatunk értesítést, igény szerint azok hozzászólásaira is feliratkozhatunk.

Hosszú évek tapasztalata, hogy a Feedly a legjobb választás. Nem véletlenül ez a legnépszerűbb RSS-olvasó: már az ingyenes verziója is minden alapvető igényt kiszolgál – böngészőben és mobil alkalmazáson egyaránt –, a fizetős szolgáltatása pedig maga a Kánaán, hiszen többek között profi keresővel rendelkezik, extra megosztási és mentési lehetőségeket kínál, illetve a számunkra érdektelen témák szűrését is biztosítja.

Alap beállításként 100 oldalt lehet így követni, ami a legtöbb embernek bőven elég, de a különböző fizetős csomagokkal ennek sokszorosa is megoldható. A prémium előfizetésekért cserébe már Twitter-feedek is átnézhetők, csapatmunka is koordinálható, hírlevél is szerkeszthető, kiemelhetők a fontos szövegrészletek, illetve a posztok integrálhatók a népszerű munkaszervező alkalmazásokba (Slack, Microsoft Teams). 

Az extrák között talán a már említett keresés a leghasznosabb, hiszen az összes általunk követett oldal archívumában tudunk böngészni, akár évekre visszamenőleg. A Google-kereső mindenféle honlap találatát kiadja, itt viszont a kulcsszavak beírása után kizárólag a minket érdeklő weboldalak bejegyzéseiből válogathatunk.

Kapcsolódó cikkek